Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Спортивна мозаїка (№2-4 2022)

Бен Полсон

Турнік на воді


Колишній чемпіон змагань «Австралійський воїн-ніндзя» Бен Полсон прославився тим, що придумав цікавий спосіб тренувань. Він настільки сильно втомився тренуватися вдома на самоізоляції, що збудував перший у світі плавучий спортзал.
Як основу конструкції Бен узяв два надувні човни для SUP-серфінгу. Там поставив турнік, закріпивши його дерев’яною рамою. Крім того, забезпечив свій винахід легким двигуном, щоб не витрачати сили на весла. Випробування конструкції пройшли успішно. Бен Полсон зробив на своєму турніку кілька складних трюків.

Роналдінья – «футбольна» рекордсменка


Зірку бразильського та світового футболу Роналдо знають усі. Але мало хто знає, що його екс-дружина на прізвисько Роналдінья теж прославилася у цьому виді спорту. Справа в тому, що в середині 90-х років вона перевершила світовий рекорд із жонглювання футбольним м’ячем. Роналдінья без перерви тримала в повітрі м’яч 9 годин 6 хвилин, підкидаючи його ногами, головою та тулубом.

Найшвидша родина планети


Вони – єдині сестри в історії, які одночасно мають в активі 4 золоті, 2 срібні, 3 бронзові олімпійські медалі. 15 виграних чемпіонатів світу та кілька світових рекордів.
Найтитулованіша – Тірунеш Дібаба. Вона - легкоатлетка та спеціалізується у бігу на довгі дистанції. Виборола три олімпійських «золота» у забігу на 10 000 та 5000 метрів. У 2015-ому році народила дитину і їй довелося зробити перерву у виступах.
Дивно, але Тірунеш почала займатися легкою атлетикою у 14 років. Це пізно для спортсмена, якщо є мета претендувати на олімпійські нагороди. Крім генетики, плюсом послужила географія. Сестри народилися у високогірній місцевості, в дитинстві часто ходили горами, де й напрацювали феноменальну витривалість, яка дуже потрібна для довгих дистанцій. Інші сестри також спеціалізуються з бігу на середні і довгі дистанції.

Паперовий пілотаж


«Олімпійська арена» продовжує розповідати читачам про незвичайні види спорту. Цього разу починаємо розповідь із найбільшого студентського чемпіонату Red Bull Paper Wings, де змагаються із пілотування паперових літачків.
Турнір включає три дисципліни. Перша з них – «дальність польоту», де оцінюється відстань, яку долає паперовий літачок. У дисципліні «тривалість польоту» перемагає той учасник, чий «аероплан» протримається в повітрі довше за інших. І, нарешті, «аеробатика»… Тут оцінюють оригінальність конструкції літачка, траєкторії його польоту, а також шоу, яке супроводжує запуск «повітряного судна».
Учасники змагань збирають свої «літальні апарати» виключно на майданчику, дотримуючись низки умов: літачок має бути зроблений з одного аркуша паперу формату А4 вагою не більше 100 г; папір можна складати, але не можна різати, рвати та склеювати.

Чарівний цигун


Давно укорінилася думка, що китайські спортивно-оздоровчі практики здатні творити дива. Досить високою мірою це відповідає істині – про це свідчать численні медичні дослідження. Однією з найвідоміших китайських оздоровчих систем є гімнастика цигун, яка дозволяє будь-якій людині відновити та підтримувати фізичну та емоційну форму.
Цигун включає спеціальні комплекси вправ – і фізичних, і психологічних, які дозволяють акумулювати енергію та працювати з нею. Гармонійне дихання дає можливість людині розкрити енергетичні канали. Це необхідно для того, щоб життєва енергія текла у потрібному руслі. Займаючись цигун, можна досить швидко досягти гармонії зі своїм тілом. У цигун дуже приваблює те, що ця практика піде на користь будь-якій людині, незалежно від антропометричних даних та віку.

Хокей: хронологія фактів


Хокей із шайбою є однією з найпопулярніших спортивних ігор у світі. Проте не так багато вболівальників можуть дати правильні відповіді на запитання, пов’язані з історією цього виду спорту. З цього приводу наведемо кілька цікавих фактів.
– 1904-й рік вважається знаменним для всього світового хокею, адже саме в цей період було створено першу професійну команду. У той же час, було ще одне серйозне нововведення, яке затвердило нову схему гри у форматі «шість на шість». Крім цього, було встановлено рамки майданчика, про які раніше ніхто не згадував.
– До 1914-го року введення шайби в гру здійснювалося за іншим принципом. Шайбу просто клали на лід, але через велику кількість силових сутичок і травм правила переглянули. Починаючи з наступного року, шайбу почали вкидати.
– Ще один цікавий факт про хокей стосується безпосередньо шайби. Наразі всі вже звикли до того, що вона має круглу форму. Але перша шайба була квадратною.
– Як свідчить низка авторитетних джерел, перша офіційна хокейна зустріч відбулася 3 березня 1875 року в Монреалі.
– Сьогодні однією з найпрестижніших нагород у хокеї вважається Кубок Стенлі, який вручається переможцю за підсумками чемпіонату НХЛ. Усі гравці команди-тріумфатора мають можливість забрати цей Кубок собі на один день. З ним вони можуть робити все, що завгодно. Були випадки, коли гравці їли з нього попкорн і навіть хрестили дітей.
– Щодо найрезультативнішого хокейного матчу, то він стався під час протистояння таїландської та південнокорейської збірних. Поєдинок закінчився з рахунком 0:92 на користь корейців. Виходить, що шайба у ворота таїландців залітала у ворота приблизно кожні 40 секунд.
– Щоб зробити підготовку льоду до матчу, витрачають близько 40-50 тонн води. Робиться все це за допомогою спеціальної машини – ресурфейсера – яка призначена для відновлення та підготовки льоду до змагань. Протягом року такі агрегати проходять відстані від 1500 до 2 тисяч миль.

Єдиноборство без шкоди для противника


Наш журнал досить багато уваги приділяв різним видам єдиноборств. Але так вийшло, що одне з них було рідкісним гостем на сторінках видання, хоча за своєю популярністю стоїть в одному ряду з карате, тхеквондо та іншими. Йдеться про айкідо.
Цей вид єдиноборств було створено сенсеєм Моріхеєм Уесібою. Він визначив свій винахід як синтез різних бойових мистецтв, релігії та філософії. Це спортивне мистецтво поєднало у собі досягнення великих майстрів.
Назва айкідо складається із трьох ієрогліфів. «Ай» має кілька значень, серед яких «підходити, збігатися», «бути правильним» та «гармонія». «Кі» означає енергію духу, дихання та життєву енергію. «До» можна розшифрувати як «дорога, спосіб». Загальне значення всіх ієрогліфів – шлях до гармонії духу.
Айкідо зародилося 1920 року в Аябе, Японія. Майстер Уесіба, який і вигадав це мистецтво, переживав у цей час трагедію: у нього помер батько та двоє синів. Він почав шукати втіху в релігійному вченні Оомото-кьо, яке згодом справило вирішальний вплив на філософію айкідо.
Спочатку великий майстер Моріхей Уесіба навчався бойового мистецтва Дайто-рю Айкі-дзюдзюцу у знаменитого вчителя Сокаку Такеда. Але поступово він почав відмовлятися від методів тренувань свого вчителя та створив власне мистецтво Айкідо, або Айкі-будзюцу.
Уесіба сформував айкідо на основі традиційних напрямків дзю-дзюцу, кен-дзюцу, а також мистецтва каліграфії. Айкідо, використовуючи свої техніки, має метою зробити людину сильною – фізично та духовно, при цьому об’єднуючи людей на основі високих моральних принципів.
В основу айкідо Уесіба поклав уміння придушувати супротивника його ж агресією. Майстер використовує всю силу противника проти нього самого, залишаючись при цьому в духовній рівновазі. Техніка айкідо заснована на ухиленні від ударів противника, захоплення його рук і перенаправленні енергії його удару в бік від того, хто захищається. При цьому атакуючий айкідока при обороні й проведенні прийомів здійснює рухи з достатньою плавністю, а у разі виконання кидків сприяє партнеру для того, щоб кидок був здійснений технічно і не травматично. Результатом такої сутички буде відновлення загальної гармонії, бо майстер айкідо не використовує прийомів, які шкодять супротивникові.
Основними принципами айкідо є дух єднання, безпечна дистанція, відхід з лінії атаки, вхід у безпечну дистанцію супротивника, спіральні рухи, швидке реагування та вплив на точку рівноваги супротивника. Майже всі техніки айкідо засновані на правильному підйомі та опусканні рук.
Айкідо дуже до вподоби кінематографу, який часто використовує цей вид під час зйомок захоплюючих пригодницьких фільмів. Одним із найвідоміших майстрів айкідо в кіно є Стівен Сігал.