Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Колонка міністра молоді та спорту України

Вадим ГУТЦАЙТ

Шановні друзі!


Сьогодні, у надскладний для нашої країни час, ми боремося на полі бою та відстоюємо честь і гідність нашої країни на спортивному фронті, демонструючи всьому світові свою незламність, єдність українського народу і невимовну жагу до найголовнішої Перемоги.
Лише з початку року синьо-жовтий стяг майорів 1355 разів на офіційних міжнародних стартах у різних куточках світу.
Ми вкотре довели свою силу і міць, досягнувши найкращого результату за всю історію участі у Всесвітніх іграх. У Бірмінгемі (США) збірна України здобула 45 нагород та замкнула трійку найкращих у медальному заліку. А на XVI Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Банській Бистриці (Словаччина) наші юні спортсмени вибороли 18 нагород та посіли сьоме загальнокомандне місце.
Але всі ці досягнення не були б можливими, якби не наші захисники! Саме завдяки їм ми маємо можливість прославляти Україну на світовій спортивній арені. Наші атлети теж не стоять осторонь: понад три тисячі спортсменів та представників галузі захищають Батьківщину на фронті зі зброєю в руках. На жаль, 138 спортсменів і тренерів загинули на полі бою...
Мішенню ворога стала і цивільна інфраструктура країни, в тому числі спортивна. Російські війська зруйнували та пошкодили 113 спортивних об’єктів. Серед яких - реконструйований басейн «Нептун» у Маріуполі, Центр олімпійської підготовки з біатлону у Чернігові та єдиний в Україні велокомплекс зі спеціалізованою трасою ВМХ у Лимані. Щоби відбудувати зруйновані і пошкоджені війною спортивні об’єкти, Мінмолодьспорту в рамках ініціативи Президента України UNITED 24 вже відкрито спецрахунок в НБУ для збору пожертв. Відновимо все і зробимо ще кращим. Нам у цьому допоможе весь світ.
Завдяки консолідованій позиції світового спортивного руху запроваджено 134 санкції проти країн-агресорів у міжнародних спортивних організаціях. Більше 100 міжнародних федерацій та асоціацій застосували санкції щодо російських та білоруських спортсменів, представників спортивних організацій, офіційних осіб, зокрема щодо членства у зазначених організаціях та участі у змаганнях міжнародного та європейського рівнів, а також права організації та проведення міжнародних змагань на їх територіях. Ми сподіваємося, що вжиті санкції будуть пролонговані до завершення бойових дій, деокупації усіх територій України та виплати репарацій.
У подальшій підтримці українського спорту запевнив і президент Міжнародного олімпійського комітету під час свого нещодавнього візиту до Києва. Томас Бах зазначив, що рекомендації МОК щодо відсторонення російських і білоруських спортсменів від міжнародних змагань діятимуть до перемоги України у війні. До того ж, МОК потроїв Фонд підтримки, створений з початком повномасштабної російської агресії, а також планує провести спеціальну донорську конференцію для збору коштів на відбудову спортивної інфраструктури.
Ми дякуємо міжнародній спортивній спільноті за дружнє плече допомоги, солідарність та вражаючу підтримку на всіх фронтах! А також дякуємо українським захисникам, які стоять на варті безпеки не лише України, а й усього світу!
Віримо у Перемогу!
Слава Україні!

Міністр молоді та спорту України
Вадим ГУТЦАЙТ