Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«Щороку починаю з чистої сторінки»

  • Олімпійська Арена №1 2023
  • Paris 2024
Аліна Акобія-Грушина
У грудні минулого року жіноча збірна з вільної боротьби здобула Кубок світу. Команда, яка неодноразово була найсильнішою у Європі, стала найсильнішою у світі. Здається, що під час війни українські борчині стали ще більш зосереджені на перемозі та взагалі не бачать ніяких перешкод на своєму шляху.
Ми поспілкувались з однією з найперспективніших молодих борчинь, котра минулого року стала чемпіонкою Європи та призеркою чемпіонату світу.


Аліна, розкажіть, із чого почався ваш шлях на борцівський килим?

- У нашому селищі в Полтавській області був лише один спортивний гурток. Тому в шість років мама привела мене в зал, щоб я мала чим зайнятись після школи. Тренером там працював мій рідний дядько, Геннадій Тарасенко, і тому він був до мене більш вимогливий ніж до інших, давав більше навантажень. Загалом мені сподобалось, але якихось спортивних амбіцій на той час у мене не було. Все змінилось, коли нас з Тетяною Ріжко (чемпіонка Європи 2022, віце-чемпіонка Європи 2021) взяли в Броварське вище училище фізичної культури.
Тренер Олександр Кутаков запросив мене на збори, а потім запропонував навчатися в Броварах. Звичайно, я з радістю погодилась.

Розкажіть, будь-ласка, про свої перші здобутки. Коли прийшло усвідомлення, що ви здатні перемагати?

В училищі я усвідомила, що я тут для того, щоб вчитися та тренуватися, більше мені нічого не потрібно. Прийшло розуміння, що потрібно максимально добре робити свою роботу. Почалися перші серйозні змагання. Звичайно, спершу не все виходило, були програші. Але підтримка тренера зіграла вирішальну роль. Олександр Сергійович став для мене другим батьком.
Моїм першим відповідальним стартом став чемпіонат України, де я перемогла та отримала путівку на чемпіонат Європи серед кадетів. Там я завоювала «бронзу», а вже наступного року стала чемпіонкою.

Аліна Акобія-Грушина

Народилася 5 серпня 1999 р.
  • 2016 – чемпіонка Європи серед кадетів;
  • 2017 – чемпіонка Європи серед юніорів;
  • 2019 – чемпіонка Європи серед юніорів;
  • 2021 – чемпіонка світу та Європи U23, «бронза» дорослого чемпіонату Європи;
  • 2022 – чемпіонка Європи, «бронза» дорослого чемпіонату світу та ЧС U23. Володарка Кубка світу.
Ваш чоловік Олександр Грушин теж борець - призер чемпіонату Європи з греко-римської боротьби. Як живеться двом професійним спортсменам разом? Адже кар’єра передбачає постійні виїзди на змагання, збори?

- Між нами панує повне порозуміння. Мені здається людина, поза спортом не змогла би до кінця мене зрозуміти, які цілі я перед собою ставлю та чого це коштує. Батьки завжди підтримують, вболівають, але вони бачать нашу роботу тільки зі сторони, бачать результат, але основний процес зазвичай залишається в тренувальному залі.

Ви більше хвилюєтесь, коли маєте вирішальну сутичку чи коли за медаль бореться ваш чоловік?

- Це дуже різні емоції. Я більше хвилююсь, коли в Олександра змагання, бо відчуваю трішки безпорадність, адже не можу нічим допомогти. Просто стежу за змаганнями, а серце розривається. А коли на змаганнях я, то зосереджена на тому, щоб провести сутичку і сама відповідаю за свій результат.

Як вам вдалося через місяць після початку війни стати чемпіонкою Європи?

- У лютому я готувалась до чемпіонату Європи до 23 років, і мала кілька днів вихідних між зборами, тому 24 лютого я була вдома в Броварах, а мій чоловік був на зборах в олімпійському центрі у Кончі-Заспі. І рано вранці, десь о пів на шосту ранку, зателефонувала його мати, повідомила, що почалася війна. Потім подзвонив чоловік. А через якийсь час я почула вибухи зовсім поруч. І поки чоловік їхав додому, пам’ятаю, як стояла біля вікна, дивилась на вулицю, слухала вибухи, було дуже страшно. Я була в такому стресі, що навіть не змогла зібрати якісь речі, взяла тільки документи, якусь одну кофту… - і все.
Перший тиждень ми провели в моєї подруги в приватному будинку в селі Зазим’я, це під Києвом. Спали, як усі, - в погребі. Звичайно, про спорт ніхто навіть не згадував. Навіть коли були травми, я все одно якось намагалась тримати себе в тонусі, і ніколи в житті не мала перерви від тренувань. А тут був повний ступор. Потім ми тиждень провели в моїх батьків під Полтавою. І тоді подзвонив головний тренер та повідомив, що жіноча збірна їде на чемпіонат Європи в Будапешт. Спершу в мене був повний шок, оскільки я була абсолютно не готова. Навіть борцівок та трико не було. В результаті ми разом з Танею Ріжко, яка також стала чемпіонкою на Європі, три дні діставались до Львова, де була точку збору команди. І зі Львова ми вирушили до Угорщини, де мали півтора тижні тренувань перед змаганнями.
Чоловіки-тренери прийняли рішення залишитись в Україні, тому з нами, замість тренера, поїхала чемпіонка світу та Європи Юлія Ткач. Щиро кажучи, спершу ми навіть не знали, як приступити до тренувань, оскільки взяти великі навантаження ми не могли, бо тоді б потрапили в яму на самих змаганнях. Тому ми просто привели себе в мінімальний тонус, відчули килим, потренувались. Я вважаю, що все було зроблено правильно, сам результат говорить за себе: ми стали другими в командному заліку та здобули п’ять медалей. Напевно, головну роль тоді зіграв наш моральний стан та сила духу.

Вдалі виступи на Кубку світу-2022

Сповнений трагедій минулий рік був неймовірно успішним для борцівської спільноти і для вас особисто. Загалом борці здобули понад сто медалей на чемпіонатах світу та Європи, а ви стали чемпіонкою Європи, завоювали «бронзу» чемпіонату світу та Кубок світу. Які змагання запам’ятались найбільше, де було найважче?

- Звичайно, морально найважчим став чемпіонат Європи у березні місяці. А фізично – дорослий чемпіонат світу. Для мене це були перші змагання такого високого рівня. І я відчувала дуже велику відповідальність. Незважаючи на війну, Асоціація спортивної боротьби спромоглася організувати для нас хороші навчально-тренувальні збори. Також хотілося б подякувати за підтримку Міністерству молоді та спорту та Національному олімпійському комітету, без зусиль такої потужної команди ми би не мали можливості гідно представляти Україну в світі.

Блискучим заключним акордом для борчинь став Кубок світу, де жіноча збірна вперше в історії здобула перемогу. Особисто вам успішний виступ на чемпіонаті світу додав впевненості на Кубку світу?

- Звичайно, чемпіонат світу додав мені впевненості в тому, що я готова боротися та перемагати на дорослому рівні. Тому на Кубку світу я гідно провела всі три зустрічі: перемогла дуже титулованих борчинь, віце-чемпіонку Олімпіади з Китаю, призерку Олімпіади з Монголії та сильну японку. Всі сутички були складні, по шість хвилин. Але для мене це великий крок уперед.

Минулого олімпійського циклу ви здобули путівку на Олімпіаду і за кілька днів до поїздки в Токіо травмувались. Як ви пережили цей важкий момент? Де взяли мотивацію продовжувати тренуватись та йти далі?

- Так, це був надзвичайно складний період у моєму житті. За рік до Олімпіади я навіть не сподівалась потрапити в Токіо. Наприкінці 2020 року від онкології померла моя мама. До того часу я була більше зосереджена, щоб їй допомогти, як можу підтримати, і не особливо ставила перед собою спортивні цілі. Я весь час думала про неї, намагалась більше часу проводити поруч. Коли я втратила найдорожчу людину, то з мого життя зник страх. Мені дійсно здалося, що я більше нічого не боюся, напевно, я дуже подорослішала. Спорт став для мене порятунком, я повністю занурилась у боротьбу. Щиро кажучи, я не ставила для себе на той момент олімпійських цілей, бо в моїй вазі була надзвичайно велика конкуренція серед досвідчених титулованих борчинь. Але саме я виграла чемпіонат України і поїхала на ліцензійний турнір до Будапешта. Здобула там ліцензію, потім поїхала на дорослий чемпіонат Європи, де взяла «бронзу», і також тієї весни я стала чемпіонкою Європи серед спортсменів до 23 років. На той момент всі ці змагання перетворились на підготовку до Олімпіади. Коли в тебе є ліцензія, то вся збірна тобі допомагає в підготовці, всі працюють на результат. Я пройшла всі збори, була в чудовій формі та повній бойовій готовності. І на останньому тренувальному зборі в Южному, на морі, під час вечірнього тренування травмувала руку.
Мене всі надзвичайно підтримували, зі мною весь час був поруч чоловік та мій особистий тренер. Лікар збірної Олександр Москаленко в телефонному режимі весь час був поруч і шукав для мене найкращих фахівців. Головний тренер команди Володимир Євонов до останнього вірив, що я зможу поїхати. Але часу залишалось надзвичайно мало, вже були квитки на руках, але лікарі діагностували розрив зв’язок - і це стало вироком.

Наступного року на чемпіонаті світу будуть розіграні перші олімпійські ліцензії. Зараз війна і ситуація в країні непередбачувана. Чи дозволяєте ви собі щось планувати, ставити цілі?

- Не люблю озвучувати якісь конкретні спортивні цілі. Мені навіть важко про це говорити вголос. Зараз початок року - і я починаю з чистої сторінки, для мене нічого немає за спиною. Всі здобутки залишились в минулому році, і зараз потрібно все починати спочатку.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Розмовляла
Олександра ВАСИЛЬЧУК

Фото з архіву
Асоціації спортивної боротьби України