Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Плисти в одному човні!

Микола Чуприна
Після тренування збірної України з академічного веслування на олімпійській базі в Кончі-Заспі ми поговорили з наставником команди – Миколою Чуприною. У нашій розмові він згадав минуле, приділив увагу сьогоденню та поділився планами на майбутнє.

Миколо Миколайовичу, ми всі добре пам’ятаємо вас як спортсмена. Набагато менше знаємо про тренерську роботу. Розкажіть докладніше про вашу діяльність на цій ниві.

– Останній мій виступ як чинного спортсмена був у 1998 році, на чемпіонаті світу. Якийсь час був головним тренером з академічного веслування «Динамо» України. А потім стався крутий поворот у моїй роботі…
У мене був друг, який працював у Мексиці. Він запропонував поїхати до цієї країни на роботу. Близько 10 років працював у Мехіко – у клубі «Іспанія». Мексиканська збірна «академістів» на 80% складалася з моїх підопічних. Але офіційно головним тренером був місцевий фахівець.
Після Мексики три роки працював у Перу – у найбагатшому веслувальному клубі Латинської Америки. Після цього повернулися до України. Але до мене знову звернулися з Мексики з пропозицією стати помічником наставника «академістів» цієї країни. Але поки ми летіли туди, місце головного тренера виявилося вакантним. От і вийшло, що я прилетів туди вже головним тренером.

Микола Чуприна

Микола Чуприна народився 4 червня 1962 року у Києві.
  • Протягом багатьох років виступав за збірні СРСР та України.
  • Дворазовий чемпіон та триразовий віцечемпіон світу.
  • Переможець міжнародних змагань.
  • Закінчив Київський державний інститут фізичної культури та спорту.
  • Головний тренер збірної України з академічного веслування.
Коли поверталися, здогадувалися, що вам пропонуватимуть очолити збірну України?

– Чесно кажучи, пропозиції подати свою кандидатуру на конкурс мені надходили й раніше, але я відмовлявся. На це були різні причини. І наприкінці 2021 року це питання знову підняли. І не просто підняли, а досить наполегливо вмовляли. Подумав-подумав - і погодився. Звісно, знав, що легко не буде. З іншого боку – цікаво. Тим паче, коли йдеться про команду рідної країни.

З чого розпочали свою роботу на посаді головного тренера української збірної «академістів»?

– Перше, що ми зробили, – проїхалися всіма регіонами, оцінили обстановку на місцях. Потім усіх у Києві зібрали, провели прикидку. З’явилося більш-менш точне уявлення про стан справ, стан спортсменів. І одразу веслувальників попередили: «Про свої минулі результати та досягнення забудьте. Усе починаємо з нуля». Друге: жодних груп по регіонах – має бути єдина команда. Третє: у першій частині року не буде ані парного, ані розпашного весла. Усі ганятимуть поодинці, і результатами доводитимуть своє право потрапити до команди. Тільки потім уже піде розподіл на парні та розпашні човни.

На якому етапі зрозуміли, що ваші заходи справді спрацювали, і ви йдете, як то кажуть, у правильному напрямку?

– Те, що команду зробити вдалося, зрозуміли на першому етапі Кубка світу в травні минулого року. Там показали добрі результати. Одна четвірка парна була третьою, в інших класах були четверті місця. … Ппочалася війна. У ситуацію потрапили складну. Повертатися додому з човнами?.. Їх могли розбомбити. І вихід на воду було заборонено. Прийняли рішення залишатися за кордоном. Причому здебільшого за власні кошти. Допомогла Міжнародна федерація веслування. Якось вдавалося впоратися. Ми не просто там перебували, а готувалися, виступали. На третьому етапі Кубка світу в Люцерні, який за складом учасників вважають сильнішим за чемпіонат Європи, показали дуже гідний результат…
Зупинюся докладніше на виступах наших веслувальників на чемпіонаті світу 2022 року у чеській Рачиці. Ми повезли туди п’ять команд. І за підсумками гонок усі вони потрапили до «ліцензійної зони». Тобто маємо всі можливості боротися за олімпійські путівки. Ми оцінюємо це як дуже гарний виступ. За такий результат приємно відзвітувати.

Процес під уважним наглядом наставників

Завдяки чому вам вдається вирішувати складні проблеми в період військового стану?

– Насамперед хочу нагадати, що у нас є ще резерв – юнаки, юніори. Низький уклін тренерам молодіжної команди. У скрутну годину вони спрацювали не на сто, а на двісті відсотків. Змогли вивезти дітей, організувати їхній тренувальний процес.
Дуже хочеться сказати добрі слова на адресу старшого тренера з методології Олександра Федотова. Його допомога для нас безцінна.
Найщиріші слова подяки від нас президентові Федерації академічного веслування України Андрію Вінграновському. Він завжди підтримує нас і морально, і фінансово. Сприяв тому, що ми змогли провести збори, виступати на змаганнях. Звісно, допомагали наше профільне Міністерство, НОК.
І, нарешті, наші веслувальники – вони молодці. Знаєте, коли все добре, повний комфорт, так може тренуватися будь-хто. Але коли виникають великі проблеми – це серйозний тест на характер, дух, моральні якості. Ніхто не мав сумнівів, що, незважаючи на всі важкі умови, треба тренуватися.

Які основні моменти в системі вашої сьогоднішньої підготовки могли би виділити?

– Головна мета – робити справжню збірну команду, а не окремі збірні групи. Щоб почували себе єдиною збірною України, а не окремого регіону. Усі мають загальний план підготовки. І в команді обов’язково має бути конкуренція. Тільки за такої умови буде результат. Виняток зробили лише для легкої двійки парної – Ігоря Хмари та Станіслава Ковальова, котрі стали бронзовими призерами минулого чемпіонату світу. Їм дозволили займатися окремо через специфіку дисципліни. Нині вони перебувають на високогір’ї у Болгарії. Але потім вони вирушать на загальний збір.

Ваші плани на цей рік?

– Усі плани сьогодні, так чи інакше, пов’язані з тією подією, яка відбудеться у Парижі наступного року. І спортсмени, і тренери живуть думкою про те, щоби завоювати олімпійські ліцензії. Що може бути важливішим для атлета, ніж здійснити свою заповітну мрію?! Потрапити на Ігри та завоювати медаль – значить залишити свій слід у світовому спорті.
Хтось думає так: аби потрапити на чемпіонаті світу до першої сімки. Мене ж цікавить потрапляння до фіналу А. Це означає і високий рівень майстерності, і перепустку на Олімпіаду. Впоратися з цим завданням у нас цілком під силу чоловічій четвірці, жіночій четвірці парній, жіночій двійці парній. Декілька екіпажів минулого чемпіонату світу показали, що мають високі шанси.

Скільки човнів у нас мають реальні шанси завоювати олімпійські путівки та поїхати до Парижа?

– Рік, що минув, показав, що реально можемо завоювати п’ять ліцензій. Але намагатимемося підтягнути ще когось і «замахнутися» на шосту ліцензію. Час покаже.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Інтерв’ю брав
Ігор ЧЕМЕРІС

Фото
Ігоря САХАЦЬКОГО