Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Баланс сили, швидкості та витривалості

Сергій Гринь
У збірній України з академічного веслування пліч-о-пліч проходять підготовку спортсмени різного віку. Іноді навіть різних поколінь. Одним із найдосвідченіших є Сергій Гринь. За головну команду українських «академістів» він виступає з початку 2000-х років. Бронзовий призер Ігор в Афінах-2004, учасник ще двох Олімпіад – у Пекіні та Лондоні. Чемпіон Європи, неодноразовий призер чемпіонатів світу та інших міжнародних стартів.

Ви – ветеран команди. Чи відчуваєте з боку молодших спортсменів якесь особливе ставлення, як до людини з величезним авторитетом?

– Навіть не знаю, що сказати… Як це можна відчувати? Якщо в тому сенсі, що підходять за порадою, за допомогою, то так. Якщо дійсно комусь необхідна моя допомога, то допоможу із задоволенням. Хоча у команді ми всі, так скажемо, на одному рівні. Немає молодих та ветеранів. До всіх однакові вимоги з боку тренерів.

Чим вам запам’ятався минулий спортивний рік?

– Запам’ятався, насамперед, тим, що незважаючи на важкі умови, ми брали участь у всіх найбільших міжнародних стартах сезону: і в етапах Кубка світу, і в чемпіонатах світу та Європи. Дуже радий, що багато чого досягли. Маємо всі шанси завоювати олімпійські «перепустки». У всієї збірної бойовий настрій. За ліцензії боротимемося, не шкодуючи своїх сил.

Що вам дають заняття на тренажерах? Все ж, це не човен на воді...

– Ергометр – чудовий винахід для імітації веслування. Звичайно, повністю він не замінить човен, але на 60-70% дозволяє наблизитися до реальних умов веслування. Взимку на воду не вийдеш, а ергометр – хороша альтернатива. Він вказує на функціональний стан спортсмена, допомагає його розвивати. Кожен може на такому тренажері виконувати свої суто індивідуальні завдання тощо.
У нас кожну з необхідних якостей треба розвивати дуже довго, поетапно, щоб організм пристосовувався. Сила, витривалість, швидкість – на кожну з цих якостей потрібно багато часу, свій тренувальний план. Тому тренувальний процес не можна переривати навіть на короткий час. Тут нам узимку і допомагають такі тренажери, як ергометр. Плюс до них штанга, велосипед, біг.

Які ставите завдання на цей рік?

– Постараюся, щоб він був не гіршим, у спортивному сенсі, ніж минулий.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Інтерв’ю брав
Ігор ЧЕМЕРІС

Фото
Ігоря САХАЦЬКОГО