Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Сергій Бубка: «Я завжди працював задля розвитку українського спорту і буду продовжувати робити це далі»

Сергій Бубка

Президент НОК України готується передати свій пост наступнику


Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка напередодні Генеральної асамблеї НОК України, яка відбудеться 17 листопада, в ексклюзивному інтерв’ю XSPORT розповів про рішення не подавати свою кандидатуру на наступний термін, підбив попередні підсумки 17 років роботи на чолі НОК України, а також розповів про те, як на олімпійський рух вплинула повномасштабна російська агресія проти України.

- Сергію Назаровичу, 17 листопада відбудеться Генеральна асамблея Національного олімпійського комітету, на якій серед іншого пройдуть і вибори президента. Ви вирішили не балотуватися?

- Я прийняв рішення не брати участі у виборах на пост президента НОК України. Я зосереджу свої зусилля на роботі «Фонду солідарності для підтримки олімпійської спільноти», який допомогає українським спортсменам під час війни готуватися до Олімпійських ігор в Парижі-2024 та Мілані/Кортіна-2026. Я завжди працював задля розвитку українського спорту і буду продовжувати робити це далі у Міжнародному олімпійському комітеті, з міжнародними федераціями та національними олімпійськими комітетами різних країн світу.

- Ви знаєте, хто висунув кандидатури на посаду президента НОК України. Будете підтримувати одного з кандидатів?

- Є чотири кандидати на пост президента НОК України. Є час кожному представити свою програму. 17 листопада олімпійська родина зробить свій вибір. Коментарі та інтерв’ю на цю тему я дам вже після обрання нового президента. Зараз головне, щоб наша олімпійська родина пройшла процес виборів злагоджено, чесно, гідно та прозоро, в рамках нашого Етичного кодексу та згідно з вимогами Міжнародного олімпійського комітету.
Я віддам свій голос на виборах, як член МОК, за найгіднішого кандидата.

- Вас неодноразово обирали президентом Національного олімпійського комітету. Що за цей час вдалося зробити?

- Я вважаю, що ми з усією нашою командою робили все від нас залежне задля розвитку олімпійського руху України. І це визнав світ. Ми отримали нагороду як найкращий Олімпійський комітет світу.
Ми починали роботу з оренди декількох кімнат в Міністерстві молоді та спорту України. А зараз маємо справжній «Олімпійський дім» на Подолі в Києві, який є власністю НОК України. Ми купили його за власні кошти, які отримали від наших спонсорів та партнерів. Фінансування організації виросло в сотні разів завдяки маркетинговим та спонсорським програмам.
Проєкти, які ми започаткували - «Олімпійський урок», «Олімпійський куточок», «Олімпійська книга», «Олімпійське лелеченя» – взяли в роботу інші олімпійські комітети для своїх країн. Через ці проєкти ми популяризуємо олімпізм, його цінності, просуваємо культуру спортивного, здорового способу життя, закликаємо наших людей займатися спортом – це важливі для нас цілі. Наша мета – масовість у захопленні українців не тільки олімпійським рухом, а й загалом спортом. Це дуже важливо.
А на церемонію нагородження найкращих спортсменів України «Герої спортивного року» чекала щороку уся спортивна спільнота України.
Якщо раніше НОК України купував екіпірування для національної олімпійської збірної, то після приходу нашої команди ми підписували контракти з відомими компаніями світу на безкоштовне отримання форми для всіх членів делегацій. Сьогодні комплект форми складає більше 50-ти найменувань, і неодноразово дизайн нашої екіпіровки визнавався одним з найкращих у світі.
За цей час наші спортсмени брали участь в чотирьох літніх Олімпійських іграх та п’яти зимових. На цих дев’яти Олімпіадах українці завоювали 77 медалей, 17 з яких - золоті.
А ще були успішні виступи на Юнацьких олімпійських іграх, Європейських юнацьких олімпійських фестивалях, Європейських іграх та безлічі інших турнірів, перемогами на яких наші спортсмени закохували в Україну увесь світ. Нашу країну завжди підтримували і будуть підтримувати на змаганнях по всьому світу.
Ми всі – велика олімпійська родина, і протягом часу мого президентства я робив так, аби це розумів кожен спортсмен, тренер та кожен член НОК України. Ми працювали, працюємо, і за наступного президента будемо працювати разом задля успіхів наших спортсменів. Це наша головна мета. Адже атлети – це одне з облич країни, це ті, хто прославляє Україну на увесь світ. І наші олімпійці з цим на «відмінно» справляються.

Олімпійські ігри в Лондоні 2012. Нагородження чемпіонок з академічного веслування

- Як вдається під час війни тримати олімпійський рух на висоті?

- НОК України намагається максимально допомогти кожному олімпійцю виступити на змаганнях та завоювати медаль для України. З початку війни був створений Фонд солідарності МОК. Ми надіслали листи кожній федерації на початку березня з проханням надати інформацію про допомогу. Ми перебуваємо в постійній комунікації зі спортсменами, тренерами, федераціями дізнаємось, кому і що потрібно. Я зроблю все від мене залежне, щоб прапор України і надалі піднімався на спортивних аренах світу.
Безпрецедентною є підтримка міжнародної спортивної спільноти. Фонд солідарності МОК, роботу якого я координую, виконує важливу функцію. Кошти Фонду дають можливість продовжувати тренувальний процес та виступати атлетам на міжнародних змаганнях. За уже більше як вісім місяців повномасштабної війни наші спортсмени завоювали понад 1500 нагород.
Також свою допомогу Україні надають НОКи різних країн, міжнародні спортивні федерації та інші структури, які, в одних випадках, закривають фінансове питання участі українських олімпійців в турнірі, в інших – логістичні питання, або ж – беруть на себе вирішення питання з проживанням. Всю цю роботу також координує Фонд солідарності МОК.
Я справді щиро вдячний всім партнерам, які не стоять осторонь, а простягають нам руку допомоги. Понад 110 проєктів вже реалізовано Фондом солідарності.
Мені, як президенту НОК України, приємно бачити, що за роки моєї роботи ми випрацювали настільки міцні міжнародні контакти, і коли ми звертаємось по допомогу – її нам надають.
З початку війни працює гуманітарний штаб НОК України. Продукти харчування, засоби гігієни, спортивні речі, зимові речі для дітей та дорослих – ми намагаємось якомога швидше передати все це тим, хто найбільше цього потребує. Я вдячний друзям, колегам, партнерам зі всього світу за підтримку нашої країни з початку війни, за допомогу та солідарність.

- Яким ви бачите НОК України в майбутньому?

- Відповім так: я бачу НОК України організацією, яка і надалі успішно розвиває олімпійський рух в Україні, як робить це зараз. Хочу, аби всі зусилля, які робить велика команда НОКу заради наших спортсменів, давали плоди у вигляді золотих медалей на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи. А ще я вірю, що молоде покоління українських олімпійців, виховане на олімпійських цінностях – дружбі, повазі, досконалості, – буде взірцем для своїх однолітків і гордістю нашої нації.
Для мене була велика честь очолювати Національний олімпійський комітет України та служити олімпійським ідеалам задля розвитку українського спорту. Я і надалі продовжу це робити.

Тарас Праведний
Передруковано з дозволу XSPORT

Фото
з архіву «ОА»