Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«А тепер олімпійські мрії»

Єлизавета Литвиненко
У жовтні весь світ почув ім’я 18-річної українки Єлизавети Литвиненко, яка на першому у кар’єрі дорослому турнірі – чемпіонаті світу з дзюдо в Ташкенті – у ваговій категорії до 78 кг перемогла олімпійську чемпіонку Сорі Хамаду й принесла Україні бронзову нагороду.

Наша юна спортсменка заявляє про себе впродовж усього 2022 року: виграла «золото» юніорського Кубку Європи в Афінах, стала переможницею Європейського юнацького олімпійського фестивалю в Банській Бистриці, а також стала бронзовою призеркою «European Open» у Мадриді серед дорослих спортсменів.

2022-й рік можна впевнено записати в твій професійний актив. Що можеш сказати про цей рік?

- Спортивний сезон ще не закінчився й змагання продовжуються. На даний момент він складається дуже вдало для мене.

У «бронзовому» фіналі чемпіонату світу ти подолала олімпійську чемпіонку Сорі Хамаду. Як тобі це вдалося?

- На чемпіонат світу їхала з єдиною метою – здобути медаль. Я хотіла викластися на всі 100 відсотків, показати себе та свою роботу. Так вийшло, що зустрічалась з Хамаду. Коли я виходила на килим, знала, що треба відкинути усі думки про те, що це титулована спортсменка. Моє завдання було вийти та без сумніву боротися за медаль.

Тобі 18 років, а олімпійській чемпіонці Хамаду - 32. На твій погляд, в чому секрет успіху в дзюдо: досвід, труд, доля?

- Немає жодного секрету. Усі працюють, викладаються на тренуваннях, хочуть показати себе і, відповідно, лише після цього спортсмен досягає результату. Також вважаю, що особливо важлива зараз як ніколи, через війну в нашій країні, моральна підтримка. Вона відчутна зараз із усього спортивного світу. Наша команда стала більш згуртована, і всередині колективу ця підтримка зросла. Це дуже важливо.

Розкажи про досвід виступу на Європейському фестивалі. Наскільки, на твою думку, важливі подібні змагання для юного покоління спортсменів?

- Думаю, це однозначно дуже цінний досвід для кожного молодого спортсмена, який розпочинає виступи на міжнародній арені. Я і раніше виступала на подібних змаганнях – це було дуже корисно. Мені було дуже важливо виграти золоту медаль і я рада, що це зробила.

З чим пов’язана зміна ваги й як це було? Ще у 2019 році ти виступала у вазі 63 кг.

- Все пройшло для мене максимально комфортно. Не було ніяких проблем через перехід у нову вагу. Набір ваги завжди відбувається швидко.

Ти розпочинала свій спортивний шлях з інших видів спорту?

- З самого дитинства, років з чотирьох, я займалася гімнастикою, акробатикою для загального розвитку. Потім вже ми починали стрибати у воду. На міжнародні старти ми не їздили, але виступали на чемпіонатах області, чемпіонаті України.

Якими видами спорту ще цікавишся?

- Футбол люблю, на матчі не ходжу, але є мрія побувати на футбольному матчі за участю «ПСЖ» або «Манчестер Юнайтед». Загалом і сама із задоволенням граю у футбол. Раніше часто грала і у дворі з хлопцями, й на зборах граємо. Мені це дуже подобається.

Твоя головна мета зараз й на майбутнє?

- Це, безумовно, медаль Олімпійських ігор. Це головна мрія та мета, до якої ми рухаємося.

Катерина
ЖИДКОВА

Фото
EJU, IJF