Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Спортивна мозаїка (№5-7 2022)

Олійна боротьба

Олійна боротьба


У Туреччині є національний вид спорту – олійна боротьба («гуреш»). Таку назву він має через те, що противники борються, облившись оливковою олією. На них одягнені кисбети – товсті шкіряні штани вагою до 13 кг. Перемогти у поєдинку можна лише за допомогою обхвату та утримання ногами ноги супротивника, щоб не дати йому встати. Раніше тривалість бою не регламентувалася, і боротьба часом тривала добу й більше. Наразі поєдинок в олійній боротьбі триває не більше сорока хвилин.

Заборона на Олімпіади


Часто запитують: «Коли і чому перестали проводитися Олімпійські ігри давнини?» Відповідь треба шукати у «релігійній площині». Стародавні Олімпійські ігри стали жертвою насадження християнства в Римі. Дата їх скасування – 393 рік н. е. – це період активної боротьби з язичництвом, яку проводив імператор Феодосій I. Починаючи з 380-х років, Феодосій посилював тиск на багатобожників на користь християнства: зміцнив заборону на принесення тварин у жертву богам, заборонив ворожіння по внутрішніх органах (гаруспіцію) під страхом смерті, зруйнував багато язичницьких храмів, і, нарешті, скасував язичницькі свята, загасив священний вогонь на честь богині Вести, і заборонив Олімпійські ігри, які, як відомо, проводилися на честь богів.

Поло на конях


Кінне поло вважається найдавнішою командною грою у світі, яка з’явилася понад дві тисячі років тому і була поширена в Персії та Індії. Саме в Індії із цією грою і познайомилися офіцери англійської армії. Завдяки їм поло поширилося і Європою. Саме слово «поло» теж прийшло з Індії і перекладається як «деревина». Ключки для цієї гри виготовляються із дерева. Цікаво, що в Індії у поло грають не лише на конях, а й на слонах.
Завдяки англійцям, поло стало не просто популярною народною забавою, а видом спорту з правилами, що дозволяють проводити змагання, зокрема й міжнародні. Перша документально підтверджена гра в поло в Англії відбулася 1869 року. До речі, спочатку англійці називали цей вид спорту «хокей на конях». З Англії поло поширилося і по Європі, й у всьому світі. Наприклад, 1875 року в поло почали грати навіть у далекій Аргентині.
Поле для кінного поло набагато більше футбольного. Його довжина складає 275 метрів, а ширина близько 180. До складу кожної команди входять чотири наїзники. Їх мета – вразити ворота суперника, ширина яких 7,3 метри. Гравці «озброєні» спеціальними ключками, а діаметр м’яча близько вісім сантиметрів. Найчастіше гра складається із шести періодів (чакерів), тривалість кожного з них становить сім хвилин.
Для гри використовують спеціальну породу коней – поло-поні. Лідером з їхнього розведення є Аргентина. Вартість кожного коня близько 50 000 доларів. При цьому у кожного спортсмена їх кілька, міняти їх можна навіть протягом гри.
Кінне поло входило до програми п’яти Олімпіад: у 1900, 1908, 1920, 1924 та 1936 роках. З 1987 року проходять чемпіонати світу з кінного поло.
Незважаючи на те, що до програми Олімпійських ігор кінне поло не включали багато років, федерація цього виду спорту не втрачає надії повернутись до олімпійської родини. Кінне поло сьогодні культивують понад 70 країн. Лідерами є Аргентина, Англія, Австралія, США, Індія, Пакистан.

Гучніше крикнеш – переможеш


Не секрет, що крик гравців у великому тенісі – невід’ємна складова цієї гри. Для чого так роблять?
Виявляється, тут є певний сенс. Представники цього виду спорту заявляють, що у такий спосіб гравці збільшують свої шанси на перемогу. Відбивання м’яча робиться на видиху, тому крик просто збільшує силу удару.

Спорт-калейдоскоп


Пропонуємо до уваги читачів невелику добірку цікавих фактів, пов’язаних зі спортом та спортсменами.
– Низький старт у спринті був придуманий американським бігуном Шерілом, який проаналізував рух кенгуру перед початком бігу. Незважаючи на глузування глядачів та інших спортсменів, Шеріл став у низький старт та виграв забіг. Що було далі – відомо.
– У 2003-му році міжнародна федерація настільного тенісу збільшила діаметр тенісної кульки на 2 міліметри. Це дозволило уповільнити швидкість кульки на 15 відсотків. Зроблено це було для того, щоб глядачам було легше спостерігати за перебігом гри.
– Встановлено, що лише два види спорту – плавання та біг на лижах – задіюють усю мускулатуру тіла людини.
– У 2011-му році норвезький гонщик ралі Петер Солберг їхав до місця змагань на своїй спортивній машині і перевищив швидкість на 30 км/год. За це його зупинили та позбавили прав. Але вердикт про позбавлення прав набирав чинності лише за 48 годин. Тому Петер зміг виступити на перших двох етапах перегонів чемпіонату світу. На третій – заключний – за кермо сів його штурман, який ніколи до цього не водив гоночний автомобіль. У результаті екіпаж фінішував п’ятим.