Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Кузня чемпіонів

Кузня чемпіонів
Кожне спортивне товариство в нашій державі прагне делегувати якнайбільше своїх спортсменів до різноманітних збірних команд України. Адже це престижно - представляти державу на міжнародних турнірах, Кубках світу, чемпіонатах Європи та світу, Олімпійських іграх.

Один з найголовніших напрямків діяльності спорттовариства – дитячий спорт, ДЮСШ з видів спорту. Це великий обсяг роботи з підготовки надійного резерву, координації роботи ДЮСШ, поповнення збірних команд ФСТ «Україна», областей, національних команд. І це безперервний процес.
Перша дитячо-юнацька спортивна школа в ФСТ «Україна» була створена 1961 року в Києві. Тут почали готувати спортивних гімнастів. А всього упродовж 65-річного існування товариства 499 ДЮСШ працювало в різних куточках нашої держави. Це – сотні тренерів та обслуговуючого персоналу, тисячі хлопчиків і дівчаток, які проходили через горнило тренувань і випробувань, змагань від першості рідного товариства і до виступів за збірну України на світових аренах.
Велику роль у розвитку резервного спорту відіграє Центральна школа вищої спортивної майстерності (ЦШВСМ, директор Мирослав Грабовецький). Її було створено при центральній раді товариства. Вона стала справжнім центром розгалуженої мережі дитячих спортивних шкіл, флагманом тренувального процесу та підготовки молодих талантів з олімпійських та неолімпійських видів спорту. Щороку ЦШВСМ готує майстрів спорту України та майстрів-міжнародників.
Тільки упродовж останніх тридцяти років ДЮСШ і СДЮШОР ГО «ВФСТ «Україна» виховали 8 276 майстрів спорту, 1 190 майстрів спорту міжнародного класу. До передачі частини шкіл до комунальної власності, товариство щорічно делегувало до збірних команд України від 1,5 до 2 тис. спортсменів. У 2021 році до складу збірних національних команд України увійшли 387 спортсменів - вихованців ДЮСШ і СДЮШОР. З них понад сто юнаків і дівчат – до основного складу.
Такий кадровий потенціал збірників дає змогу постійно збирати неабиякий медальний урожай на чемпіонатах Європи та світу. Приміром, на континентальних першостях вихованці товариства - дорослі, юніори, юнаки - з 2002 по 2021 роки здобули 1 208 золотих, 1 396 срібних і 1 472 бронзових медалей. Усього 4 076 нагород. Вдало виступили вихованці товариства і на чемпіонатах світу – 3 709 медалей: 1 313 золотих, 1 162 срібні, 1 234 бронзових. Особлива гордість ФСТ «Україна» - її олімпійські чемпіони і призери. З перших олімпійських стартів у Хельсінкі-1952 на рахунку вихованців «України» - 59 золотих, 50 срібних і 51 бронзова медалі. Усього 160 олімпійських нагород. Подібний результат ще тривалий час неспроможні будуть перевершити деякі країни світу разом узяті.

Микола ГРИЦЕНКО
Добірка підготовлена за матеріалами, наданими ФСТ «Україна»