Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Творчо, нестандартно, з родзинкою

Вісті з регіонів. Сумщина
Незважаючи на складнощі війни, спортивні організації в регіонах активно працюють, проводять зустрічі, спортивні заходи. Як і в багатьох інших областях, на Сумщині спорт тепер не завмирає ані на день.

Відділення НОК України в Сумській області було створено 20 грудня 2001 року, а з 2011 року його вже одинадцять років поспіль очолює українська біатлоністка, заслужений майстер спорту, срібна призерка зимових Олімпійських ігор 1998 року в Нагано Олена Петрова.
Глава відділення організовує різноманітні спортивно-масові заходи не для «галочки», а нестандартно, творчо, з родзинкою, аби вони ставали справжнім святом для учасників, запам’ятовувалися на багато-багато років.
2022-ий спортивний рік розпочався на Сумщині підняттям державного та олімпійського прапорів на честь старту ХХІV зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Серед 45-ти спортсменів, які представляли нашу державу на Білій Олімпіаді, було вісім представників Сумщини! Тому під час церемонії відкриття чемпіонату міста Суми з біатлону, сумчани висловили свою підтримку, віру в наших спортсменів, побажали українській олімпійській збірній успіхів та впевненості у своїх силах.
18 лютого в області святкували олімпійське «срібло» Олександра Абраменка. Регіональне відділення НОК провело церемонію «Свято олімпійського прапору». Героями заходу стали юні вихованці Сумської ліги фігурного катання.
У зв’язку з широкомасштабною російською агресією, постійними ракетними обстрілами та окупацією нашої області, з метою збереження життя учасників заходів ми були змушені призупинити наше спортивне життя.
З перших днів війни Олена Юріївна Петрова записалась у територіальну оборону міста Суми, допомагала в патрулюванні та охороні міста, налагодила організаційну роботу працівників та членів відділення з розвантаження гуманітарної допомоги у міських штабах. Голова відділення особисто брала участь у плетінні маскувальних сіток, забезпечувала продуктами харчування людей, які їх потребують, допомагала літнім людям в евакуації до бомбосховищ під час повітряних тривог. Було також організовано тісну співпрацю з медичним центром «Медея» на чолі з лікарем-терапевтом вищої категорії Мариною Книш. Члени відділення НОК України в Сумській області брали участь у здачі крові для ЗСУ.
І вже через пару місяців після звільнення нашої області, після дозволу військової адміністрації проводити спортивні заходи, ми активно продовжили свою справу.
31 травня відбувся перший захід до Дня захисту дітей, в якому наше відділення, разом з працівниками національної поліції, рятувальниками, кінологами, військовими та працівниками спорткомплексу «Динамо», привітали молодих спортсменів з прийдешнім святом та провели майстер-класи з різних сфер діяльності.
1 червня на території Сумського національного аграрного університету відбувся благодійний захід «Захисти дитину – збережи майбутнє».
«Олімпійський день» стартував 23 червня і тривав до 12 липня. За цей проміжок часу вдалося відвідати вісім гуртків юних спортсменів та школярів міста Суми. Діти брали активну участь в естафетах, показували свою майстерність та жагу до перемоги. Наприкінці заходу всі учасники були нагороджені призами від НОК України.
Під час «Олімпійського уроку» було проведено спортивні естафети «Веселі старти» серед учнів середніх класів, в яких хлопці та дівчата випробували свої сили, змагалися у спритності та витривалості. Учасниками спортивного свята стали збірні команди учнів 5-6-их класів. На зустрічі Олена Петрова розповідала учням про свій шлях у спорті, особливості тренувань, участь у різноманітних змаганнях та досягнуті спортивні вершини.
У Сумах проходив спортивно-інтерактивний захід серед дітей та молоді «OlympicLab», який включав в себе «Чат з чемпіоном та лідерські навички». Спочатку спортсмени провели невелику розминку, після чого відбулася бесіда чемпіонів з дітьми і вихованцями спортивної школи.

З нагоди старту літнього Європейського юнацького олімпійського фестивалю у Банській Бистриці (Словаччина) влаштували свято підняття прапорів. Для спортсменів зі Словаччини наші діти підготували малюнок, на якому залишили відбитки своїх долонь та побажали юним учасникам перемог, медалей найвищого гатунку, міцного здоров’я та сили духу!
До святкування Європейського тижня спорту в спортивному залі «Динамо» відділення реалізувало Всеукраїнський проект серед дітей та молоді «DO like OLYMPIANS». На святі зібрались спортсмени міста: баскетболісти, хокеїсти, плавці, дзюдоїсти. Розпочали з Олімпійської розминки під музичний супровід, до якої долучилися чемпіони та призери різноманітних змагань майстри спорту міжнародного класу: з легкої атлетики - бронзова призерка чемпіонату світу зі спортивної ходьби на 50 км Людмила Шелест, учасниця Олімпійських ігор у Бразилії Оксана Шкурат; з лижних гонок - учасниця трьох Олімпіад Тетяна Антипенко, а також рекордсмен України з естафетного бігу Віталій Корж.
Європейський тиждень спорту пройшов для учнів 1-го курсу Сумського центру професійно-технічної освіти. Проект «Олімпійський урок» #BeActive у Сумах розпочався з історії Олімпійських ігор, згадали про розвиток олімпійського руху в Україні та про видатних спортсменів Сумщини. Після чого студенти взяли участь у цікавій вікторині. Учасники уроку продемонстрували свої вміння з «Табати», під час якої зробили розминку, поєднуючи її з силовими вправами.
Під патронатом Національного олімпійського комітету України пройшли обласні змагання з біатлону, присвячені пам’яті Романа Звонкова, у програмі яких були гонки на лижоролерах та крос пересіченою місцевістю.
З 22 по 25 листопада відбулися змагання 20-го дитячого турніру з індорхокею «Сумська осінь», у яких брали участь хлопці та дівчата 2010-2011 років народження. Під час ігор, які проходили на двох майданчиках, збирали кошти для придбання приладів нічного бачення для сумських воїнів із 47-ої штурмової бригади.
Незважаючи на складне становище нашої країни та нашого міста, нам вдалося провести ХІІІ звітно-виборчу Асамблею ГО «Відділення Національного олімпійського комітету України у Сумській області», на яку зібралися делегати від спортивних федерацій з олімпійських видів спорту, ЗМІ, олімпійці, ветерани спорту, представники ФСТ, органів управлінь та МОН України. Заслухавши доповідь за звітний чотирирічний цикл, загальні збори визначили діяльність осередку як задовільну та обрали головою осередку Олену Петрову на 2022-2026 рр.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Юлія ЛОЗОВА,
відповідальний секретар відділення