Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Карім Великий

Карім Великий
Навіть у часи розквіту талантів Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі присудження одному з них перемоги у боротьбі за «Золотий м’яч» не було настільки очевидним, беззаперечним і логічним, як у 2022-му, коли головну світову нагороду футболу отримав французький нападник Карім Бензема. Він став лише п’ятим представником цієї країни, який досягнув такого успіху.

До речі, умовно корінним французом у цьому списку є лише Жан-П'єр Папен - уродженець північного міста Булонь-сюр-Мер отримав нагороду-1991. А от інші видатні французи - володарі «Золотого м’яча» - мали очевидні іноземні корені. Раймон Копа (насправді Копачевський), переможець 1958-го року, - етнічний поляк, Мішель Платіні (три найвищі нагороди в період з 1983-го по 1985-й роки) - італієць. Легендарний Зінедін Зідан («Золотий м’яч» 1998-го року) - алжирець. Якраз останній чимало допоміг розвиткові таланту Бензема, і вони обидва належать до етнічних кабілів, народу берберського коріння з півночі Алжиру.
Карім Мустафа Бензема народився 1987 року в Ліоні у великій родині емігрантів. Батьки Хафід та Вахіда виховували дев’ятьох дітей. Родина мешкала тоді у дуже бідному неблагополучному передмісті Брон. Тут Бензема почав грати за місцевий клуб «Брон Терраліон».
У команді Карім виділявся від самого початку і, як наслідок, - отримав запрошення перейти на професійний рівень. Через рік Бензема вже навчався у коледжі «Saint-Louis Saint-Bruno», який входить до системи підготовки футболістів «Ліона», клубу з великими амбіціями і завданнями. З початку 2000-них і до приходу шалених грошей катарських шейхів у «Парі Сен Жермен» «Ліон» був гегемоном французького футболу. Проте він був не лише багатим, цей клуб ще й мудро інвестував у свою академію, своїх вихованців.
Ранній період біографії майбутнього форварда мадридського «Реалу» – це не лише тренування та успішні перші змагання. Крім схильності до порушення спортивної дисципліни, життя в гетто подарувало Каріму вірних товаришів, з якими Бензема спілкується і зараз. Серед близьких приятелів футболіста Карім Зенатті, який з радістю втягував, і не раз, товариша у сумнівні пригоди. Навіть дуже сумнівні.
У 17 років Каріма включили до резерву «Ліона», де хлопець швидко доріс до статусу основного нападника. Незабаром Бензема увійшов до основного складу клубу. У січні 2005-го відбувся дебют гравця у чемпіонаті Франції.
Після вдалого старту у збірній Франції у сезоні 2006/2007 форвард виявився практично незамінним у «Ліоні», коли забив 11 голів у 11 матчах. Після такого блискучого виступу юним обдаруванням зацікавилися гранди європейського футболу, але Карім заявив, що планує виграти Лігу чемпіонів і зробити це у складі рідного клубу.
У 2009 році «Ліон» не встояв перед сумою 35 мільйонів євро, запропонованої за Бензема мадридським «Реалом». Зарплата Каріма склала тоді п’ять мільйонів євро на рік, 10% від суми трансферу дісталося його агенту та другові-тезці футболіста Каріму Джазірі.
У 2010 році Карім, виступаючи за «Реал» у Лізі чемпіонів, забив ювілейний 300-ий гол клубу в турнірі. І хоча гра Бензема в команді мрії не завжди виходила стабільною та результативною, головний тренер Зінедін Зідан заявив, що вірить в гравця і готовий працювати над його розвитком.
У сезоні 2016/2017 Карім забивав у середньому кожні 170 хвилин. У складі «Реалу» футболіст реалізував мрію про перемогу у Лізі чемпіонів, причому зробив це тричі поспіль. Бензема - другий гравець в історії футболу після Ліонеля Мессі, котрий забив у 13 розіграшах Ліги чемпіонів поспіль.
Зараз у неймовірній статистиці Каріма є один дещо кумедний пункт. Він виграв Лігу чемпіонів п’ять разів, а от чемпіонат Іспанії - тільки чотири. Найважчі футбольні змагання дали йому більше слави, ніж національна першість, в якій за титул традиційно ведуть боротьбу лише «Реал» та «Барселона», інколи до них додається мадридський «Атлетіко».

Пов'язка на пальці була фішкою Каріма

Восени 2017-го року Карім Бензема продовжив контракт із королівським клубом. При цьому, за повідомленням France Football, сума відступних за француза за новою угодою досягла одного мільярда євро.
У січні 2019 року під час матчу із севільським «Бетіс» Карім отримав травму, зіткнувшись із Марком Бартрою. Після невдалого падіння Бензема зламав палець на правій руці. Пошкодження мізинця можна було усунути за допомогою операції. Гравця стурбувало те, що після хірургічного втручання буде потрібно лікарняний. Відданий справі форвард вирішив не виходити з тренувально-змагального графіку, тож замість операції став використовувати жорстку пов’язку, що фіксувала палець. Він настільки звик до неї і повірив у магічність її як амулета, що використовував вже після лікування. Це стало його фішкою.
Ще у 2004 році Карім потрапив до збірної Франції, з якою виграв чемпіонат Європи серед юнаків до 17 років, потім переміг у першості до 18 років.
Не настільки успішно пішли його справи у головній команді «Ле Бльо».
У 2008 році він брав участь у невдалому для французів чемпіонаті Європи. Збірна швидко вилетіла з першості, а Бензема не встиг забити жодного м'яча.
Але у 2015 році нападника позбавили права грати за збірну через черговий скандал, у якому Бензема опинився, намагаючись допомогти друзям.
Його звинувачували у змові з метою шантажу. Сумнівні товариші Бензема записали інтимні моменти з життя партнера по збірній Матьє Вальбуена і почали вимагати гроші. Коли їхні плани вийшли з-під контролю, вони залучили Каріма для допомоги. Тобто він фактично став повноцінним співучасником кримінального злочину. Процесуальні розбірки тривали аж до осені 2021-го року, але до збірної Карім повернувся раніше, зігравши влітку минулого року на Євро - і став там ледь не єдиним промінцем світла у сповненій скандалів та розчарувань команді.
Взагалі, ранній Бензема вмів вляпатися у скандали завдяки товаришам. З роками це минуло, і зараз він - взірець спокою.
Багато в чому на це вплинуло одруження. Молодий Бензема був відомим бабієм. Певний час зустрічався зі співачкою Ріанною. Також він зустрічався з Хлоєю де Лоне, яка народила доньку Мелію. Але стосунки вони припинили, а Карім піклується про свою малу.
Згодом у житті форварда з'явилася французька модель Кора Готьє. Чарівна уродженка Мартініки повела хулігана під вінець. Журналісти зазначають, що стосунки з Корою сприятливо позначилися на характері Бензема. У травні 2017 року дружина народила футболісту сина Ібрагіма.
Минулий сезон став апогеєм розвитку Бензема-футболіста. Він вже кілька сезонів був незамінною силою в атаці «Реалу». Після того, як Мадрид залишив Кріштіану Роналду, Карім з вічного «Санчо Панси» біля португальця перетворився на головну зірку. Саме завдяки йому «Реал» виграв чемпіонство і драматично та яскраво знову взяв трофей Ліги чемпіонів.
Нинішній Карім - це смиренність, неймовірна сила і футбольна мудрість. Колишній шибеник з гетто Ліона став не лише мешканцем елітного району Мадриду. Його називають справжнім королем столиці Іспанії, адже футбол в країні ні з чим не зрівняти за популярністю. Тому він - Карім Перший Великий!

Роберто
МОРАЛЕС

Фото
wikimedia