Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Ключ на старт! Завдання максимальні!

Енвер Аблаєв
19 лютого у Бакуріані, в Грузії, стартує чемпіонат світу з лижної акробатики. Підготовку до нового післяолімпійського сезону українська збірна під керівництвом Енвера Аблаєва та Максима Нескромного розпочала у складі олімпійського чемпіона Олександра Абраменка, призерів етапів Кубка світу Дмитра Котовського, Анастасії Новосад, Ольги Полюк, Олександра Окіпнюка, а також талановитої молоді – Максима Кузнєцова, Володимира Кушніра, Анастасії Гасюк та Ангеліни Брикіної. До найважливішого старту сезону в змагальному календарі українців були етапи Кубка світу в Руці, Фінляндія (3-4 грудня, 2022), у канадському Ле-Реле (21-22 січня, 2023) й у Дір-Веллі, США (3 лютого).

Як розпочалася підготовка команди у 2023 році? - запитали ми в Енвера Аблаєва.

- 5 січня ми вирушили до США, де перебували 12 днів і готувалися до стартів на етапах Кубка світу. Після Штатів переїхали до Канади. Підготовка пройшла чудово. Погода була прекрасна, без вітру, навіть спекотна. Далі слідував етап Кубка світу в Ле-Реле, де команда показала чудовий результат: чотири медалі в нашій скарбничці. Приємно, що на цей старт команда змогла налаштуватися, адже на першому етапі у Фінляндії ми дійсно мали погані результати. Ми одразу внесли зміни у підготовку. Радий, що команда змогла зробити висновки.

З якими викликами зіткнулася збірна в олімпійському сезоні і цього – післяолімпійського?

- Звичайно, це два абсолютно різні роки. Складно навіть порівняти. В нашій країні йде війна. Багато проблем, переживань, болю… Ми всі це розуміємо. Спортсменам, як і звичайним людям, складно зосередитися, відпустити переживання. Я бачу кожного дня, як вони читають новини, переживають, дзвонять рідним, близьким… Але ми повинні концентруватися й виконувати свою роботу на благо українського спорту, заради українського народу.

Ви кажете про переживання і внутрішній стан кожного спортсмена… Як вам, як тренеру, вдається налаштовувати команду?

- В нас немає іншого вибору! І в нашій команді кожен спортсмен це розуміє. Треба викладатися на повну, навіть у такі складні для країни, для тебе, твоїх близьких, часи. В збірній немає таких, хто думає інакше. Всі – бійці, і працюють на результат. Якщо ми їдемо на міжнародний старт, то повинні ставити найвищі цілі.

Що з засвоєнням нових стрибків і яким має бути репертуар, щоб конкурувати із закордонними суперниками? Що сьогодні на часі?

- Безумовно, після минулого, олімпійського, року цей сезон поки не задає якихось найскладніших стрибків та коефіцієнтів. Спортсмени з усіх країн дещо втомилися, ніхто не намагається одразу показувати щось на «най-най» рівні. Всі втягуються. Відпрацьовують техніку. І це правильно.

Олімпійський чемпіон, срібний призер Пекіна-2022 Олександр Абраменко

Могли би ви декілька слів сказати про кожного члена збірної, які вони виконують в цьому сезоні стрибки?

- Олександр Абраменко, як ви знаєте, пропустив виступ на етапі Кубка в Канаді. Він у строю. Але під час підготовки у США, при виконанні звичайного стрибка «фулл-фулл» на виїзді з трампліна, його лижа дуже зачепилася за сніг – і коліно трішки пішло на «скрутку». Зробили рентген: нічого серйозного, просто потягнув зв’язку, але потрібен був час на відновлення.
Олександр Окіпнюк стрибає три сальто з чотирма і п’ятьма гвинтами. Будемо дивитися, які елементи краще робити на снігу. Після Олімпійських ігор Саша дуже додав: подорослішав, отримав колосальний досвід. Як і з усіма, працюємо далі над проблемами з приземленням.
Але й уся команда дуже змінилася у порівнянні з минулим роком. Всі стали серйознішими, відповідальнішими. Це дуже помітно.
Дмитро Котовський робить свою стандартну програму: потрійне сальто з чотирма гвинтами й з п’ятьма. Підготовка до чемпіонату світу триває. Аналізуємо виступи на етапах Кубка світу. Приділяємо більше уваги саме «школі». Анастасія Новосад стрибає в цьому році подвійне сальто. Ми з нею поговорили, проаналізували минулі виступи й вирішили, що поки їй треба відійти від потрійних.
У Ольги Полюк – подвійне сальто з одним та двома гвинтами.

Як справи з молодою зміною? Чи є таланти, які готові потіснити у збірній визнаних асів?

- Наша молодь дуже талановита та перспективна. Максим Кушнір і Володимир Кузнецов стрибають потрійне сальто з чотирма гвинтами, але поки на сніг не хочу їх «кидати» з чотирма. Працюємо над трьома гвинтами. У минулому сезоні ми дуже спішили готуватися до Олімпіади, тому треба зараз дещо крок назад зробити. Краще через менш складні стрибки, але впевнено дійти до більш високих завдань. Ангеліна Брикіна пропустила збір влітку через травму коліна. Анастасія Гасюк також показує перспективні результати. Наша молодь має прекрасні шанси й перспективи.

Які головні найближчі й стратегічні цілі має українська збірна?

- Як я вже сказав, завдання в нас на кожний старт найвищі. Для дорослих найближчий і найголовніших старт – чемпіонат світу в Грузії. Для молоді – Кубки та чемпіонат світу серед юніорів. Не маємо, як і раніше, можливості готуватися на снігу в Україні. Але вірю, що після нашої великої перемоги, все ж таки, будуть кроки з боку спортивного керівництва для вирішення побудови бази для підготовки зимових видів спорту в Україні - і будемо готувати нашу молодь вже на українських трасах, без виїздів на тренування за кордон.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Катерина
ЖИДКОВА

Фото з зимових Олімпійських ігор-2022 у Пекіні
Павла Багмута і Павла Кубанова