Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Вибір «Олімпійської Арени»

Олександр Абраменко
Однією з давніх традицій «Олімпійської арени» є підбиття підсумків кожного минулого року – визначення найкращих, на наш погляд, спортсменів за цей період. Не відступаємо від цього правила і зараз. Пропонуємо до уваги читачів огляд успіхів українського спорту у 2022 році та імена авторів цих досягнень.

Олександр Абраменко


Єдиний з наших лауреатів, хто досяг успіху ще до початку війни – у першій половині лютого. Миколаївський фристайліст – один із найдосвідченіших в українській збірній. Виступав на п’яти Олімпіадах. У 2018 році він став чемпіоном Ігор у Пьончхані. З ним були пов’язані наші великі надії у Пекіні-2022. І Олександр їх виправдав, здобувши срібну олімпійську нагороду, яка виявилася єдиним трофеєм Ігор у скарбничці української збірної.
У суперфіналі стрибок українця судді оцінили у 116,5 бала, що, зрештою, виявилося другим результатом. Таким чином, наш спортсмен завоював титул віце-чемпіона Олімпійських ігор. Чемпіоном тут став китайський фристайліст Ці Гуанпу, який набрав 129 балів.

Ярослава Магучіх


Нинішнього року 21-річна стрибунка у висоту з Дніпра виборола нагороди на всіх найважливіших стартах сезону. Вона здобула срібну медаль чемпіонату світу, стала чемпіонкою світової першості у приміщенні, завоювала золоту нагороду чемпіонату Європи, виграла один із найпрестижніших легкоатлетичних турнірів – «Діамантову лігу». До речі, на одному з етапів Ліги , у Брюсселі, Ярослава показала результат 2,05 м. Ця висота є її найкращим особистим досягненням, повторенням національного рекорду, найкращим результатом сезону у світі. Наприкінці року Магучіх взяла участь в урочистій церемонії, де вшановують найкращих атлетів року в Європі. Церемонія проходила у Таллінні. Українська легкоатлетка отримала нагороди як найкраща юна спортсменка континенту.

Людмила Лузан


Українська веслувальниця на каное цього сезону показала просто фантастичний результат, зібравши цілу колекцію нагород європейського та планетарного рівнів. На чемпіонаті світу в канадському Галіфаксі Людмила здобула у каное-одиночці дві золоті медалі - на дистанціях 500 м і 1000 м. Крім того, у каное-двійці, разом із Анастасією Четвериковою, стала віце-чемпіонкою. На чемпіонаті Європи у Мюнхені Людмила Лузан також виборола три нагороди. Разом із Четвериковою стала чемпіонкою континенту у двійці. А в одиночці виборола два «срібла» – на 200 м та 500 м.

Павло Коростильов та Сергій Куліш


Українські стрільці не лише показали високі результати на чемпіонаті світу в Каїрі, а й здобули олімпійські ліцензії на Ігри у Парижі-2024. Чотири нагороди чемпіонату завоював 24-річний львів’янин Павло Коростильов. Першою з них була «бронза» у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м. Саме в цій вправі він здобув заповітну олімпійську путівку для збірної України. У наступній вправі – стрільбі зі стандартного пістолета на 25 м – Павло завоював титул чемпіона світу. Ще одну бронзову нагороду завоював у міксті в стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м разом із Оленою Костевич. І нарешті, у складі команди з Максимом Городинцем та Денисом Кушніровим здобув «срібло» у швидкісній стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м.
29-річний черкащанин Сергій Куліш, срібний призер Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро, вперше став чемпіоном світу. Найвищий світовий титул він завоював у стрільбі з малокаліберної гвинтівки із трьох положень на 50 м. Цей результат приніс українській команді перепустку на Ігри-2024. Виступаючи у міксті разом із Дар’єю Тиховою, черкаський спортсмен виборов срібну нагороду у стрільбі з малокаліберної гвинтівки у положенні лежачи на 50 м.

Олександра Хоменець

Олександра Хоменець


Українська атлетка гідно виступила на чемпіонаті світу зі спортивної боротьби, що відбувся у вересні у сербській столиці Белграді. Впевнено вигравши попередні поєдинки (вагова категорія до 55 кг), Хоменець вийшла у фінал, де їй протистояла дворазова чемпіонка світу японка Маю Мукаїді. У цій зустрічі Олександра зазнала травми, але вирішила продовжувати поєдинок. У запеклій боротьбі вона лише трохи поступилася своїй опонентці. У результаті стала віце-чемпіонкою світу. Нагадаємо, що ця юна борчиня торік стала чемпіонкою Європи серед юніорів і бронзовою призеркою чемпіонату світу. А в нинішньому році в її скарбничці ще і золота медаль чемпіонату Європи U20!

Ігор Радівілов


Найдосвідченіший учасник збірної України зі спортивної гімнастики виборов бронзову медаль чемпіонату світу, який проходив у Ліверпулі (Великобританія). Цієї нагороди наш гімнаст удостоївся у своїй коронній дисципліні – опорному стрибку. У фіналі змагань він набрав 14,733 балів. Чемпіоном тут став вірменський спортсмен Артур Давтян (15,050), друге місце - у філіппінця Карлоса Юло (14,950).
Це вже четверта нагорода світових першостей у кар’єрі Ігоря Радівілова. Нагадаємо, що він є бронзовим призером Олімпіади-2012 у Лондоні, теж в опорному стрибку.

Збірна України із синхронного плавання


Блискуче виступила наша команда на чемпіонаті світу з водних видів спорту у Будапешті. Результат свідчить сам за себе — дві золоті та п’ять срібних нагород. На найвищу сходинку п’єдесталу наші синхроністки сходили у виступах груп (хайлайт) та комбінації (довільна програма). У довільній програмі груп українки стали віце-чемпіонками. Дві срібні медалі у виступах соло на рахунку Марти Федіної (технічна програма та довільна програма). Ще дві медалі такого ж гатунку у виступах дуетів вибороли сестри Марина та Владислава Алексіїви (технічна програма та довільна програма). У командному медальному заліку Україна посіла друге місце, поступившись лише збірній Китаю, у скарбничці якої чотири «золота».

Ігор Рейзлін


38-річний український шпажист виборов бронзову нагороду чемпіонату світу з фехтування, що проходив у єгипетській столиці. Протягом сезону наш досвідчений спортсмен двічі сходив на третю сходинку п’єдесталу етапів Кубка світу. І до головного старту в Каїрі підійшов на високому шостому місці світового рейтингу. Це дозволило йому на чемпіонаті світу стартувати одразу в основній сітці. У поєдинках, які передували півфіналу, Ігор Рейзлін змусив капітулювати узбекистанця Романа Александрова, віце-чемпіона континенту голландця Трістана Тулена, молодого талановитого угорця Мате Томаша Коха, спортсмена з Гонконгу Фон Хой Суня. І лише у півфіналі Ігор поступився у неймовірно драматичному поєдинку олімпійському чемпіону японцю Казуясу Мінобе, учневі українського тренера Олександра Горбачука. Наш шпажист за півхвилини до завершення основного часу зумів зрівняти рахунок. Але «останнє слово» було за його суперником. У підсумку – 13:12 на користь Мінобе.

Михайло Романчук

Михайло Романчук


Коли на чемпіонаті світу з водних видів спорту у Будапешті стартували плавці, ми були певні, що Україна без медалі не залишиться. Інакше бути і не могло, оскільки на водну доріжку виходив дворазовий олімпійський призер Токіо-2020 Михайло Романчук. Як відомо, у нього дві коронні дистанції — 800 м і 1500 м. Цього разу удача супроводжувала його на 800-метрівці. Михайло чудово пройшов кваліфікацію і у фінал увійшов із першого місця. Тут боротьба була вже неймовірно жорсткою. І щільність результатів була найвищою. Трійка лідерів йшла поряд. Романчук, який показав час 7.40,06, у результаті став бронзовим призером. Лише трохи його випередили американець Роберт Фінк (7.39,36) та німець Флоріан Веллброк. (7.39,63). Крім того, Михайло Романчук виборов бронзову медаль на дистанції 5 км на відкритій воді.

Софія Лискун та Олексій Середа


Вони стали єдиними з української команди зі стрибків у воду володарями нагороди чемпіонату світу 2022 року у Будапешті. Треба сказати, що до передостаннього дня світової першості успіх не супроводжував наших стрибунів. Але надія не згасала, оскільки очікували на вихід нашої юної мікст-пари. До речі, вони були одними з фаворитів у стрибках із 10-метрової вишки. Софія та Олексій із завданням впоралися! У запеклій боротьбі вони стали віце-чемпіонами з результатом 317,01 бала. Поступилися лише китайській парі, яка набрала 341,16 балів, але обійшли сильний американський дует, результат якого 315,90. «Срібло» Софії Лискун та Олексія Середи – перша нагорода збірної України в цій дисципліні за всю історію виступів на чемпіонатах світу.

Єлизавета Литвиненко


У 18 років українка стала призеркою чемпіонату світу з дзюдо серед дорослих, який проходив у Ташкенті. Усі свої переможні поєдинки Єлизавета, виступаючи у категорії до 78 кг, завершила достроково на іпон. Спочатку вона здолала литовську дзюдоїстку Мігле Дуденайте, потім - бронзову призерку світової та континентальної першостей 2019 року косівську дзюдоїстку Лоріану Кук. У чвертьфіналі змусила капітулювати італійку Джорджіо Стангерлін. Лише у півфіналі поступилася китаянці Ма Чженьчжао, пропустивши прийом на останніх секундах. Натомість у сутичці за бронзову медаль чисто – 10:0 – перемогла олімпійську чемпіонку японку Сорі Ямаду.