Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Найкращі атлети 2022 року: вибір АСЖУ

Найкращі атлети 2022 року: вибір АСЖУ
Асоціація спортивних журналістів України визначила десять найкращих атлетів 2022 року.
Традиційний щорічний рейтинг визначається голосуванням експертної ради АСЖУ, до якої входять 12 авторитетних спортивних журналістів. Найбільше голосів набрав єдиний олімпійський медаліст зимових Олімпійських ігор у Пекіні, срібний призер з фристайлу (лижна акробатика) Олександр Абраменко – 98 балів. Олександр на 12 очок випередив чемпіонку Європи та срібну призерку чемпіонату світу з легкої атлетики Ярославу Магучіх. Третє місце посіла чемпіонка світу та Європи з веслування на каное Людмила Лузан.


За регламентом опитування саме атлети різних статей, котрі набрали найбільше балів, оголошуються найкращими у році.
Відтак АСЖУ оголосила головних переможців:

Олександр Абраменко – найкращий атлет року
Олександр Абраменко, здобувши єдину нагороду для України на зимовій Олімпіаді, фактично «врятував» нашу олімпійську команду, якій на Іграх у Пекіні ніяк не вдавалося потішити українців медальним здобутком.
Один із найдосвідченіших наших олімпійців, як і чотири роки тому у Пхьончхані, демонстрував свою майстерність у поєднанні з максимальною зосередженістю та холоднокровністю, що дало йому можливість вдруге поспіль зійти на олімпійський п’єдестал. Виборовши «золото» у Пхьончхані-2018 та «срібло» у Пекіні-2022, Абраменко став першим українцем за часів Незалежності, який здобув медалі на двох зимових Олімпіадах: Ігри в Пекіні стали п’ятими у кар’єрі Олександра.

Ярослава Магучіх – найкраща атлетка року
У боротьбі за перемогу у цій номінації Ярослава випередила минулорічну володарку титулу «Найкраща атлетка року» Людмилу Лузан, для якої минулий рік у спортивному сенсі також був успішним – два «золота» й «срібло» чемпіонату світу та «золото» й два «срібла» чемпіонату Європи.
Ярослава Магучіх 2022-го стала чемпіонкою світу у приміщенні й чемпіонкою Європи. На чемпіонаті світу влітку вона виграла срібну медаль, а завершила сезон тріумфом у фіналі «Діамантової ліги». При цьому на етапі цих змагань у Брюсселі вихованка Тетяни Степанової повторила рекорд України й установила молодіжний національний рекорд (2.05 м), а її спроби на висоті світового рекорду (2.10 м) збентежили всю світову легкоатлетичну спільноту, адже з часів Бланки Влашич ніхто не наближався до цього результату.

ТОП-10 найкращих атлетів України 2022 року
1.Олександр Абраменко – 98 балів
2.Ярослава Магучіх – 86
3.Людмила Лузан – 79
4.Олександр Усик – 73
5.Андрій Проценко – 60
6.Олексій Новиков – 46
7.Сестри Владислава і Марина Алексіїви – 43
8.Павло Коростильов – 39
9.Михайло Романчук – 38
Олексій Середа – 36

Найкращий тренер – Енвер Аблаєв
Головний тренер збірної України з фристайлу переміг в опитуванні АСЖУ, на 10 балів випередивши Світлану Саідову, наставницю найкращої команди цього року – збірної України з синхронного плавання. Третю позицію посіла Тетяна Степанова – тренерка найкращої атлетки 2022 року Ярослави Магучіх.
Без сумніву, головне досягнення року – це «срібний» успіх підопічного Аблаєва на Олімпіаді у Пекіні Олександра Абраменка. Цей тріумф визначив голосування і у номінації «Найкращий атлет року». Але, крім того, вихованці Енвера вибороли чотири медалі різного гатунку на етапах Кубка світу сезону 2021-2022 року: «золото» Анастасії Новосад, «бронза» Ольги Полюк і ще дві командні «бронзи» тріо у складі Олександра Абраменка, Дмитра Котовського та Анастасії Новосад.

Підсумки голосування у номінації «Найкращий тренер 2022 року»:
1.Енвер Аблаєв - 28 балів
2.Світлана Саідова - 18
3.Тетяна Степанова – 10
4-5. Андрій Стадник, Угіс Крастіньш - по 6
6-7. Айнарс Багатськіс, Сергій і Валентина Коростильови - по 2 бали

Найкраща команда – збірна України з синхронного плавання
Згідно з голосуванням експертної ради АСЖУ, синхроністки впевнено випередили своїх головних опонентів – чвертьфіналістів світового мундіалю – збірну України з волейболу. 9 із 12 експертів поставили команду дівчат на перше місце. Що й не дивно, адже 2022 року наші русалоньки влаштували справжню феєрію на світових та континентальних чемпіонатах, здобувши 15 медалей на дорослих форумах і ще 4 на юніорському чемпіонаті Європи!
Звісно, важливо відзначити досягнення наших волейболістів, які повернули українцям захоплення від динамічної гри, увійшовши до вісімки найкращих команд планети. Так само, варта особливого відзначення й жіноча збірна України з боротьби, яка вперше в історії здобула Кубок світу! У вирішальному протистоянні українські борчині здобули шість перемог у десяти сутичках з китаянками!

Найкраща команда
1.Збірна України з артистичного плавання – 31 бал
2. Збірна України з волейболу – 13
3.Жіноча збірна з боротьби – 12 (2 перших, 1 друге, 4 третіх)
4. Збірна України з фристайлу – 8
5.Молодіжна збірна з футболу – 3
Збірна України з баскетболу – 3