Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«Перемагати! Розслаблятися не маємо права»

Людмила Лузан
Якби довелося визначати спортивну героїню минулого літнього сезону, то ми насамперед назвали б каноїстку Людмилу Лузан. Справді, лише за серпень зібрати таку колекцію нагород світової та європейської першостей – це щось фантастичне.

Зустрілися ми із Людмилою Лузан. на олімпійській базі, де команда веслувальників проходила фізичну та спеціальну підготовку. Наша бесіда зі спортсменкою відбулася прямо у тренувальній залі, коли Людмила взяла паузу для перепочинку.

Людо, ми знаємо, що з дитинства ви досить серйозно займалися спортом, але не веслуванням. Яким чином поміняли залу на відкрите повітря та воду? Чому вибрали саме каное?

– Спортом почала займатися з чотирьох років. Спортивною гімнастикою. Займалася нею 10 років, виконала норматив майстра спорту. Але було нелегко. Часто турбували травми. Була ще одна перешкода – високий зріст. Відчувала, що це не мій вид спорту. Займалася тому, що треба було, і мама цього хотіла. Зрештою, дійшла висновку – треба щось міняти. Але зі спортом зав’язувати не було бажання. Тим паче, що була заповітна мрія стати олімпійською чемпіонкою. Пощастило, що у місті у нас була секція веслування, в тому числі, каное. Зізнаюся, вона мене цікавила ще тоді, коли займалася гімнастикою. Вирішила спробувати. Нова справа мене одразу захопила. Швидко зрозуміла – це мій вид. Знайшла себе. Ось уже 11 років ним займаюся. Першим тренером був Сергій Агванович Батуманкоєв. Гарну школу в нього пройшла, дуже вдячна йому. Багато з того, чому він мене навчив, знадобилося не лише у спорті, а й у житті. Потім він «передав» мене Миколі Івановичу Мацапурі.

У який момент відчули, що веслування – справа вашого життя, і здатні досягати тут дуже високих результатів? Коли прийшли перші успіхи?

– Впевненість прийшла, коли, позаймавшись рік, поїхала на свій перший чемпіонат України. І виграла його. Ще за рік стала чемпіонкою Європи серед юніорів. Для мене це було щось неймовірне. Ніколи ще не стояла на п’єдесталі так високо. Саме тоді зрозуміла, що мені під силу досягати великих успіхів.
Впевненість ще більше зміцнилася, коли стала здобувати медалі чемпіонатів Європи та світу серед дорослих. На хвилі цих успіхів поїхала на Олімпіаду до Токіо. Була за крок від заповітної мрії будь-якого спортсмена – здобути олімпійську нагороду. І цей крок зробила. Мети досягла – виборола «срібло» та «бронзу». Але залишилася головна мрія – олімпійське «золото». Сподіваюся, що за два роки зможу здобути його в Парижі.

    Людмила Лузан


  • Народилася 27 березня 1997 року у Івано-Франківську.
  • Віце-чемпіонка (разом з Анастасією Четвериковою) Олімпійських ігор-2020 у Токіо у каное-двійці на дистанції 500 м, бронзова призерка Олімпіади-2020 у каное-одиночці на 200 м.
  • Триразова чемпіонка Європи та триразова чемпіонка світу.
  • Володарка срібних та бронзових нагород світових та континентальних першостей.
Згадаємо ваш тріумф цього року – чемпіонат світу у канадському Галіфаксі. Блискучий результат – два «золота» в одиночці і «срібло» в двійці. Як проходили «золоті заїзди»? За рахунок чого, на вашу думку, вдалося перемогти на 500 м і 1000 м?

– Вдалося перемогти, напевно, через те, що справді була добре готова. Дякую моєму тренеру! І вже в процесі змагань він дав хороші установки, розкладку дистанції – як я маю стартувати, як тримати суперників, коли на фініші починати додавати. Все зробила грамотно. Почувалася впевнено. Виходила на старт, виконувала свою звичайну роботу. У мене навіть сумнівів щодо результату не було. І він вийшов таким, яким ми його хотіли бачити. На фініші 1000-метрівки випереджала суперниць на кілька секунд. Це помітний розрив. На 500 м ми їхали поряд із канадкою. Звісно, вона прагнула в мене виграти. Я пам’ятала, що Микола Іванович мені казав: «Не поспішай, не витрачай сили, а от коли залишаться останні 50 м — «вибухай» та фінішуй!» Так і відбувалося на дистанції. На останніх 50 метрах я щосили рвонула вперед і відірвалася на півкорпусу човна. На останніх метрах канадка вже відмовилася від боротьби — розуміла, що не дістане.

З Анастасією Четвериковою ви стали віце-чемпіонками світу. Як вийшло, що почали ганяти у парі? Що, на вашу думку, має найбільше значення в дуеті – психологічна сумісність, здатність відчувати один одного?

– Тут важливо абсолютно все. Оскільки результат – це сума складових. Зрозуміло, що обидві спортсменки повинні мати високу техніку. Але водночас психологічна сумісність дуже важлива. Ми з Настею знайомі не один рік. Добре відчуваємо одна одну. Знаємо, що саме повинні робити відповідно до поставленого завдання. Ще до старту все обговорюємо між собою, радимося. Знаємо, чого хочемо, знаємо мету. А далі все просто: одна під одну підлаштувалися, стартанули та фінішували. Якщо система налагоджена, все відбувається чітко.

Історичний спурт на Олімпійських іграх у Токіо

Чемпіонат Європи в Мюнхені приніс також три медалі – «золото» у двійці і два «срібла» в одиночці. Адже цей старт відбувся лише за пару тижнів після чемпіонату світу. Як вам удалося відновитися?

– Не скажу, що було легко. Були труднощі насамперед через те, що довелося довго добиратися. Спочатку з Канади в Україну, потім до Німеччини. Суцільні переїзди, кордони -звичайно, все це відбирало сили. Думали лише про те, щоб докласти максимум зусиль для збереження тієї форми, що була на чемпіонаті світу. Певною мірою це вдалося. Головне, що підтвердили свій статус найсильнішого екіпажу-двійки у Європі.

Ви встановили рекорд країни за кількістю медалей на чемпіонатах світу. І таким чином наздогнали уславленого Юрія Чебана. Чи є якісь додаткові емоції щодо цього?

– По-перше, мені дуже приємно, що за моїми результатами стежать дуже уважно, ведуть статистику. Порівнятися з Юрієм з медалей — це неймовірна радість і гордість. Приємно, що не відстаю від такого видатного спортсмена, суперзірки. Але думаю, що зможу виступити ще краще та перевершити його успіхи. Перспективи є. А взагалі, у житті я дотримуюсь такої лінії: треба менше говорити, а більше робити.

Чесно кажучи, дивно, як можна було досягти успіхів, готуючись до стартів у важких умовах війни. Як і де відбувалася підготовка?

– Звичайно, спершу нас усіх ці трагічні події ледь не зламали. Не знали, як далі жити, що робити. Чи треба тренуватися, чи змагання будуть?.. Нічого не розуміли. Але згодом зібралися духом. Прийшло розуміння того, що ми повинні бути сильними, виступати, надавати приклад всім – ми не здаємося і перемагаємо. Це дуже серйозна мотивація. За жодних обставин не здамося! Не маємо права розслаблятися та плакати. Там, де ми готуємося, виступаємо, — це наш фронт, наші позиції, і відступати не можна. Робимо те, що маємо робити. А своїми перемогами ми допомагаємо підтримувати дух наших бійців. Ми ж нескінченно завдячуємо нашим воїнам. Адже саме завдяки їм у таких суворих умовах маємо можливість тренуватися та виступати на найбільших світових стартах.

Як у вас проходитиме зимовий сезон? До яких змагань наступного року почнете готуватися?

– По суті, зимовий сезон уже розпочався. Поки що ми на зборах у Кончі-Заспі. Потім плануємо провести збір у Китаї. Причому, поїдемо десь на два місяці. З’явилася така нагода. Вже після Нового року, за планом, зберемося в Тисовці – тренуватимемося в горах. А навесні знову перейдемо на воду. Де саме це проходитиме, поки не знаю.

До Олімпіади в Парижі залишилося зовсім небагато. Якою буде система відбору і коли розпочнеться? Яких результатів необхідно досягти, щоб потрапити до Парижа-2024?

– Так, 2023-й – дуже важливий рік для спортсменів-олімпійців. Розраховую наступного року завоювати ліцензію на Олімпіаду. Крім того, не забудемо, що цього ж року у Польщі відбудуться ІІІ Європейські ігри. Це дуже престижні змагання високого рівня, на які також треба було пройти відбір. Ліцензію туди ми вибороли на минулорічному чемпіонаті Європи.
Загалом план на наступний рік у мене такий: успішно виступити на Євроіграх у Кракові і завоювати олімпійську ліцензію до Парижа. Налаштована дуже серйозно. Знаю, що зможу здобути путівку на Олімпіаду, і потім конкурувати з найсильнішими каноїстками планети. І перемагати мені цілком під силу.
Але до цього треба довести, що є кращою у своїй країні. Тож треба вигравати чемпіонат України. Потім має бути найважливіший старт – ліцензійний чемпіонат світу. Щоб завоювати заповітну путівку, треба потрапити до першої шістки.

Дві олімпійські медалі у вас уже є. Які ще мрії намагатиметеся здійснити у Парижі?

– Так, дві медалі є, але срібна та бронзова. У Парижі вони мене вже не влаштовуватимуть. Мені потрібна золота медаль. Заради неї і поїду до французької столиці. Прагну тільки до найвищого. І заради цього сил не шкодуватиму.

Інтерв’ю брав
Ігор ЧЕМЕРІС

Фото
Ігоря САХАЦЬКОГО