Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Волонтерський і спортивний фронти українського карате

Волонтерський і спортивний фронти українського карате
Російська агресія проти України вплинула на українське карате так само, як і на весь вітчизняний спорт. Втім, попри всі проблеми та негаразди, українські каратисти з гідністю прийняли виклик і не збавили обертів, як на спортивній арені, так і у соціальній площині.
За період з кінця лютого 2022 року керівництво Української федерації карате (УФК) налагодило та розгорнуло ефективну волонтерську мережу, а спортсмени здобули чимало перемог та призових місць на великих міжнародних змаганнях


Ще до початку російської агресії керівники УФК – президент Іван Дутчак, почесні президенти Сергій Левчук та Валерій Галан – організували курси самооборони для дій під час потенціальної загрози.
Відразу після початку війни українські каратисти розгорнули мережу волонтерських структур та проектів, залучивши до них велику кількість зарубіжних колег. Вагома допомога для ЗСУ, загонів тероборони та для вирішення побутових проблем у тилу надходила та надходить з різних місць планети – від Болгарії та Польщі до Ізраїлю і Південно-Африканської Республіки. Загалом, за період до кінця літа 2022 року, згідно зі звітом УФК (вся діяльність федерації ведеться виключно прозоро), витрати на волонтерські проекти склали понад 220 тисяч євро. На ці кошти було закуплено та доставлено адресатам військове обладнання, транспортні засоби, гуманітарну допомогу (продукти харчування, засоби гігієни, теплий одяг тощо), медикаменти. Волонтерська робота триває, не припиняючись ані на мить.
Слід зазначити, що з перших днів війни певна кількість представників УФК стали до лав ЗСУ та загонів тероборони. Серед них, зокрема, головний тренер національної молодіжної збірної України, віце-президент УФК Максим Невмержицький, тренер клубу «Чемпіон» (Київ) Олександр Бунцев, тренер клубу «Лідер» (Чернівці) Олександр Лендел, президент клубу «Січ» (Новоград-Волинський) Петро Корнійчук та інші.
Зрозуміло, що у перші часи війни переважній більшості наших спортсменів, тренерів, функціонерів було не до спорту. Але за кілька місяців майстри повернулись до тренувань та виступів на міжнародних турнірах.
Наприкінці квітня з португальського міста Матузіньюш українські бійці привезли п’ять медалей етапу Прем’єр Ліги. Наші зірки Анжеліка Терлюга (-55 кг) і Аніта Серьогіна (-61 кг) здобули «золото», а молоді спортсмени Діана Шостак (-61 кг), Галина Мельник (-68 кг) і Валерій Заплітний (-75 кг) вибороли «бронзу».
На початку травня у Лімасолі (Кіпр) на етапі Молодіжної ліги юні українські каратисти здобули п’ять нагород: одну золоту, дві срібні та дві бронзові медалі.

Чемпіонат Європи


25-29 травня в турецькому Газіантепі відбувся чемпіонат Європи з карате. Збірна України виборола одну золоту й три бронзові медалі та посіла 8-е місце в загальному заліку (куди увійшли 22 країни).
У змаганнях, що пройшли на арені спорткомплексу Şahinbey Sport Hall (6400 глядацьких місць), взяли участь 454 атлети з 45 країн континенту. Збірну України представляли 18 спортсменів: 8 жінок та 10 чоловіків.
Цей чемпіонат був особливим для українських каратистів – через війну. Тому здобуття «золота» та можливість почути гімн України цього разу мали надзвичайне значення. Це завдання виконала наша краща спортсменка – Анжеліка Терлюга (-55 кг). Окреме задоволення викликав той факт, що в фіналі Ліка розгромила (11:3) свою головну та найнеприємнішу суперницю – болгарку Івет Горанову, яка завдавала українці прикрих поразок у фіналах Олімпійських ігор, Європейських ігор та на двох чемпіонатах світу.
Анжеліка, перший номер світового рейтингу, вже давно привчила нас до своїх тріумфів. У Газіантепі зіркова одеситка взяла вже четверте своє європейське «золото» (друге особисте). Але ця медаль, безумовно, має особливу вагу. Недарма наша чемпіонка сказала, що для неї дуже багато означає вигравати медалі для своєї країни.
На шляху до титулу Терлюга впевнено перемогла суперниць з Іспанії (9:0), Хорватії (3:1), Азербайджану (8:0). У півфіналі українка здолала італійку Вероніку Брунорі (2:1), а у фіналі, як згадано, перемогла Івет Горанову (11:3) та вчергове довела, що є безперечним світовим лідером своєї категорії.
Титулована Аніта Серьогіна (-61 кг), наша перша в історії європейська медалістка та європейська чемпіонка, здобула чергову європейську медаль. Чорноморська зірка прийшла по своє: почала з перемог над суперницями з Туреччини (1:0) та Угорщини (6:0), у півфіналі поступилася майбутній чемпіонці Інгриді Суханковій зі Словаччини (1:6), а у бронзовому фіналі переконливо обіграла Лінн Снель з Нідерландів (4:0). Нагадаємо, що це вже четверта індивідуальна європейська «бронза» Серьогіної та її десята континентальна нагорода в цілому.
Окремо треба відзначити бронзову медаль нашого важковаговика Різвана Талібова. На відміну від титулованих дівчат, він здобув першу індивідуальну європейську нагороду. Це чергове історичне досягнення для українського карате. Різван спочатку переміг поляка Мачея Гебку (4:0), потім перевершив азербайджанця Асімана Гурбанли (3:0). Далі був впертий двобій з французом Філалі Мехді (7:7, перемога українця за першим набраним балом). У півфіналі нашого бійця мінімально обіграв бельгієць Люка Коста (1:0). Та у «бронзовому» фіналі Талібов не залишив шансів словакові Томашу Косі – 6:1.
Третю «бронзу» для України, можна сказати, вже звичну, принесла чоловіча команда куміте. Наші хлопці майже в тому ж складі, що минулого року в Поречі, також забрали своє. На Євро-2022 за Україну виступали Станіслав Горуна, Валерій Чоботар, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал. Всі взяли вже четверту європейську командну «бронзу», починаючи з 2017 року, Різван Талібов - третя медаль, Андрій Заплітний – друга, Валерій Сонних - дебют.
Наші хлопці почали з перемоги над командою Боснії та Герцеговини (3:2), потім поступилися майбутнім чемпіонам – французам (3:0). У втішному матчі синьо-жовті розбили Словаччину (3:0), а у «бронзовому» фіналі також всуху перемогли Бельгію (3:0). Відзначимо, що вперше на великих турнірах українські спортсмени виграли всі свої медальні бої. Це чудовий результат!

Тріумфаторка турніру Серії А в Каїрі Олександра Шолохова

Радість успіху зі спортсменами поділяли їх тренери: Денис Морозов, Олександр Тонкошкур, Антон Нікулін, Микола Сіраковський, Олександр Пікулін і Андрій Лазаренко, Вадим Коломієць і Максим Невмержицький. Окремі вітання головному тренерові національної збірної України Миколі Сіраковському, який вчергове зібрав добрий медальний врожай великого турніру. А також вітання та велика подяка лікареві, психологу нашої команди Тетяні Куртян.
В УФК був у Газіантепі ще один надзвичайний успіх: на конгресі Європейської конфедерації карате прийняли рішення передати право проведення чемпіонату Європи 2026 Україні замість проведення на російській території. Здійснюється ще одна мрія та стратегічна мета керівництва УФК.
10-12 червня в Каїрі (Єгипет) на етапі Серії А запорізька спортсменка Олександра Шолохова (-61 кг) виграла «золото», ставши п’ятою українською переможницею цього турніру за всю історію. Одеситка Юлія Палашевська здобула «бронзу».

Молодіжний чемпіонат Європи


Молодіжна збірна України дуже добре виступила на 49-му кадетсько-юніорському та 10-му молодіжному чемпіонаті Європи (U21), який 17-19 червня пройшов у Празі (Чехія). Здобувши п’ять нагород (три золоті, одну срібну, одну бронзову), юні українці увійшли до топ-трійки в загальному заліку.
Досягти такого результату нашим спортсменам вдалося попри умов війни. Через те, що головний тренер національної молодіжної збірної Максим Невмержицький з перших днів війни воює у лавах ЗСУ, діями української збірної у Празі керував Денис Криловський, член тренерського штабу збірної, досвідчений та успішний фахівець, президент одеського клубу «Легіон».
Змагання пройшли на арені Fortuna за участі 1065 атлетів з 48 країн Європи. Україну загалом представляли 33 спортсмени.
«Золото» вибороли: у кадетів – Дарія Булай (-54 кг, Чернівці, клуб «Лідер», тренер Олександр Лендел), у юніорів – Давид Яновський (Одеса, клуб «Легіон», тренер Денис Криловський), у категорії U21 – Еліна Сєлємєнєва (-68 кг, Запоріжжя, клуб Concordia, тренер Анатолій Михайленко).
«Срібло» здобула юніорка Наталя Осадчук (-53 кг, Чорноморськ, клуб «Катана», тренер Олександр Тонкошкур).
«Бронзу» отримала кадетка Віолета Макаренко (-54 кг, Харків, клуб «Тайкан», тренер Сергій Обухов).
За крок до медалі зупинився Артем Середа (U21, -67 кг, Миколаїв), який дістався «бронзового» фіналу, але мінімально поступився супернику з Румунії (1:2).
У підсумковому загальному заліку збірна Україна посіла третє місце, пропустивши вперед лише команди Іспанії та Туреччини. Нагадаємо, що минулого року на молодіжному Євро в Тампере (Фінляндія) збірна України здобула дві золоті, чотири срібні та дві бронзові медалі та посіла п’яте місце в загальному заліку. До речі, єдиною призеркою Тампере, кому вдалося здобути медаль у Празі, стала Еліна Сєлємєнєва, яка минулого року здобула «бронзу».
Дуже приємно, що медалі для України здобували спортсмени з різних регіонів держави – з Чернівців, Одеси, Запоріжжя, Чорноморську, Харкова.
Чемпіонат Європи в Празі знову показав, що в українського карате є перспективи, що й після Олімпіади-2020 є куди рухатися та задля чого працювати. Будемо сподіватися, що юні спортсмени сьогоднішнього покоління побачать повернення карате до олімпійської програми та позмагаються за олімпійські медалі – так само успішно, як це було в Празі.

Анжеліка Терлюга, Микола Сіраковський, Станіслав Горуна, Аніта Серьогіна

Всесвітні ігри


8-9 липня на Всесвітніх іграх 2022, що стартували 7 липня в місті Бірмінгем (штат Алабама, США) пройшов турнір з карате. Українці виступили блискуче – дві золоті та одна срібна медалі, третє місце у загальному заліку.
Нагадаємо, що 11-ті Всесвітні ігри мали пройти в Бірмінгемі 2021 року, але через пандемію COVID-19 їх було перенесено на рік – як і Олімпійські ігри 2020 у Токіо.
На участь в турнірі карате кваліфікувались шість представників України: Катерина Крива (-50 кг), Анжеліка Терлюга (-55 кг), Аніта Серьогіна (-61 кг), Галина Мельник (-68 кг), Станіслав Горуна (-75 кг), Різван Талібов (84+ кг).
Українська делегація, до якої також входили головний тренер національної збірної України Микола Сіраковський, тренери Олександр Тонкошкур (тренер збірної та персональний тренер Серьогіної) та Ігор Богдан (персональний тренер Кривої) та лікар команди Тетяна Куртян, заздалегідь прибула до Бірмінгему. Наші спортсмени мали можливість адаптуватися до зміни часу, клімату, харчування та підготуватися до виступу найкращим чином.
Приємно відзначити, що прапороносцем збірної України на урочистій церемонії відкриття Ігор на стадіоні Protective Stadium був капітан збірної команди карате, чемпіон Всесвітніх ігор 2017 у Вроцлаві Станіслав Горуна.
Турнір з карате проходив у спорткомплексі Birmingham Southern College. У перший день від України змагались Катерина Крива і Анжеліка Терлюга.
Каті не пощастило. Вона поступилася у всіх своїх трьох боях у групі: японці Міхо Міяхара (1:2), американці Еві Александер (1:3) та спортсменці з Тайпею Гу Шау Шуан (0:1).
А потім за справу взялася краща каратистка планети у категорії -55 кг Анжеліка Терлюга. У групі одеська зірка розпочала з нічиєї проти бразилійки Вікторії Кумізаки – 3:3. Після цього Ліка обіграла свою головну суперницю, олімпійську чемпіонку Івет Горанову з Болгарії (3:0), а за нею – Дженіфер Варлінг з Люксембургу (4:1). У півфіналі Терлюга розгромила американку Трініті Аллен (8:1), а у фіналі здолала чинну чемпіонку світу Ахлам Юссеф з Єгипту – 1:0.
Наша прима здобула вже 40-у медаль великих змагань. У її колекції не вистачає лише нагороди світової першості, тож є мотивація та стимул для подальших перемог.
Наступного дня змагались четверо представників України. Аніта Серьогіна розпочала з перемоги над американкою Крістіною Клайнпетер (7:2), але потім мінімально поступилася єгиптянці Дахаб Алі (1:2). Завдавши поразки (3:1) Лінн Снель з Нідерландів, чорноморська легенда пройшла до півфіналу, де перемогла Інгриду Суханкову (Словаччина) – 3:2. У фіналі Аніта знову зустрілася з перуанкою Александрою Гранде. Знову – тому що саме таким був склад фінальної пари на Всесвітніх іграх 2017 року у Вроцлаві. Тоді Гранде перемогла Серьогіну (2:0). Але цього року у Бірмінгемі відбувся реванш: у драматичній боротьбі, поступаючись у рахунку, Аніта на останній секунді здобула вирішальний бал та перемогла – 3:2.
Вдруге у Birmingham Southern College пролунав гімн України. Аніта Серьогіна присвятила перемогу пам’яті своєї бабусі, яка померла напередодні Ігор.
Галина Мельник, на жаль, не змогла вийти з групи. Вона здобула нічию проти француженки Алізе Ажьє (3:3), а потім двічі з однаковим рахунком 1:5 програла відповідно Ірині Зарецькій (Азербайджан) та Єлені Кірічі (Швейцарія).
Проте зі своїх груп вийшли до півфіналів обидва наші чоловіки. Стас Горуна переміг єгиптянина Абдалу Абдельазіза (6:5), бельгійця Квентіна Маходена (2:0) та казаха Нурканата Ажиканова (8:3). Різван Талібов переміг азербайджанця Асімана Гурбанли (4:1) та поступився Бабакару Секу Сахо з Іспанії (1:2).
У своєму півфіналі Горуна «розтрощив» чинного чемпіона світу узбека Дастонбека Отаболаєва – 8:0. А Різван поступився хорватові Анджело Квешичу – 2:7.
У фіналі турнірна доля знову звела Стаса Горуну з Абдалою Абдельазізом. Єгиптянин спромігся взяти реванш за стартову поразку в групі (6:3), але деякі суддівські рішення в цьому бою викликали подив. Отже у Горуни – «срібло».
Різван Талібов у «бронзовому» фіналі програв єгиптянину Таха Тареку – 0:2.
У підсумку в активі збірної України дві золоті та одна срібна медаль – рекордно успішний виступ на Всесвітніх іграх, третє місце у загальному заліку турніру карате (після Іспанії та Єгипту) та вагомий внесок у доробок збірної України.

Європейські студентські ігри


Українські каратисти-студенти блискуче виступили на 6-х Європейських студентських іграх, які пройшли в Лодзі (Польща) 17-30 липня. На турнірі з карате наші спортсмени здобули 16 медалей – п’ять золотих, чотири срібних та сім бронзових, і посіли перше місце у загальному заліку, значно випередивши суперників.

Молодіжний чемпіонат України


На внутрішній арені головним досягненням УФК стало проведення молодіжного чемпіонату України у Львові (27-28 серпня).
Змагання пройшли у спортклубі «Юніон» за сприяння Львівської міської ради. Антон Нікулін та його команда зробили все, щоб турнір відбувся на високому рівні – згідно до усіх вимог УФК.
Представники 11 областей України взяли участь у чемпіонаті. Попри всі складнощі воєнного часу, попри те, що чимало спортсменів і тренерів з регіонів, охоплених війною, були змушені залишити свої міста та продовжити роботу в інших регіонах вдалося провести цікавий турнір. Молоді спортсмени отримали цінний змагальний досвід, а фахівці обмінялись враженнями та обговорили перспективи. Фактор професійного спілкування не менш важливий, ніж суто спортивна складова події.
У заліковій таблиці звично домінували збірні Одеської та Львівської областей, за якими також звично стали місто Київ та Чернівецька область. А от п’ята позиція Запорізької області викликає щиру повагу: підопічні Анатолія Михайленка невпинно прогресують.
Важливою частиною чемпіонату стала нарада керівників клубів УФК, яка пройшла в приміщенні Львівської мерії під головуванням президента УФК Івана Дутчака. Колеги проаналізували стан речей та визначили напрямки роботи та пріоритетні завдання.
Головні завдання та перспективи визначив Микола Сіраковський, головний тренер національної збірної України: «Наші завдання полягають в тому, щоби зберегти, та навіть підвищити досягнення збірної України на світових турнірах. Йдеться про своєчасну підготовку наступного покоління, яке має прийти на заміну нашим грандам та стати гідними наступниками Стаса Горуни, Аніти Серьогіної, Анжеліки Терлюги. Ми ще досі не маємо українського чемпіона світу, будемо працювати над тим, щоби ця мрія здійснилась на турнірі 2023 року в Будапешті. Безумовно важливо зберегти організаційну структуру роботи наших клубів у регіонах, оскільки клуби - це резерв та майдан, звідки приходять чемпіони. Необхідно надати допомогу тим клубам, які були змушені покинути свої регіони через війну. Спільні зусилля неодмінно дадуть нам позитивні результати».

Ігор Левенштейн, голова Комітету по ЗМІ
та зв’язкам з громадськістю УФК