Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Дайджест найважливіших подій

Президент НОК України Вадим Гутцайт

Підтримати санкційну політику


25 січня 2023 року було оприлюднено заяву Виконкому МОК «Про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі та статус спортсменів із цих країн».
Незадовго до цієї заяви, 19 січня, Міністр молоді та спорту, президент НОК України Вадим Гутцайт взяв участь у консультаційній онлайн-зустрічі президента МОК Томаса Баха з президентами НОК та генеральними секретарями, на якій висловив позицію України щодо недопуску російських і білоруських атлетів до міжнародних змагань у будь-якому статусі.
Принципову позицію України міністр пояснив так: «Російський та білоруський НОКи знаходяться під повним контролем влади своїх країн. Багато представників їхніх олімпійських команд входять до складу Збройних сил Росії, яка вбиває наших людей в нашій державі та знищує нашу інфраструктуру. А президент російського Олімпійського комітету, нагадую, заявив, що для членів російської олімпійської збірної за честь брати участь у війні проти України. При цьому, прикриваючись олімпійською єдністю, вони хочуть виступати на спортивних міжнародних змаганнях, ніби нічого не відбувається. Ми лише захищаємо інтереси своєї держави та свого народу, прагнемо миру і спокою для своїх дітей».
Вадим Гутцайт вкотре зауважив: «Наша позиція незмінна: поки триває геноцид народу України, російським і білоруським спортсменам необхідно заборонити участь у міжнародному спорті в будь-якому статусі, в тому числі нейтральному!»
Виконком НОК України на своєму засіданні обговорив суть заяви МОК. Було прийнято рішення про надсилання звернень до президента МОК, до міжнародних федерацій та Національних олімпійських комітетів.
Вадим Гутцайт підписав ці листи, які закликали підтримати позицію України та вжити усіх можливих заходів, аби не допустити спортсменів із країн-агресорок до Олімпійських ігор-2024 у будь-якому статусі, навіть у нейтральному. Листи вже надіслані.
Виконком НОК України прийняв рішення розпочати консультації з національними спортивними федераціями щодо можливого бойкоту Ігор 2024 року у разі дозволу російським та білоруським спортсменам повернутися на міжнародні спортивні арени до припинення агресії Росії проти України.
Комісія атлетів НОК України звернулася з листом до Комісії атлетів МОК.

Позиція американських колег


19 січня 2023 року відбулась онлайн-зустріч міністра молоді та спорту, президента Національного олімпійського комітету України Вадима Гутцайта з керівником Олімпійського та Паралімпійського комітету США Джином Сайксом.
Американські колеги підтримують та розділяють українську позицію щодо застосування санкцій до російських і білоруських спортсменів, зокрема щодо того, аби не допускати їх до міжнародних змагань.
На зустрічі обговорено питання стану спортивної сфери та інфраструктури в Україні. Окремо увагу приділено заходам, що проводяться для підтримки українських атлетів.
Вадим Гутцайт подякував керівнику USOPC за розуміння, підтримку та допомогу з американської сторони, яка надається українцям, що виїхали та вимушені тренуватися за кордоном.

Працювати на перемогу!


ХХХVІІІ Генеральна асамблея, перша за головування нового президента НОК України Вадима Гутцайта, стала позачерговою.
Вона пройла 13 січня в режимі ZOOM-конференції. Участь у заході взяло 108 членів НОК України.
Було розглянуто основні організаційні питання, в тому числі фінансовий звіт, план бюджету організації на 2023 рік та вирішення кадрових питань.
За словами Вадима Гутцайта, у поточному році планується на 30% збільшити допомогу федераціям та обласним відділенням, на 75% - розмір стипендій для атлетів-стипендіатів обласних відділень, більше, ніж вдвічі, - підтримку НОК для ФСТ та відомств.
Більшістю голосів було задоволено заяви окремих членів НОК щодо виходу з виконкому та складу організації.
Віцепрезидентом НОК України обрано Олександра Крикуна – відомого легкоатлета, призера Олімпійських ігор з метання молота. Його кандидатуру підтримали 99 учасників засідання. Більшістю голосів до складу виконкому НОК України обрано в.о. президента Асоціації спортивної боротьби Юрія Копитка. Підтримано і прохання національних федерацій регбі та гандболу з приводу ротації представництва окремих членів НОК України.
У завершальній промові президент НОК України Вадим Гутцайт подякував усім за участь та наголосив, що попереду багато роботи. «Рухаємося далі. Нам треба працювати на Перемогу: на спортивній арені та перемогу України!», – сказав він.

Стріляли лижники в Європі


На чемпіонаті Європи з біатлону у швейцарському Ленцерхайде Анастасія Меркушина завоювала «золото» в спринтерській гонці. Наша біатлоністка ідеально відпрацювала на двох вогневих рубежах і була швидкою на дистанції, що в підсумку дозволило їй на 0,5 секунди випередити срібну призерку – шведку Тільду Йоганссон. «Бронза» - у німкені Ванесси Хінц.
Юлія Джима та Антон Дудченко вибороли срібні медалі в індивідуальних гонках на 15 та 20 км.
Юлія Джима припустилася одного промаху у стрільбі стоячи, поступившись лише німкені Лізі Марії Шпарк, яка закрила всі 20 мішеней.
Антон Дудченко фінішував з одним промахом на чотирьох вогневих рубежах і з більш як двохвилинним відставанням від переможця гонки норвежця Ендре Стрьомсгейма.

ЄЮОФ: три медалі!


Українська збірна завершила виступи на XVI зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Фріулі-Венеція-Джулія. 27 наших юних спортсменів змагалися у 9 видах спорту.
Перед стартом фестивалю на онлайн-зустрічі міністр молоді та спорту, президент НОК України, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт побажав юним атлетам успіху та чесної боротьби!
Юні українські спортсмени продемонстрували у суперечках з найкращими однолітками з 47 країн Європи силу волі та незламність духу і вибороли три нагороди, що є найкращим результатом збірної країни за всю історію виступів на зимових фестивалях.
Двічі сходила на п’єдестал пошани 18-річна біатлоністка з Закарпаття Олександра Меркушина, яка стала чемпіонкою у спринті на 6 км та бронзовою медалісткою в індивідуальній гонці на 10 км. Її особисті тренери Олег та Ірина Меркушини, тренер жіночої команди Оксана Хвостенко.
Своє ім’я в історію зимових фестивалів вписала 16-річна фристайлістка з Івано-Франківщини Наталія Казюк, здобувши бронзову медаль у біг-ейрі – дисципліні, яка дебютувала на ЄЮОФ. Її особисті тренери Юрій Досов, Станіслав Кравчук, тренер команди Андрій Лясота). Вітаємо юних атлетів!
(Подробиці про події на ЄЮОФ читайте в наступному номері!)

Дев’ять медалей у кульовій стрільбі


У хорватському Осієку пройшов Гран-прі з кульової стрільби. Наші стрільці здобули 9 медалей: три «золота», два «срібла» та чотири «бронзи».
У вправі ГП-6 Сергій Куліш виграв «золото», а Вікторія Сухорукова - «бронзу». У вправі ПП-3 чоловіча команда у складі Павла Коростильова, Віктора Банькіна та Олега Омельчука посіла перше місце. Жіноча команда у складі Вілени Бевз, Юлії Коростильової, Поліни Колеснікової піднялася на другу сходинку п’єдесталу.
У вправі ГП-6 «бронзовими» призерами Гран-прі стали жіноча команда (Вікторія Сухорукова, Дарія Тихова, Софія Пакліковська) та чоловіча команда (Сергій Куліш, Андрій Колесніков, Олег Царьков).
Напередодні Павло Коростильов здобув «срібло» у вправі ПП-3, «золото» і «бронзу» завоювали українські пари у вправі ПП-мікст.

Львів: підсумки і плани


Під час робочої поїздки до Львова міністр молоді та спорту, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт провів зустрічі з начальником Львівської обласної військової адміністрації Максимом Козицьким, головою Львівської облради Іриною Гримак, а також представниками обласного відділення НОК та спортивних федерацій.
Було підбито підсумки 2022 спортивного року та обговорено плани на майбутнє, зокрема, підготовку спортсменів до відбіркових змагань на Олімпійські ігри-2024.
«На Львівщині приділяють значну увагу розвитку спорту. Тут є взаєморозуміння між керівниками області та спортивними федераціями. Усі докладають справжніх зусиль для розвитку спорту в Україні, навіть у воєнний час. Ця співпраця дуже важлива для спортсменів, для олімпійського руху. Зараз усім складно, але найскладніше тим хлопцям і дівчатам, які боронять на фронті нашу державу. Тому ми повинні робити свою справу так, щоб навіть під час війни спортсмени були підготовлені до виступів на чемпіонатах та Олімпійських іграх», – зазначив міністр Вадим Гутцайт.
Міністр також долучився до відкриття чемпіонату / Кубку України з куміте і ката, побував на чемпіонатах України з тенісу і кіокушинкай карате, завітав на церемонію нагородження медалістів чемпіонату України з сучасного п’ятиборства у приміщенні.
Міністр взяв участь у відзначенні найкращих спортсменів і тренерів 2022 року та підсумковій річній церемонії Асоціації спортивної боротьби України з вшанування переможців та призерів чемпіонатів світу та Європи.

Зустріч з керівниками відділень НОК


У грудні президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт зустрівся з керівниками регіональних відділень НОК.
Він висловив побажання щодо поліпшення співробітництва регіональних осередків з органами державної влади, загальноосвітніми закладами та дитячо-юнацькими спортивними школами.
На зустрічі було обговорено актуальні питання, вирішення яких сприятиме посиленню ролі регіональних відділень у системі фізичної культури та спорту й розвитку олімпізму в нашій державі.
Приємним завершенням зустрічі стало відзначення пам’ятними нагородами представників Кіровоградської, Тернопільської та Чернівецької областей з нагоди їх 25-річчя відділень, Київської та Херсонської – з нагоди 20-річчя.