Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Вадим Гутцайт: «Спорт вчить бути патріотом, прагнути перемоги!»

Вадим Гутцайт
Він звик до роботи виключно на успішний результат та не боїться відповідальності, не зважає на чутки та лояльний до справедливої критики, свідомо вирішив очолити олімпійський рух в Україні та розпочати нову еру в роботі Олімпійського комітету.
На звітно-виборчій Генеральній асамблеї новим президентом НОК України було обрано Вадима Гутцайта. Міністра молоді та спорту України, олімпійського чемпіона 1992 року з фехтування на шаблях в командному турнірі, суддю міжнародної категорії, до недавнього часу успішного наставника олімпійських і світових чемпіонів, головного тренера національної збірної, президента Федерації фехтування України


Під час вашого виступу на Асамблеї НОК України та виборів президента нам здалося, що ви зовсім не хвилювалися. Це завдяки самовладанню, витримці, чи і справді так, бо ви були впевнені в успіху?

- Мабуть, немає людей, які не хвилюються. «Передстартова лихоманка» у спортсмена, у будь-якої людини – це абсолютно нормальний стан. І я, звичайно, переживав за результати голосування, які, насамперед, вважав оцінкою моєї попередньої роботи, усієї історії від спортсмена до міністра. Чи був я на правильному шляху, працюючи протягом усього свідомого життя в спорті, чи ні? І коли люди віддали за мене 123 голоси, я цю оцінку зрозумів, а також відчув підтримку та віру колег у те, що мій професіоналізм і досвід допоможуть тримати високу планку в діяльності Олімпійського комітету. Тому в цілому, зізнаюся, нервував, але вірив в успіх, тому що без віри в себе неможливо рухатися вперед. І коли я прийняв рішення балотуватися, то йшов тільки на перемогу.

Поєднання таких двох відповідальних посад – державної – міністра та громадської, але теж масштабної, президента НОК – нелегка ноша. Чому ви наважилися на цей крок?

- Напередодні виборів президента НОК я для себе визначився в пріоритеті, і оприлюднив свою позицію: в разі обрання на цю посаду мене, я готовий залишити посаду Міністра молоді та спорту і зосереджу свою увагу виключно на роботі в Національному олімпійському комітеті.
Моє рішення незмінне. Наразі після обрання мене президентом НОК, посаду Міністра залишу після процедурних узгоджень з Прем’єр-міністром та після прийняття моєї відставки Верховною Радою України.

З вашим ім’ям пов’язують відновлення міністерства спорту як такого, збільшення його бюджету вдвічі в ковідний період, успішний виступ олімпійців на Іграх у Токіо (19 медалей), прийняття стратегії розвитку спорту на 2021-2028 роки. Успішна робота міністра, хоча спочатку мало хто вірив, що вам це буде до снаги…

- Я про це не думав. Просто у мене такий життєвий принцип: один у полі не воїн; який би ти розумний чи досвідчений не був, але все знати і робити сам не можеш. Все, що зроблено, це – командний успіх. У тісній спільній роботі ми працювали за різними напрямами. Колосальні досягнення в Токіо, зрозуміло, це насамперед результат наполегливої самовідданої підготовки атлетів і тренерів. Розвиток інфраструктури спорту – у контакті з губернаторами ми виконували програми Президента «25 спортивних магнітів» і «Активні парки – локації здорової України». І, до речі, нам у стислі терміни вдалося відновити і створити чимало нових палаців спорту, басейнів, льодових майданчиків, понад 600 «активних» локацій. Ми працювали і над змінами у законодавчій сфері, намагалися полегшити роботу федераціям.

Як у Кабінеті Міністрів поставилися до вашого рішення балотуватися на посаду президента НОК і до можливого сумісництва двох іпостасей – міністра і президента НОК? Були якісь побажання? Як реагували колеги в міністерстві, федерації фехтування?

- Прем’єр-міністр, інші колеги поставилися з розумінням до мого рішення балотуватися на посаду президента НОК. У тому числі щодо переходу в Національний олімпійський комітет. Адже я все життя в спорті: як спортсмен, як тренер, як менеджер та управлінець.
Фактично, по значущості ця посада прирівнюється до посади міністра - не менш важлива і не менш відповідальна. 17 років на цій посаді працював Сергій Бубка. Останні два роки, я як міністр пліч-о-пліч працював з ним з багатьох питань: підготовки до олімпійських змагань, підтримки спортсменів та тренерів, міжнародної політики.
Особливого значення це набуло сьогодні під час військової російської агресії. Є особисте бажання і воно співпадає з завданням Офісу Президента і Президента – повний санкційний бан представників країн-агресорів. Ми продовжимо взаємодію зі спортивною спільнотою щодо відсторонення російських і білоруських представників від світового спортивного руху, щодо підтримки спортсменів та тренерів, які перебувають за кордоном, підготовки до наступних Олімпійських та Європейських ігор, щодо подальшої відбудови спортивної інфраструктури України та створення відповідних умов для підготовки наших олімпійців.
Нам необхідно постійно працювати з міжнародними спортивними організаціями, в першу чергу з Міжнародним олімпійським комітетом, який має колосальний авторитет у світі.
Стосовно Федерації фехтування – я вже написав заяву про звільнення з посади президента, щоб уникнути конфлікту інтересів, оскільки засновниками Національного олімпійського комітету є всеукраїнські федерації з видів спорту.

Візит Томаса Баха на олімпійську базу в Кончі-Заспi

У вас уже склалося чітке уявлення про те, з чого розпочинати практичну роботу?

- Так. У мене є розуміння, з чого починати. Я вже приступив до виконання обов’язків президента НОК. В комітеті є відповідна служба – виконавча дирекція НОК. Спілкуюся з працівниками, аналізую, що можна удосконалити в роботі, формую свою команду. У 2022 році завершує свій термін програма розвитку олімпійського руху. Тому необхідно розробляти програму на наступний термін з урахуванням пріоритетів сьогодення та ситуації в країні, а також програму, з якою я йшов на вибори президента НОК. Багато питань щодо участі національних збірних команд у ІІІ Європейських іграх, що відбудуться у червні-липні 2023 року, і не менше питань, пов’язаних з участю в ХХХІІІ Олімпіаді 2024 року в Парижі. Вже активно готуємося.

У Вашому виступі на Асамблеї пролунали програмні тези, на яких хотілося б зупинитися докладніше: «НОК має стати реформатором українського спорту у переході на європейську модель». Ми вже дозріли в розумінні необхідності? Які шляхи?

- В усьому світі за розвиток конкретного виду спорту в більшості відповідають федерації, які заявляють спортсменів на міжнародних змаганнях, на Олімпійських іграх – Олімпійські комітети, а не держава. Україна прагне інтегруватися у Європейське співтовариство, тому маємо і у себе застосувати основні принципи розвитку спорту. Не можна повністю перекласти відповідальність за все на державу: і організацію, і фінансування. Відповідальність за результат повинні нести і федерації, і держава на паритетних умовах. На жаль, багато всеукраїнських федерацій не готові на сьогодні до такої форми роботи, а сподіваються лише на державу.
Я маю на увазі не тільки участь у змаганнях. Велика робота має проводитися зі спортивним резервом, освітня робота, боротьба з допінгом, міжнародна взаємодія – багато всього, що фактично вписано в статут кожної федерації, але подекуди виконується формально.
Вважаю, це треба змінити. В Україні декілька років триває експеримент з передачі окремих повноважень від профільного Міністерства до всеукраїнських федерацій. Є вже певні висновки. Окремі федерації побачили в експерименті лише можливість використовувати державні кошти на свій розсуд. Так не повинно бути.
НОК, як організація, що об’єднує всі федерації, може і повинна бути флагманом у впровадженні цих змін, в адаптації й інтеграції спортивної сфери до європейських стандартів. Для цього, в першу чергу, необхідно удосконалити українське законодавство і спонукати федерації бути більш активними.

«Повна відповідальність за підготовку та участь у міжнародних змаганнях». І до Олімпійських ігор? Раніше цих функцій у НОК не було? Це революційний підхід?

- Раніше функції НОК щодо участі в Олімпійських іграх були виключно представницькі. За підготовку спортсменів відповідало Міністерство молоді та спорту. На мою думку, НОК може взяти відповідальність і за підготовку спортсменів, звичайно, через національні спортивні федерації. Так, моє бачення - розширити повноваження Олімпійського комітету. Я готовий до таких нововведень. Але вони, повторю, і це міститься в моїй програмі, можливі лише за змін у законодавстві – Законі України «Про фізичну культуру і спорт», Бюджетному кодексі. За підтримки влади, депутатів ці задуми цілком реально здійснити.
В світі чимало прикладів, коли Олімпійські комітети повністю опікуються спортом високих досягнень, беруть на себе підготовку й участь команд в Олімпійських іграх, чемпіонатах Європи та світу в тісному контакті з федераціями, і мені хотілося б рухатися тим шляхом, яким пішов і працює весь світ. Спілкувався з багатьма президентами федерацій, вони підтримують цю ідею і вважають, що час до таких змін вже настав.

«Просування олімпійського руху в українському суспільстві». Яка тут ціль? Чого прагнете досягти?

- Я все життя в спорті. Спорт вчить бути сильним, працьовитим, патріотичним, прагнути перемоги, працювати командно. Все життя я керуюсь олімпійськими цінностями і вірю, що чим більше ці цінності будуть поширюватися у суспільстві, особливо серед дітей та молоді, тим сильнішим ставатиме наше суспільство і наша держава.

У чому ви бачите особливості співробітництва НОК і міністерства на сучасному етапі?

- Вони мають йти поруч, тому що мета у них одна: розвиток спорту в Україні, створення висококласних умов для підготовки і перемог наших спортсменів, а також залучення українців до занять руховою активністю, фізичною культурою. У співробітництві цих двох організацій завжди була повна взаємодія.

Пекін-2008. Незабутня «золота» олімпійська команда

Багато говорять про реформування Міністерства молоді та спорту. Як ви ставитеся до таких пропозицій?

- Моє особисте переконання, що міністерство має бути, йому належить обов’язок формування державної політики в розвитку фізичної культури і спорту. Міністерство працює над змінами в законах у сфері спорту. Масова фізкультура – це також прерогатива міністерства. Всі ми чудово розуміємо, що наші чемпіони - це своєрідна верхівка айсберга, а його основою є масовий спорт, зокрема дитячий спорт. І від стратегічних, визначених міністерством, на основі яких в регіонах відкриваються ДЮСШ, клуби, інші спортивні заклади, залежить у подальшому поява наших нових спортивних зірок. Окрім того, в наших сьогоднішніх реаліях треба створювати умови для реабілітації наших захисників. І спорт – це рішення проблеми.

Зимові Олімпійські ігри в Україні, наскільки це реально?

- Чому ні? Я вже неодноразово наводив приклад, що колись багато хто не вірив, що в нашій країні можна провести Євро-2012. Коли в Україну приїздив президент МОК Томас Бах, він говорив, що для початку можна було б підготуватися і провести Європейський юнацький олімпійський фестиваль, а потім, можливо, й Юнацькі олімпійські ігри. Це дало б можливість протестувати свої можливості, збудувати нові спортивні арени. Складнотехнічні й дорогі для будівництва та експлуатації об’єкти можна було б запропонувати використовувати спільно з сусідніми дружніми до нас країнами. Чому ж не ставити цілі? Це був би потужний поштовх для розвитку зимових видів, в яких, на жаль, ми поки що відстаємо через відсутність матеріально-технічної бази. Переконаний, як тільки у нас з’явиться багато зимових спортивних споруд, там відкриватимуться дитячі секції, зимовий спорт пожвавиться і з часом на Олімпіадах святкуватимемо кілька медалей в різних дисциплінах! Зимові Олімпійські ігри в Україні – цілком реальні. Звичайно, в цьому олімпійському напрямку на нас чекає колосальна робота протягом десятиліть. І якщо таке рішення буде прийняте, після війни займатимемося цим.

Наступний рік буде дуже важливим для багатьох видів, в яких вирішуватиметься доля олімпійських путівок. Яку роботу проводитиме НОК для забезпечення повноцінної підготовки спортсменів вдома, організації зборів за кордоном?

- Всі основні кошти на підготовку спрямовуватимуться міністерством. Фонд солідарності МОК, роботу якого координує Сергій Бубка, підставив плече і надав неоціненну допомогу нашим атлетам від початку війни. Разом з Фондом відповідно до розроблених критеріїв ми працюватимемо з організації підготовки і в наступному передолімпійському році.

Чи є задумки щось змінити в структурі НОК, апарату?

- Мені вдалося зробити Міністерство злагодженим колективом, який працює командно і ефективно. Зараз я більш глибоко вивчаю усі структури НОК та їх функціонал. Звичайно, хочу організувати роботу таким чином, щоб кожен учасник олімпійського руху був не тільки членом Національного олімпійського комітету, а й партнером, брав активну участь у житті олімпійської родини.

Чи вже склалося у вас уявлення, який бюджет у цілому матиме НОК, принаймні наступного дуже відповідального передолімпійського року? Чи можете розповісти про низку консультацій з партнерами за кордоном, про які ви згадали на Асамблеї?

- Діяльність НОК фінансується з різних джерел. Є підтримка МОК, є спонсорська участь, і підтримка держави. Моє завдання – збалансувати усі фінансові ресурси у цей важкий час, підтримати спортсменів, особливо елітних, адже це наша надія на олімпійські нагороди.
Щодо другої частини запитання – ми всі, безумовно, віримо в перемогу України і вже думаємо про повоєнну відбудову країни, понівеченої спортивної інфраструктури. Без допомоги міжнародних партнерів нам з цим буде важко впоратися. Тому консультації продовжуються, коли будуть конкретні домовленості, я обов’язково розповім.

Яка ваша найвища ціль на посту президента НОК?

Моє прагнення, щоб завдяки розвитку масового спорту громадяни України, мали можливість зробити власне життя насиченішим, здоровішим. Хочу, щоби вся держава вболівала і пишалася своїми спортсменами, які здобувають олімпійські нагороди і на честь яких здіймається Прапор та лунає Гімн України в усіх куточках світу!

Колись ви сказали, що, незважаючи на роки організаційної роботи в держструктурах на різних посадах, «чиновник» у вас остаточно не переміг «тренера». І ви готові надягнути тренерський нагрудник, якщо покличуть спортсмени. А зараз?

Нічого не змінилося. Якби, приміром, Ольга Харлан чи хтось з її подруг по команді сказав би, що їм необхідна моя допомога на зборах на олімпійській базі в Кончі-Заспі, я вибрав би на це час. Вважаю, що професіонал завжди знаходить час для всього. І тренуватися, і працювати, і з сім’єю побути.

Інтерв’ю вела
Галина НЕЧАЄВА