Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Стаєрські дистанції: азарт і емоції!

Михайло Романчук
Після 17-річної перерви Михайло Романчук повернув олімпійську славу українському плаванню!

800 м


Чемпіон попередніх Олімпійських ігор (1500 м в/с), світу й Європи італієць Грегоріо Палтріньєрі з перших же метрів показує найкращі секунди. На 200 м Михайло Романчук замикає чільну трійку слідом за німцем Флоріаном Веллброком.
Половина дистанції позаду, українець Сергій Фролов розганяє темп і вирівнюється з Романчуком, який так само йде третім. 500 метрів: перший Палтріньєрі, а далі – Романчук і Фролов.
На позначці 600 м Романчук другий, а Веллброк, котрий до того відставав від Фролова на соті секунди, нарешті наздоганяє українця і відтирає його на четверту позицію. За 150 м до фінішу він уже другий, а за 50 м – перший! Михайло Романчук упевнено тримається третім, італієць – другим.
Останній поворот. Сюрприз звідки не чекали! Фантастичний фініш видає 21-річний американець Роберт Фінке, який весь час тримався п’ятим. На останньому відрізку він робить найпотужніший ривок і виграє дистанцію! Палтріньєрі другий, Романчук – третій, Сергій Фролов – шостий!

– Тяжкий фінал, надзвичайно тяжкий, - прокоментував підсумки старту Михайло Романчук. - Незвичні змагання, тому що зазвичай усі півфінали проводять вранці, а фінали ввечері, а тут навпаки, і, незважаючи на те, що ми з тренером проводили всю підготовку саме з цього розрахунку, не вдалося реалізувати себе цілком, оскільки мій півфінальний результат так і залишився олімпійським рекордом. Сподівався, що я все ж таки зможу його покращити! У півфіналі ми трошки забилися з Веллброком, і це зіграло недобрий жарт з нами у фіналі.

Cкільки років ви йшли до цієї медалі?

- 18 років. З 6 років я займаюся плаванням, прийшов тоді до тренера Петра Борисовича Нагорного. Він тут, у Токіо, з ним ми разом досягли цих результатів. І, звичайно, без нього не було б цієї «бронзи». Дуже приємно що це перша медаль України в плаванні з 2004 року, і я задоволений результатом. Але є куди рости!

Якою була тактика у запливі?

- Тактика завжди одна: трішки протриматися на першій сотні, а вже з другої починати активно працювати. В принципі так воно і вийшло.

Якою частиною дистанції ви найбільше задоволені?

- Напевно, відрізком від 200 до 400 м. Все, що було після 400 м, – це емоції, які брали гору. Поки не знаю, який вигляд має розкладка по дистанції, зараз будемо з тренером аналізувати, що було так, що ні.

А фініш вам вдався?

- Я вважаю, так, оскільки я плив поруч із німцем і на фініші у нього виграв, хоча він чудовий фінішер, а інших я не бачив. Помітив американця, котрий наздоганяв з лівої сторони, але я віддав усі свої сили. Звичайно, завжди хочеться кращого, тому налаштовуюся на свою коронну дистанцію – 1500 метрів.

Що ви могли би відповісти тим, хто стверджує, мовляв, 800, 1500 м – довгі дистанції, не такі динамічні…

- Мені здається, що ми сьогодні показали, що стаєрські дистанції – це досить емоційні запливи, і на них може статися все що завгодно, як і на 50, і на 100 метрів.

Який ключ до успіху на стаєрській дистанції?

- Наполеглива праця. Дуже багато роботи ми виконали з тренером, тому і вважаю: велика, тяжка, пекельна праця.

Чи є у вас кумир у спорті?

- Свого часу був Володимир Сальников, це легенда стаєрського плавання, а зараз я хочу стати кумиром молодого покоління, аби воно дивилося змагання і надихалося на перемоги.

1500 м


Активно розпочав італієць Грегоріо Палтріньєрі: 100, 200, 250 м – він лідирує. Однак на позначці 300 м лідер змінюється, ним стає німецький чемпіон світу (2019) і Європи (2018) на цій дистанції Флоріан Веллброк.
Плавці долають третину дистанції, попереду – Веллброк, Романчук, Палтріньєрі. Останній поступово відсувається на четверту позицію, і його місце в трійці займає американець Роберт Фінке.
Нарешті пройдено половину шляху. Німець зберігає лідерство, але щільно поруч Романчук і Фінке.
Позаду тисяча метрів! Як і раніше, нікому не вдається посунути з першого місця Веллброка. Романчук продовжує його переслідувати, Фінке, борючись за медалі, утримує третій рядок.
1200 м – трійка така сама. На останніх 50 метрах інтрига стрімко розв’язується: перший Веллброк, а Фінке на одну соту секунди обходить Романчука і стає другим. Але не надовго. Він мчить до фінішу першим, «срібло» забирає Романчук, Веллброк, котрий не витримав темп у кінцівці запливу, опиняється третім. Замикає вісімку фіналістів наш земляк Сергій Фролов.

Радість перемоги!

Михайло Романчук

Як вам фінальна розв’язка? - запитали ми Михайла Романчука одразу після запливу. - Ви очікували, що Фінке відсиджуватиметься третім-четвертим і потім стрімко фінішує?

- Я, звичайно, знав, що він сильний фінішер, це вже показали змагання на дистанції 800 метрів! Я задоволений своїм місцем, тому що для мене це незвична практика – змагатися зранку, все ж таки ми звикли стартувати ввечері, і, мені здається, ця обставина відіграла свою роль. Ми приїхали до Японії заздалегідь, організм трохи звик до цього часу, до цього режиму, але все одно біологічний годинник ніяк не обдуриш. Утім, такі реалії, і всі були в однакових умовах. Сьогодні американець виявився найсильнішим, але я зміг випередити Веллброка! Це дуже тішить, тому що сталося вперше в моїй кар’єрі. Ми вже кілька років суперничаємо з німцем, і мені досі не вдавалося у нього виграти цю дистанцію. Але з’явився більш молодий, спритний і швидкий американський плавець, я його вітаю з тим, що він виграв.

Михайло Романчук

  • «Динамо», Рівненська обл.
  • Народився 7 серпня 1996 р.
  • Зріст – 190 см, вага – 77 кг.
  • Заслужений майстер спорту.
  • Освіта вища, закінчив Рівненський державний гуманітарний університет.
  • Бронзовий (800 м в/с), срібний (1500 в/с) призер Ігор ХХХІІ Олімпіади-2020 в Токіо.
  • Чемпіон ІІ ЮОІ 2014 р. у Нанкіні (400 м в/с), срібний призер (800 м в/с).
  • Срібний призер ЧС-2017, 2019 (1500 м в/с).
  • Бронзовий призер ЧЄ-2016 (800 м в/с; 1500 м в/с).
  • Чемпіон Європи 2018 р. (400 м в/с; 800 м в/с).
  • Срібний призер ЧЄ-2018 (1500 м в/с).
  • Чемпіон Європи 2021 р. (800 м в/с; 1500 м в/с).
  • Багаторазовий чемпіон і рекордсмен України.
  • Тренер – Петро Нагорний.
  • Одружений.
  • Хобі – читання.
Ви майстерно провели заплив, відпрацювали на повну, вийшовши з 450-метрової позначки на другу позицію і протримавшись на ній до фінішу.

- Я зробив свій максимум, показав усе, на що здатний, проплисти краще я вже не зміг би. Впевнений, що у вечірніх фіналах поборовся би за «золото». Я і так боровся, але шансів у мене було б значно більше, тому що ввечері я почуваюся набагато краще. Але нічого, я не завершую свою кар’єру, і мені є що доводити.
Є «бронза» і «срібло». Якби був ще один заплив, то, можливо, було б і «золото», але, на жаль, такого запливу не існує... Я дуже мотивований на наступний сезон, наступний олімпійський цикл, який буде на рік коротшим. І тому будемо готуватися до Парижа і попутно показувати кращі результати. Зараз із тренером проаналізуємо виступи, врахуємо помилки і рухатимемося далі.
Петро Борисович привітав мене, це наші перші олімпійські медалі і це мій перший і єдиний тренер, ми разом йшли і тренувалися стільки років! І не тільки мені є що доводити, а й тренеру. Тому працюємо і будемо показуввати разом, на що ми здатні.

Петро Нагорний: «Історичні медалі»


- Ми розуміли, що і на 800 м, і на 1500 м боротися буде дуже непросто. Враховували, що на нас чекають ранкові старти, що всі знайомі суперники ретельно готуються, і що обов’язково заявлять про себе незнайомі. У півфіналі на 800 м у запалі суперництва Романчук і Веллброк показали дуже високі результати. Думаю, це було зарано і відбилося на фінальному старті наступного дня. Я задоволений, що за Михайлом зберігся олімпійський рекорд на 800 м. Цей результат якнайкраще показує, що ми на правильному шляху. І бронзова, і срібна медалі дуже важливі для нас, це крок уперед. І, звичайно, нагороди завжди йому нагадуватимуть, що він вписав своє ім’я в історію плавання. Інший український плавець Сергій Фролов сьогодні найстарший стаєр у світі, і він показав дуже високі результати, посівши на Олімпіаді 6-те місце на 800 м і 8-ме на 1500 м. Мені, звичайно, дуже приємно, що два атлети, котрі тренуються за моєю програмою, потрапили до фіналів у Токіо!