Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Коштовні «скарбничики» українських стрільців

Павло Коростильов

Коштовні «скарбничики» українських стрільців


Виступи українських стрільців у нинішньому сезоні ознаменувалися цілим врожаєм медалей. У цьому огляді зупинимось, зокрема, на чемпіонатах Європи та світу

Чемпіонат Європи з кульової стрільби, Вроцлав, вересень 2022
З однією золотою, трьома срібними та чотирма бронзовими медалями збірна України посіла сьоме місце у медальному заліку чемпіонату Європи.
Дві нагороди здобули наші спортсмени у змаганнях змішаних команд у швидкісній стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м. Анастасія Німець та Володимир Пастернак стали чемпіонами Європи, третє місце посіли Юлія та Павло Коростильови.
В активі Павла Коростильова ще дві особисті нагороди: бронзова – у вправі МП-8 та срібна – у стрільбі зі стандартного малокаліберного пістолета на 25 м, що проходила у форматі відкритих змагань за участю як чоловіків, так і жінок.
На другу сходинку п'єдесталу пошани у Вроцлаві зійшла за підсумками стрільби з малокаліберного пістолета на 25 м українська жіноча команда у складі олімпійської чемпіонки Олени Костевич, Оксани Ковальчук та Анастасії Німець, яка стала дворазовою медалісткою чемпіонату Європи.
Єдину нагороду у стрільбі з гвинтівки - з трьох положень на 50 м - здобула Дар'я Тихова.
Ще дві медалі в активі наших юніорок, які відзначилися у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м. Вілєна Бевз здобула особисту «бронзу» і «срібло» у складі команди з Надією Шамановою та Юлією Діденко.
У Вроцлаві були розіграні перші ліцензії на Європейські ігри, що відбудуться 21 червня – 2 липня 2023 року у Кракові та Малопольському воєводстві (Польща). Путівки туди для України здобули Сергій Куліш, Дар'я Тихова (малокаліберна гвинтівка з трьох положень, 50 м), Павло Коростильов, Максим Городинець (швидкісний малокаліберний пістолет, 25 м), Олена Костевич (малокаліберний пістолет, 25 м).
Підготовка до чемпіонату Європи та виступ на ньому нашої збірної стали можливими завдяки допомозі «Фонду солідарності» МОК.

Чемпіонат світу з кульової стрільби, Каїр, жовтень 2022
В активі збірної України на чемпіонаті світу-2022 - вісім нагород: 3 «золота», 2 «срібла» та 3 «бронзи».
Дуже вдало виступив 24-річний спортсмен зі Львова Павло Користильов, який завоював чотири медалі. Спочатку він виборов «бронзу» у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м. У цій вправі він також здобув неіменну ліцензію для збірної України на Олімпійські ігри-2024. Ця «перепустка» на Ігри в Парижі на той момент стала другою для нашої команди, першу забезпечила представниця стендової стрільби Ірина Маловічко. Наступних днів Павло став чемпіоном у стрільбі зі стандартного пістолета на 25 м, а також виборов «бронзу» у парі з Оленою Костевич у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м у міксті. І нарешті, у складі команди з Максимом Городинцем та Денисом Кушніровим здобув «срібло» у швидкісній стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м.
«Золото» у стрільбі з малокаліберної гвинтівки з трьох положень на 50 м та олімпійську ліцензію на Ігри-2024 здобув для України 29-річний черкащанин Сергій Куліш. Він - срібний призер Олімпійських ігор-2016 - уперше в кар'єрі став чемпіоном світу. А загалом у Сергія ця нагорода стала другою медаллю світової першості, першу – срібну - він завоював у міксті з Дар'єю Тиховою у стрільбі з малокаліберної гвинтівки у положенні лежачи на 50 м.
Чемпіонами світу у змішаних командних змаганнях у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м стали Юлія Коростильова та Максим Городинець. У фіналі наш дует переміг суперників з Індії — 16:14.
Бронзовим призером у стрільбі з пістолета на 50 м став Віктор Банькін.

Медалі у всіх видах боротьби


У вересні в Белграді пройшов чемпіонат світу зі спортивної боротьби. Українцям вдалося здобути медалі у всіх видах програми: греко-римській, вільній та жіночій боротьбі.
Жіноча збірна України під керівництвом Андрія Стадника увійшла до п’ятірки найсильніших команд світу. Особливо відзначилися Олександра Хоменець, Аліна Грушина-Акобія та Ілона Прокопевнюк.
Олександра Хоменець (категорія до 55 кг) у фіналі зазнала травми ноги, але вирішила продовжувати сутичку. У впертій боротьбі вона поступилася дворазовій чемпіонці світу японці Маю Мукаїді і здобула срібну медаль.
Аліна Грушина-Акобія стала третьою у вазі до 57 кг. У малому фіналі українка достроково перемогла представницю Азербайджану Жалу Алієву з рахунком - 10:0. Ще одну «бронзу» здобула Ілона Прокопевнюк у категорії до 62 кг. Ілона виборола нагороду, здолавши представницю Киргизстану Айсулу Тинибекову - 8:7.
Серед борців греко-римського стилю бронзові нагороди здобули Андрій Кулик (до 72 кг) та Ярослав Фільчаков (до 82 кг). Для Андрія це був перший дорослий чемпіонат світу. У напруженій сутичці Кулик здолав француза Ібрагіма Ганема з рахунком 4:3. Представник харківської школи боротьби Ярослав Фільчаков вирвав медаль, здолавши грузина Гелу Болкладзе – 3:1.
У змаганнях з вільної боротьби бронзову медаль завоював Василь Михайлов (до 79 кг). У напруженій сутичці Василь переміг досвідченого представника Узбекистану, бронзового призера Оліміпіади-2020 у Токіо Бекзода Абдурахмонова з рахунком 5:3.
Участь збірної України з боротьби у чемпіонаті світу стала можливою завдяки допомозі Фонду солідарності Міжнародного олімпійського комітету.

Українські волейболісти: шанс виступити на Олімпіаді


Це був другий виступ команди на світових першостях за часів незалежності України!
Чоловіча збірна України з волейболу показала чудовий результат на чемпіонаті світу, який з 26 серпня по 11 вересня проходив у Польщі та Словенії. Підопічні Угіса Крастіньша останніми роками виступають на дуже високому рівні, проте відібратись на турнір через кваліфікацію їм не вдавалось. Але цьогоріч на світову першість була допущена збірна з найвищим рейтингом серед тих, хто не відібрався – і це була Україна.
Українці ще всередині серпня виступали в Золотій Євролізі, де посіли четверте місце. Згодом команда провела великий збір у польському Радомі, в рамках якого зіграла чотири контрольні поєдинки (1 поразка та 3 перемоги), а вже в кінці серпня розпочала виступи на чемпіонаті світу.
Розпочала турнір команда Крастіньша з поразки від зіркової Сербії. Далі були дві перемоги: над Тунісом та Пуерто-Ріко.
У 1/8 фіналу на збірну України очікувала зустріч з командою Нідерландів, з якою українцям вдалось впевнено розібратись – 3:0 за сетами, і голландці в жодному з них не набрали більше 19 очок.
Саме після цієї гри стало зрозуміло, що наші волейболісти змогли зробити те, заради чого так важко працювали останні місяці – відстояти свій спортивний фронт і подарувати позитивні емоції українським вболівальникам, які в час війни нам всім дуже необхідні.
Чвертьфінальна гра зі Словенією розпочалась для України чудово – перемогою у першому сеті 25:18. Проте в другому сеті, який видався дуже нервовим та напруженим, все ж перемогу вирвали словенці 26:24, в останніх двох партіях вони закріпили свою перевагу.
Таким чином, збірна України з волейболу, яка взяла участь у чемпіонаті світу вперше за 24 роки, змогла не просто показати, що достойна грати на турнірах такого рівня, але і покращила свій результат. Якщо в 1998 році наші волейболісти фінішували десятими, то зараз команда стала сьомою серед найсильніших збірних на планеті!
За декілька днів після завершення турніру стало відомо, що Міжнародна федерація волейболу (FIVB) запросила Україну взяти участь у відборі на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі. Вперше в історії українського волейболу наша чоловіча збірна матиме змогу поборотися за шанс виступити на найбільшому спортивному форумі чотириріччя!
Підготуватись до чемпіонату світу нашій команді допомагав Фонд солідарності Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародна федерація волейболу (FIVB).

«Бронза» в опорному стрибку


Український гімнаст Ігор Радівілов став бронзовим призером чемпіонату світу, що відбувся у Ліверпулі (Велика Британія). Результат українця у фіналі змагань з опорного стрибка - 14,733 бала.
Переміг у цій дисципліні вірменський гімнаст Артур Давтян (15.050), друге місце посів Карлос Юло із Філіппін (14.950).
30-річний Радівілов здобув свою четверту нагороду на світових першостях, в опорному стрибку він також завоював «бронзу» Олімпійських ігор-2012.
Ще один український гімнаст Ілля Ковтун став сьомим у багатоборстві.