Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Вольова перемога

Еліна Світоліна
Еліна Світоліна завоювала першу медаль Олімпіади в історії українського тенісу! У напруженому суперництві з казахстанською тенісисткою Оленою Рибакіною вона виявила справжню волю до перемоги та завершила зустріч на свою користь з рахунком: 1:6; 7:6; 6:4.

На шляху до омріяної нагороди наша тенісистка вивела з гри німку Лауру Зігемунд, австралійку Айлу Томлянович, гречанку Марію Саккарі та італійку Камілу Джорджі. Лише представниця Чехії Маркета Вондрушова зупинила українку у півфіналі. Наступною була гра з Оленою Рибакіною з Казахстану.
До матчу за олімпійську «бронзу» Еліна Світоліна і Олена Рибакіна зустрічалися лише двічі. Торік восени на грунтовому корті в Страсбурі виграла українська тенісиситка, а незадовго до Ігор на трав’яному в Істбурні гору взяла Рибакіна.
Справа до вечора, але спека неймовірна!
Рибакіна залишає за собою перший сет. У другому Еліна розпочинає з виграного гейму на своїй подачі. Олена зрівнює рахунок і виходить вперед - 1:3. Очевидно, накопичилася втома внаслідок напруженого турнірного графіку. Світоліна відігрується, бере два гейми поспіль – 4:3. Рибакіна не відступає і продовжує атакувати. Еліна б’ється за кожний м’яч, суперниця зберігає подачу і переводить сет у тай-брейк - 6:6. І от сет-бол для Світоліної! В упертій боротьбі вона забирає другий сет! Партія тривала 61 хвилину! 7:5!
Третій сет. У Еліни немовби відкрилося друге дихання, і зараз вона виглядає на корті зовсім інакше, ніж на початку матчу. Однак 0:3, 1:4. До перемоги в матчі Рибакіній залишається виграти два гейми. Ну яка ж молодець Еліна – не похитнулася. 2:4. Брейк - 3:4. Потім 4:4, 5:4, серія матч-болів – і незрівнянний удар української тенісистки в правий кут! Дві з половиною години напруженого, емоційно тяжкого матчу за умов, коли навіть присутні на трибунах плавилися від спеки, позаду! Еліна Світоліна – бронзова медалістка Олімпійський ігор!

- Це був особливий тиждень! Я боролася, робила все можливе, щоб відновлюватися. Вдячна всій своїй команді, яка допомагала мені в цьому, адже доводилося грати в спеку.
Кожний матч – це була битва. На Олімпіаді всі докладають зусиль, аби завоювати медалі. Звичайно, я дуже засмутилася, коли програла в півфіналі Маркеті Вондрушовій. Після поразки було складно повернутися в колію.
І тепер я дуже рада і пишаюся своїм виступом у матчі за «бронзу». Перший сет я відіграла погано. Ця перемога коштувала великих зусиль. Я просто намагалася битися до кінця, не здаватися, віддала всі сили, які залишилися. Гадаю, мені допоміг характер, я психологічно стійка людина.
Під час усіх матчів відчувала неймовірну підтримку, з одного боку, але й колосальний тиск, адже розуміла значущість медалі для країни. Коли виборола «бронзу», відчула неповторні емоції! Ця нагорода для мене багато значить! Хороший результат у турнірах Великого шлему неможливо порівнювати з місцем на подіумі на Іграх. Олімпійська медаль залишається на все життя!
Я грала за Україну, і це було для мене дуже важливо. Ця перемога просто неймовірна!

Еліна Світоліна

  • «Україна», Одеська обл.
  • Народилася 12 вересня 1994 р.
  • Зріст – 174 см, вага – 64 кг.
  • Заслужений майстер спорту.
  • Освіта середня.
  • Перший тренер – Валентина Васильєва.
  • Найвищий одиночний рейтинг WTA – 3.
  • Найвищий парний рейтинг WTA – 108.
  • Бронзова призерка Ігор ХХХІІ Олімпіади-2020 у Токіо.
  • Чвертьфіналістка Ігор ХХХІ Олімпіади 2016 р. у Ріо-де-Жанейро.
  • Переможниця 15 турнірів WTA в одиночних змаганнях.
  • Переможниця підсумкового турніру WTA Finals 2018 р.
  • Тренер – Ендрю Беттлз.
  • Одружена.
  • Хобі – нутриціологія, психологія, читання.