Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«Працюватиму, щоб заслужити «золото»!

Олександр Хижняк
У фінальному бою на Олександра Хижняка в рингу чекав 23-річний бразилець Еберт да Консейсао Соуза – бронзовий призер чемпіонату світу і срібний призер Панамериканських ігор 2019 р. Дотепер у нашого чемпіона світу і Європи 2017-го нез'ясованих питань до цього опонента не було.

З самого початку бою Олександр обрушив на бразильця таку серію ударів, що тому залишалося тільки відсиджуватися в обороні. Наш боксер був націлений на перемогу і впевненими діями наближався до заповітного першого місця. Завершився перший раунд, в якому всі судді віддали перевагу Хижняку.
І в другому раунді український спортсмен продовжив працювати найактивнішим чином. А Соуза тим часом почав втомлюватися, він ніяк не міг знайти відповідь на стиль Хижняка – шалений темп і неймовірну кількість ударів у постійному наступі на суперника. Зупинити полтавчанина в олімпійському рингу поки що нікому не вдавалося. І цей раунд теж завершився його переконливою перевагою.
Після перерви бразилець намагався активізуватися, але українець свого втрачати не збирався. Тактика така сама: вперед, вперед, удари, тиск на психіку суперника. Отже, молотарка тривала. Соуза невдало намагався зловити Хижняка зблизька. Потім начебто приречено відступив до канатів. І раптом – що це? Олександр пропускає прямий правий, лівий боковий у щелепу, після чого опиняється лежачим на рингу. Нокдаун. Він швидко скочив на ноги, однак рефері кілька секунд дивився на Олександра і рахунок «до десяти» не відкрив, а присудив нокаут...
Суперництво в середній вазі закінчилося достроковою перемогою бразильця Соузи, Олександр Хижняк завоював срібну медаль.

Олександр Хижняк

  • «Динамо», Полтавська обл.
  • Народився 3 серпня 1995 р.
  • Вагова категорія до 75 кг. Зріст – 181 см.
  • Заслужений майстер спорту.
  • Освіта вища, закінчив Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Харківський регіональний інститут державного управління при Президентові України.
  • Срібний призер Ігор ХХХІІ Олімпіади-2020 в Токіо.
  • Чемпіон світу 2017 р.
  • Срібний призер І Європейських ігор 2015 р. у Баку.
  • Чемпіон ІІ Європейських ігор 2019 р. у Мінську.
  • Чемпіон Європи 2017 р.
  • Багаторазовий чемпіон України.
  • Тренер – Олександр Хижняк.
  • Неодружений.
  • Хобі – активний відпочинок.
Олександре, це надзвичайне спортивне невезіння? – запитали ми нашого боксера після бою в мікст-зоні.

– Так, на все воля Божа, так сталося. Дуже хотілося перемогти, складно прокоментувати. Напевно, ще потрібно попрацювати для того, щоб заслужити золоту медаль.

Що ви могли би сказати про вашого суперника у фіналі?

– Олімпіада – це такі змагання, які важко співставити з іншими. Тут усі суперники дуже сильні – від першого, з яким боксував у стартовому поєдинку, до останнього. Їх складно порівнювати, але всі вони дійсно висококласні професіонали. Соуза – хороший суперник, я вже з ним боксував, перемагав до цього, сподіваюся, в майбутньому ми зустрінемося знову і мені пощастить його перевершити.

Який із попередніх боїв забрав у вас найбільше сил?

– Не можу сказати. Боксерська програма насичена, триває не один день, потрібно було перебувати в хорошій формі, постійно тренуватися, готуватися до поєдинків і бути зосередженим на тому, що тобі необхідно працювати.

Які ваші найближчі плани в спорті, що чекає попереду?

– У спорті необхідно постійно тренуватися. Закінчився нинішній етап, знову починаються тренування, підготовка. Однак про плани дуже складно зараз говорити, тому що після дострокового завершення поєдинку за правилами АІБА потрібний якийсь час для відновлення. Тому певний період я не зможу виходити в ринг. Потім знову почнемо трудитися, змагатися.

Трудитися в любительському боксі?

– Напевно так, я залишуся ще в любительському боксі, адже хочеться, щоб ця медаль в майбутньому стала золотою.