Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Тріумф із «трьох положень»

Сергій Куліш
На минулому чемпіонаті світу зі стрільби, який проходив у жовтні у столиці Єгипту, українці відзначилися не лише серією медалей, у тому числі золотих, а й завоюванням ліцензій на Олімпійські ігри-2024 у Парижі. Одним із героїв цієї планетарної першості був черкаський спортсмен Сергій Куліш. На його рахунку - нагорода найвищого гатунку, а відтак здобуто й олімпійську путівку. В доробку Куліша також титул віце-чемпіона у міксті разом із Дар’єю Тиховою.

Окрім олімпійського «срібла», у вашій колекції тепер і «золото» чемпіонату світу. Чим вам запам’ятався цей турнір? Наскільки жорсткою була конкуренція та як складалася боротьба у фіналі?

– Так, це мій перший трофей із чемпіонатів світу. Неймовірно радий, що «золотий». Звичайно, цим мені найбільше і запам’ятався турнір. Зрозуміло, що рівень цих змагань найвищий. Туди з’їхалися найсильніші спортсмени з усіх куточків планети. Зібралася вся еліта світового стрілецького спорту, усі зірки. Виступати в такій компанії неймовірно цікаво, і неймовірно важко. Конкуренція фантастична.
Нагадаю, що я виступав у стрільбі з малокаліберної гвинтівки 50 м із трьох положень. Спочатку було завдання потрапити до фіналу. Було непросто. З цим я впорався тільки в останньому положенні – стоячи. Саме там мені вдалося «витягнути» свою стрільбу і, зрештою, зайти у фінал. А ось вже фінал, відверто кажучи, я не дуже добре запам’ятав. Звичайно, хвилювався, думав тільки про стрільбу, відволікатися ані на що не міг. Виконував те, що мав виконувати. Не все йшло гаразд – і вниз теж опускався. Фінал був довгий, тривав більше години. І весь час – на нервах.
Відстріляли з положення з коліна, потім лежачи і, нарешті, стоячи. І коли дійшло до останнього положення, якось усередині відчув, усвідомив, що можу не лише увійти у призи, а можу виграти. Так і вийшло. Обійшов і головного конкурента – поляка Томаша Бартника. Так, уперше за свою кар’єру, завоював титул чемпіона світу.

Сергій Куліш

  • Сергій Куліш народився 17 квітня 1993 року в Черкасах.
  • Багаторазовий чемпіон України з кульової стрільби.
  • Срібний призер Олімпійських ігор 2016 в Ріо-де-Жанейро у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м.
  • Заслужений майстер спорту.
До речі, а олімпійську ліцензію забезпечувало лише перше місце на чемпіонаті світу?

– Ні. Друге місце також. Тобто в Каїрі треба було стати чемпіоном чи віце-чемпіоном.

Відомо, ця ліцензія не іменна. Наскільки великими є шанси, що саме ви виступатимете у цій дисципліні в Парижі-2024? Що для цього треба зробити?

– Уточню, що ліцензія, яку завоював, дає право брати участь у двох дисциплінах. Так, вона неіменна. Проте пріоритет зазвичай віддається тому, хто її завоював.

В очній боротьбі з суперниками

Які зі стрілецьких дисциплін ви можете віднести до своїх коронних? Від чого, на вашу думку, може залежати той факт, що у спортсмена краще виходить в одній дисципліні, а в іншій, навіть дуже схожій, показати результат не вдається?

– Моєю улюбленою дисципліною є саме та, в якій досяг успіху на чемпіонаті світу, - малокаліберна гвинтівка 50 м із трьох положень. Тут якось мені все подобається – і відкритий тир, і погодні умови. Мені це до душі. Якщо відверто, то пневматика на 10 м мені цікава не такою мірою.
Від чого залежить успіх в одній дисципліні та неуспіх в іншій? Тут можуть впливати будь-які фактори, навіть, на перший погляд, незначні.

З Дар’єю Тиховою ви стали віце-чемпіонами світу у міксті у стрільбі з малокаліберної гвинтівки лежачи 50 м. Які особливості та нюанси мають подібні змагання? Для спортсмена мікст складніший чи легший, ніж індивідуальні виступи?

– Відразу скажу, що питання досить непросте і неоднозначне. Знаю, що деяким спортсменам виступати у міксті складніше, оскільки вони відчувають подвійну відповідальність, а це є додатковим психологічним навантаженням. Адже тут виступаєш не лише за себе – поряд партнер, якого не хочеш підвести. Хоча вся ця справа суто індивідуальна. Особисто я зазвичай намагаюся абстрагуватись від усіх зовнішніх факторів.

Зрозуміло, що після олімпійського «срібла» у вас одна мрія – олімпійське «золото». Але стрільба – такий вид спорту, де робити прогнози надзвичайно важко, оскільки тут може мати значення найменший нюанс, найменші випадкові чинники під час змагань. Часто трапляється, що безумовний лідер не потрапляє до фінальної частини. Тобто шанси стати чемпіоном має будь-який спортсмен із елітарної групи. Чи є, на ваш погляд, «рецепти», щоб шанси на успіх збільшити?

– Про це мене запитують досить часто. Якщо говорити відверто, то жодних рецептів не маю. Є лише один рецепт – робота і лише робота.
Так, напевно, в жодному іншому виді спорту не відіграє таку роль психологія, міцні нерви. Як налаштовуватись, щоб перебувати у спокійному стані? Думаю, що тут багато залежить від особливостей організму.

Зрозуміло, що нинішня ситуація вноситиме значні корективи в плани підготовки. Проте, з певним ступенем ймовірності можете сказати, де і як готуватиметеся до найважливіших стартів та Олімпійських ігор?

– Це той випадок, коли дуже важко сказати щось напевно. Адже впливають фактори, які від нас не залежать. Ми б із задоволенням готувалися вдома. Але якщо продовжуватимуться проблеми з електрикою, повітряними тривогами, то процес підготовки залишиться під питанням. В цьому випадку, мабуть, доведеться кудись виїжджати.
P.S. Нагадаємо, що на чемпіонаті світу в Каїрі в стрільбі з малокаліберного пістолету на 25 м олімпійську ліцензію здобув також Павло Коростильов. Раніше, в стендовій стрільбі у вправі «скіт», першою з українських атлетів олімпійську путівку завоювала Ірина Маловичко.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
Передплатити журнал зараз!

Інтерв’ю брав
Ігор ЧЕМЕРИС