Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

У пошуках команди олімпійської мрії

Юрай Санітра
Майбутній чотирирічний олімпійський цикл стане вже третім для словацького фахівця Юрая Санітри на посаді старшого тренера чоловічої збірної України з біатлону. Цього року, окрім семи чоловіків, під керівництвом Санітри до сезону також готується бронзова призерка чемпіонату світу Дар’я Блашко.

Наприкінці вересня команда взяла участь у чемпіонаті України з літнього біатлону, який відбувся на Львівщині. Про підсумки виступу команди, підготовку спортсменів до нового сезону у непростих умовах, а також подальші плани Юрай розповів в інтерв’ю «Олімпійській арені»:

Юраю, нещодавно чоловіча команда у повному складі взяла участь у чемпіонаті України з літнього біатлону. Чи задоволені ви виступом спортсменів?

– На чемпіонаті України ми виступали після досить тяжкого збору в австрійському Обертілліаху, де нашою метою було надолужити згаяне, заповнити прогалини в тренуваннях, адже через війну ми пізніше почали підготовку до сезону. Але заплановану роботу все одно необхідно було виконати. До того ж ми знаходилися на висоті, яка також впливає на стан спортсменів.
Проте, для мене як тренера завжди було правило, що лідери збірної мають брати участь у національній першості, адже це мотивує молодих спортсменів та створює гарну конкуренцію всередині команди. Тому я задоволений виступом команди, вважаю, що нам вдалося підвищити рівень змагань, а це якраз і було основною метою.

Як оціните стан спортсменів і їх готовність до майбутнього сезону?

– Думаю, що багато хто міг помітити, що Антон Дудченко, який ще декілька років тому не зовсім упевнено стояв на лижеролерах, через що його деякі тренери навіть пропонували прибрати з основної команди, зараз показує дійсно високі результати. Можу сказати, що саме Антон наразі є лідером збірної, і я з нетерпінням буду чекати зимового сезону, адже така підготовка і такі результати, які він зараз демонструє на ролерах, вселяють неабиякий оптимізм. Впевнений, що це також дозволить покращити його техніку на лижах, і загалом результати взимку.
Щодо інших спортсменів, то можу сказати, що їхній фізичний стан досить непоганий, але є деякі проблеми зі стрільбою. Бачу в цьому наступне завдання для себе – ретельно попрацювати над цим компонентом до зими, адже з незадовільною стрільбою буде дуже важко боротися за високі місця на міжнародній арені.

Крім хлопців цього сезону під вашим керівництвом тренується Дар’я Блашко. Як оціните її нинішній стан і перспективи в майбутньому сезоні?

– Так, Дар’я цього сезону працює з чоловічою командою, і виконує досить складну тренувальну роботу. Після олімпійського сезону їй потрібно багато над чим працювати, особливо над фізичним станом. Тому зараз ми наполегливо виправляємо помилки, щоб згодом вона вийшла на якісно новий для себе рівень. Думаю, що ми на правильному шляху, і обов’язково досягнемо нашої мети.

Наскільки психологічно важко спортсменам готуватися до сезону, зважаючи на непросту ситуацію в країні?

– Насправді, для нас всіх зараз дуже важкі часи. Думаю, що навіть не варто пояснювати чому, адже кожен день ми переживаємо за українських воїнів на передовій, за рідних і близьких, хто залишається в Україні. Через це нелегко працювати, можу сказати, що психологічний стан спортсменів не найкращий. Тим не менш, ми повністю забезпечені всім необхідним і дякуємо всім, хто створює умови для повноцінної підготовки до сезону.

Деякі спортсмени весною тривалий час перебували на службі у військових частинах, з якими у них діючі контракти. Наскільки ця ситуація відобразилася на фізичній формі спортсменів?

– Найбільший дефіцит тренувань був у Дмитра Підручного, але він вже виходить на потрібний рівень, поступово додає, як і решта хлопців. Звичайно, видно, що у них дуже велика мотивація. Всі розуміють, в якій ситуації знаходиться країна, тому хочуть якнайкраще представити її на міжнародній арені, зробити свій вклад у перемогу у вигляді високих результатів та піднесення авторитету України.

Віталій Мандзин – новачок головної команди

Цього літа до вашої команди також приєднався 19-річний молодий біатлоніст Віталій Мандзин. Наскільки задоволені його роботою з огляду на подальші перспективи?

– Так, Віталій вже понад три місяці готується з основною командою, і в ньому я бачу великий потенціал для українського чоловічого біатлону. Зрозуміло, що це дуже короткий час, але в свої 19 років він вже виконує достатню кількість тренувальної роботи, щоб у майбутньому демонструвати високі результати. Не менш важливо й те, що ментально він готовий до перемог. Це дуже важливо - знайти спортсмена з такою психологією. Тому насамперед, бажаю йому міцного здоров'я, а якщо він працюватиме в тому ж руслі, впевнений, що вже скоро зможе посісти одне з передових місць в нашій команді.

Крім основної збірної до сезону також готується команда Б під керівництвом Миколи Зоца. Чи плануєте залучати когось зі спортсменів резервної збірної до виступів на Кубку світу?

– На цей час важко щось планувати далеко наперед. За моїм проектом на цей сезон хочу робити більше ротації зі спортсменами команди Б, щоб дати їм можливість пробігти на етапах Кубку світу. Ми починаємо перший рік олімпійського циклу, тому потрібно знайти на перспективу склад команди, який має високий рівень і потенціал для участі в Олімпійських іграх.
Я добре знаю і Руслана Ткаленка, і Артема Тищенка, які наразі готуються в резервній збірній, і вважаю, що вони ще можуть допомогти команді на Кубку світу. В цьому сезоні заплановано багато стартів, основна команда буде брати участь і в чемпіонаті Європи.
Тому для всіх спортсменів є мотивація, заради чого працювати і до чого прагнути. Але хочу також, щоб більше можливостей отримали молоді спортсмени. Потрібно підтягувати юніорів, які зможуть тренуватися в команді Б, щоб у майбутньому не було великої різниці при переході в дорослий біатлон. Це моя стратегія, яка доведена до інших тренерів, і я буду намагатися тримати заданий курс.

Які подальші плани команди? Де пройдуть заключні збори перед сезоном?

– Наразі у нас запланований збір в австрійському Рамзау, де ми спробуємо стати на лижі, якщо будуть відповідні погодні умови на льодовику. Далі в листопаді у нас запланований збір в норвезькому Тріксілі, якщо не буде проблем зі снігом. Але в будь-якому разі вкатування на снігу ми будемо проводити в Скандинавії, і вже наприкінці листопада плануємо взяти участь у першому етапі Кубку світу, який відбудеться в фінському Контіолахті.

Розмовляв
Максим ЧЕБЕРЯКА

Фото
автора і Євгена ВЯЛКОВА