Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Спортивна мозаїка (№4-2021)

Музика під водою

Музика під водою


Для багатьох глядачів залишається загадкою, яким чином музичний супровід чують спортсменки з синхронного плавання, адже вони значну частину виступу перебувають під водою.
Щоб під час виконання програми синхроністки чули музику і не збивалися, у стінки басейну вбудовано спеціальні підводні динаміки. Безумовно, через щільність води звук чутно набагато гірше, проте спортсменки вловлюють ритм і вчасно виконують елементи програми.

«Хитрощі» плавців


Спостерігаючи змагання в басейні, можна помітити, що плавці часто надягають на голову одразу дві гумові шапочки. Спортсменам-плавцям дуже важливо захищати очі від потрапляння води. Для цього необхідно, щоб окуляри були якомога щільніше притиснуті до обличчя. Тому майстри водних доріжок і надягають два «головних убори».

«Роналду» на честь президента


Більшість уболівальників на запитання про ім’я та прізвище видатного португальського футболіста дадуть відповідь: «Його звуть Криштіану, а Роналду – прізвище». І це буде неправильно.
Виявляється, Роналду не прізвище, а ім’я. А історія така... Батько видатного форварда дуже любив фільми за участю актора Рональда Рейгана, котрий, як відомо, в подальшому став президентом США. І вирішив до першого імені свого сина – Криштіану – додати друге. Так хлопчик став ще і Роналду. А повністю зірку світового футболу звуть Криштіану Роналду душ Сантуш Авейру.

Воротарські обладунки


Амуніція хокейного воротаря робить його схожим на лицаря, з ніг до голови вдягненого у металеві обладунки. Цікаво, що екіпірування голкіпера не набагато легше лицарських лат.
Хокей – дуже травмонебезпечний спорт. І екіпірування має надійно захищати все тіло гравця. Особливо, коли йдеться про воротаря, котрий протягом матчу перебуває під постійним «обстрілом». Тому і вага його амуніції значна – близько 30 кг. Екіпіровку голкіпера складають щитки, шолом, рукавички, панцир і багато іншого. А ще й «зброя» – ключка.

Спорт далеких предків


Усі ми непогано знаємо, які саме види спорту розвивалися в стародавній Європі. А чи на інших континентах у ті часи люди вигадували собі фізичні вправи і розваги?
Наприклад, австралійські аборигени займалися бігом і стрибками, а також метали в ціль певні предмети.
Що стосується Америки, то серед індіанців у пошані були біг, підняття важких каменів і також метання в ціль. Непогано розвивалися й ігрові види. Зокрема, інки, майя, ацтеки розважалися тим, що кидали в кільце каучуковий м’яч – дуже схоже на баскетбол.
А серед африканських племен культивувалося фехтування на палицях, боротьба, біг з вантажем.

«Батьківщина» футболу


Сьогодні складно повірити, але первісну версію сучасної «гри № 1» – футболу – придумали в Китаї. Історики та археологи стверджують, що прототип футболу з’явився в 475-470 рр. до н.е. на території сучасної Піднебесної. Цю гру там називали Tsu-Chu. У перекладі це означало «бити по м’ячу». Під час гри учасникам заборонялося торкатися м’яча руками.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!