Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Дебютанти починають і виграють!

Ігор Рейзлін
Зірка Ігоря Рейзліна зійшла стрімко і відносно нещодавно. 2019 року киянин став першим українським шпажистом, котрому вдалося двічі зійти на п’єдестал на одному чемпіонаті світу: він здобув «бронзу» в особистих змаганнях і «срібло» в командних. До угорської столиці Ігор тоді приїхав 52-м номером світового рейтингу, раніше на світовий п'єдестал пошани ніколи не сходив, і йому було вже 34.

Та, як кажуть, за початком діло становиться. Через три роки наш шпажист вийшов на олімпійську доріжку і блискуче впорався з роллю дебютанта Ігор, здобувши бронзову нагороду!
Того довгого дня на шляху до медалі йому належало провести п'ять боїв, подолати п'ятьох суперників, різних за манерою, віком і характером. Спочатку Рейзлін зустрівся з досвідченим ветераном швейцарської команди лівшеюБенджаміном Штеффеном - 15:11, потім – із сумнозвісним своїми грубими діями на доріжці також швейцарцем Максом Хайнцером – 15:12. У чвертьфіналі – з відкриттям Ігор, «єгипетським дивом» Мохамедом Ельсаєдом – 15:13, а у півфіналі – з майбутнім чемпіоном Роменом Канноном. Француз, не дуже добре відомий у шпажному світі, виявився яскравим прихильником атакувального стилю і здивував свіжим технічним арсеналом прийомів – 10:15. Після цього двобою залишався єдиний - за «бронзу» з італійцем Андреа Сантареллі, срібним призером Ріо-2016 в команді.
З початку бою обидва суперники поводилися обережно, і перший період закінчився з незначною перевагою італійця. В наступному Ігор намагався нав’язати свої умови, однак продовжилася майже рівна суперечка з нічийним рахунком. У третьому періоді, коли після влучного уколу в ногу суперника наш шпажист повів 13:10, стало відчутно, що він не упустить шанс здобути медаль. І хоча італієць бився до останнього і зумів все ж завдати двох уколів у праву опорну ногу і в корпус – 12:14, вирішальна контратака належала Ігорю Рейзліну – 15:12!

Що відчуває спортсмен, дебют якого на Олімпіаді увінчався медаллю? – запитали ми Ігоря Рейзліна після поєдинку з Сантареллі

- Я поки не знаю. Одразу після бою радів, і у фінальну мить навіть вперше за тривалий час вигук вирвався. Зазвичай я не кричу, як багато хто з фехтувальників, боюся, що сил не залишиться. Усвідомлювати буду потім, адже попереду командні змагання, дуже хочеться допомогти нашій збірній також привезти додому медалі.

Ви були помітно збуджені на доріжці в бою за «бронзу», як провели час перед цим останнім поєдинком?

- Дуже хотілося пройти до фіналу, і коли програв у півфіналі французу Ромену Каннону, сильно засмутився. Якби довелося вийти на доріжку на наступний бій одразу ж після півфіналу, навряд чи я виграв би. Зрозуміло, довелося себе трохи ламати, переналаштовуватися, аби не змарнувати момент і поборотися за бронзову медаль.

Ви якось сказали, що коли ваш суперник французький фехтувальник, але не лівша, то ви майже напевно у такого виграєте. Каннон – правша, чому він виявився міцним горішком?

- Є таке особливе відчуття, коли атлет потрапляє в «свій день». У такі дні у спортсменів у руках все кипить. Каннон фехтує французькою ручкою. Так звані «ручечники» діють зовсім в іншому стилі, ніж більшість фехтувальників. Вони дуже добре завдають уколів і чудово рухаються по доріжці. Каннон – яскравий представник «ручечників». Коли такі спортсмени впіймають хвилю, з ними надзвичайно складно боротися. Француз сьогодні відмінно фехтував, тому не здивуюсь, якщо він виграє Олімпіаду (розмова відбувалася до фіналу.-Ред.). А про себе сказати не можу, що фехтував фантастично. Далеко не так. На чемпіонаті світу 2019 року, де став бронзовим призером, я працював набагато краще.

Що можете сказати про двобій із Сантареллі?

- Сьогодні мені вперше вдалося його перемогти. Дотепер я бився із Сантареллі тільки двічі і обидва рази безнадійно, без варіантів програвав. Він дуже сильний боєць, один із лідерів світового рейтингу, на останньому чемпіонаті світу 2019-го в Будапешті Андреа став бронзовим призером. З ним дуже складно фехтувати, як із будь-яким італійцем з його команди.

Сьогодні вам вдалося вперше перевершити ще одного давнього опонента?

- В одній шістнадцятій - швейцарця Макса Хайнцера. Він проводив бій як зазвичай, організовуючи жорсткі зіткнення – до уколу, під час і після уколу, нічого нового я для себе не побачив. Окрім того, що дотепер ще жодного разу не брав над ним гору.

Ігор Рейзлін

  • Збройні Сили, м. Київ
  • Народився 7 лютого 1984 р.
  • Зріст – 189 см, вага – 80 кг.
  • Заслужений майстер спорту.
  • Освіта вища, закінчив Національний університет фізичного виховання і спорту України.
  • Перший тренер – Дмитро Рейзлін.
  • Бронзовий призер Ігор ХХХІІ Олімпіади-2020 в Токіо.
  • Срібний призер ЧС-2019 (командні змагання).
  • Бронзовий призер ЧС-2019 (особисті змагання).
  • Багаторазовий переможець і призер етапів Кубка світу.
  • Срібний призер ЧЄ-2011 (командні змагання).
  • Багаторазовий чемпіон України.
  • Тренери – Дмитро Рейзлін, Максим Лісов.
  • Одружений, має двох синів.
  • Хобі – читання, гра на гітарі, приготування страв на мангалі.
У запалі боротьби ви чуєте поради , що лунають від батька з його тренерського місця?

- Звичайно. Намагаюся їх дотримуватися, коли виходить, а іноді – й ні. Сьогодні вийшло.

Сьогодні серед ваших суперників були і майже 40-річний швейцарець Бенджамін Штеффен, і 18-річний єгиптянин Мохамед Ельсаєд. На олімпійських доріжках за медалі боролися ще чимало шпажистів різних поколінь. Наскільки важливо у фехтуванні, з якого віку розпочинати?

- Як мені здається, у нашому виді можна і в 20 років розпочати і чогось досягти. Хоча досвід, звичайно, відіграє велику роль. Водночас, наприклад, минулу Олімпіаду в Ріо виграв 20-річний кореєць Пак Сан Йон. Він тоді перевершив відомого угорця 42-річного Імре Геза, у якого медалей всілякого гатунку в особистій скарбничці безліч - і олімпійських, і світових. І ось 10:14 він поступається хлопцю, котрий тільки-но розпочав з’являтися на світових доріжках. Або ж юний Ельсаєд, мій сьогоднішній суперник у чвертьфіналі, який у першій же зустрічі розгромив олімпійського і світового чемпіона француза Яніка Бореля. Все ж таки у нас непередбачуваний вид спорту.

Чи є у вас плани взяти участь у наступних Іграх 2024 року в Парижі?

- Якщо ви знову-таки маєте на увазі мій вік, навіть не знаю, що сказати… Я по суті зафехтував-то по-справжньому лише протягом двох останніх років. І не збираюся завершувати, тим більше до наступної Олімпіади не чотири роки, а три. Тому продовжуватиму, якщо дозволить самопочуття. Будемо працювати і сподіватися на медалі в Парижі!