Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Коли три шістки – то добрий знак і ознака успішного виступу

ЄЮОФ-2022
З 24 по 30 липня у словацькому місті Банська Бистриця проходив XVІ літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль (ЄЮОФ).

Попри надскладну ситуацію, в якій перебуває Україна, синьо-жовтий прапор майорів на цих престижних молодіжних континентальних стартах.
У Словаччині нашим юним атлетам вдалося завоювати 18 нагород - по 6 кожного гатунку. Тож у підсумку національна юнацька збірна України, яка була представлена 46-ма спортсменами у бадмінтоні, велоспорті, дзюдо, легкій атлетиці, спортивній гімнастиці та плаванні, посіла 7-ме загальнокомандне місце серед 48 країн-учасниць.
Пропонуємо нашим читачам зануритись у захопливу атмосферу світу спорту, дружби та олімпійських цінностей, які впродовж тижня панували у Банській Бистриці.
Курс на літній ЄЮОФ українська збірна взяла за тиждень до початку змагань. Частина команди вирушила з олімпійського навчально-спортивного центру «Конча-Заспа» і, подолавши 1450 км автобусом, прибула до словацького міста Шаморін. Саме тут на одній із сучасних олімпійських баз проходив завершальний тренувальний збір юних олімпійців, який, за домовленістю президента НОК України Сергія Бубки, гостинно організував НОК Словаччини.
За словами генерального секретаря Словацького олімпійського та спортивного комітету Йозефа Ліби, спортивна спільнота країни намагається допомогти Україні з початку війни - і вже у перші дні спортивні установи відкрили свої двері для українців, які змушені були залишити свої домівки. Тож він висловив сподівання, що в Шаморіні наші спортсмени зможуть успішно завершити підготовку і водночас, завдяки словацькій гостинності, трохи відволіктися від негараздів, що переживають у зв’язку з подіями вдома.
За день до початку фестивалю збірна прибула до Банської Бистриці. В олімпійському селищі, де розташувалася команда, спортсменів та їхніх наставників зустріла шеф місії Неля Дем’янець, після чого наші юні олімпійці випробовували спортивні майданчики ЄЮОФ. За доброю традицією, відразу по приїзду українці вивісили в селищі Державний прапор України та прапор Національного олімпійського комітету.
А вже наступного вечора на молодих атлетів 48 держав Старого світу чекала церемонія відкриття олімпійського фестивалю.
Затишні вулиці мальовничого стародавнього міста майоріли прапорами країн-учасниць. Хочеться відзначити теплоту містян й гостей Банської Бистриці, які з щирістю вигукували «Слава Україні!», бажали перемоги у військовому протистоянні з країною-агресором, а також удачі синьо-жовтій збірній.
У відповідь на таку підтримку наші спортсмени з гордістю відповідали «Героям Слава!», дарували маленьким поціновувачам спорту синьо-жовті прапорці та значки олімпійської команди. Ну і звісно, не обійшлося без української пісні: співаючи «Червону калину», наша команда підійшла до центральної площі, де й відбувалися урочистості. Кількатисячна площа стоячи зустрічала бурхливими оплесками українську збірну.

25 липня. Найскладніше – то почати


Юні українські атлети вийшли на старт у бадмінтоні, легкій атлетиці та плаванні. Найкращим результатом цього дня для нашої збірної стало 4-те місце у спортивній ходьбі Романа Горбачова. Молодий скороход з Хмельницького зумів покращити свій особистий результат на дистанції 5 км та показав справжні бійцівські якості українського характеру. Можна сказати, своєю жагою до перемоги наш спортсмен задав темп виступів наших юних співвітчизників.
«На мою думку, ЄЮОФ потрібен для того, щоб ми побачили, в кого який характер. І той, хто має характер, в майбутньому може досягти гарних результатів. Роман показав залізний характер – і це найцінніше. Ми бачили, якою складною була боротьба і якими важкими були для нього останні метри. Він не здавався до останнього кроку»,- розповів старший тренер легкоатлетичної збірної Олексій Касьянов.

26 липня. На довгу розкачку часу нема


Відкрив скарбничку для нагород української збірної дзюдоїст Назар Вісков. 17-річний учень Ганни Каштанової провів на татамі п'ять сутичок, у чотирьох з яких вийшов переможцем. У зустрічі за «бронзу» вже на другій хвилині у блискучому стилі він декласував німця Флоріана Бекера.
«Бронза ЄЮОФ - одна з найважливіших нагород у моїй спортивній кар’єрі! Я присвячую її сильному українському народу! А нашим спортсменам бажаю якомога більше медалей!», - наголосив Назар.
І як же швидко подіяло його побажання, адже за кілька годин хвилини неймовірної радості подарували нам представники спортивної гімнастики.
Серце сповнилося надзвичайною гордістю та надією, адже вперше на арені Банської Бистриці пролунав гімн України. «Золото» ЄЮОФ-2022 Україні приніс Радомир Стельмах. 16-річний гімнаст із Запоріжжя став чемпіоном в багатоборстві.
Вже другий фестиваль поспіль «золото» в абсолютній першості отримує представник України. Адже у Баку-2019 кращим в особистому багатоборстві став Ілля Ковтун.
«Золото ЄЮОФ – це мій маленький внесок у перемогу України», - підкреслив Радомир, - хоча я й здобував перемогу на європейській першості в команді, та ця нагорода індивідуальна, тому особлива, адже здобута важкою працею у нелегкий час. Насправді це був один з найскладніших моментів у підготовці до ЄЮОФ. Після початку війни я виїхав із Запоріжжя до Німеччини. Потім нашу команду зі спортивної гімнастики збирали в Італії, звідки й почалась підготовка під керівництвом мого особистого тренера Ірини Надюк та головного тренера збірної Геннадія Сартинського».

Баталії бадмінтоністів

27 липня. Тримаємо темп


Цей день вболівальники дзюдо запам’ятають як день найдовшої сутички та бронзового характеру українців. Дзюдоїст Іван Казіміров зійшов на третю сходинку п'єдесталу у ваговій категорії до 73 кг. 18-річний вихованець Ганни Каштанової та Павла Шевченка, поступившись після трьох виграних сутичок у півфіналі чинному віце-чемпіону Європи серед кадетів сербу Міхайлу Сіміну, виявив неймовірну волю до перемоги у боротьбі за «бронзу» з болгарином Маріяном Палєвим. Основний час закінчився з рахунком 1:1. І лише на десятій хвилині «Голден скор» вдалося визначити переможця, яким і став наш спортсмен.
«Навіть після початку війни я не припиняв працювати над собою, багато та наполегливо тренувався. Наприкінці сутички відкрилося навіть не друге, а третє дихання. Я розумів, що мені потрібно брати цю медаль, яка є другою європейською нагородою в моїй кар’єрі, і вона надзвичайно цінна. Це медаль, заради якої я тренувався 12 років. Наступна мета – юніорські чемпіонати Європи та світу, ну і, звичайно, Олімпійські ігри», – наголосив Іван.
А гімн України цього дня лунав над водними доріжками басейну, де 15-річний представник Кам’янського Микола Котенко здобув «золото». На дистанції 200 м батерфляєм вихованцю Андрія Сидорченка не лише вдалося перемогти, а й оновити юнацький рекорд України, який віднині становить 2.00,24.
«Ми надзвичайно задоволені результатом. Коля дуже працьовитий та наполегливий спортсмен. Напередодні війни в нас відбувся чемпіонат України, де Котенко, ще юнаком, виконав норматив на юніорський чемпіонат Європи. Та після початку бойових дій плани змінилися, і йому довелося виїхати до Угорщини, де він і тренувався останні півроку під керівництвом тренера з Дніпропетровщини Олександра Кулака. У липні Микола покращив свій час ще на секунду, а вже тут, у Словаччині, йому вдалося стрибнути вище голови. Тепер будемо працювати далі, аби виплисти з двох хвилин», - розповів наставник плавця.

28 липня. Четвертий змагальний день


ознаменувався для українців новими історичними здобутками, перемогами та найбільшою кількістю нагород.
Лік золотим медалям нарешті відкрили й дзюдоїсти. Станіслав Корчемлюк став чемпіоном у ваговій категорії до 81 кг, у фінальній сутичці достроково перемігши представника Азербайджану Ізмаїла Заманова.
«Це мій перший успіх на таких великих змаганнях, і я дуже довго до нього йшов. Коли я боровся на Кубку Європи, у мене не було такого сильного налаштування на перемогу. Я був задоволений вже тим, що вийшов у фінал. Сюди ж я їхав саме за «золотом», «срібло» мене б не задовольнило, мені потрібно було лише перше місце. І понад усе мріялося, щоб на фестивалі пролунав гімн України. Нехай це буде мій маленький внесок у нашу велику перемогу! Попереду в мене чемпіонат Європи для молоді до 21 року, який пройде у вересні в Празі. Зроблю усе, щоб і там показати такий самий високий рівень і вибороти «золото» для моєї країни».
Свій золотий здобуток усім, хто наближає перемогу, присвятила і легкоатлетка Ольга Машанєнкова. Це був неймовірно захопливий фінал у бігу на 400 метрів з бар'єрами, і до омріяної нагороди легкоатлетка з Рівного не просто бігла, а летіла, вірніше, перелетіла з легкістю через перепони з особистим рекордом. Тримаємо кулаки - Ганні Рижиковій та Вікторії Ткачук підростає гарна зміна.
«На другій половині дистанції, я відчула, що маю сили боротися, а на останніх ста метрах почула, як підтримує мене команда, - і це додало сил. Присвячую цю перемогу Україні, наші воїни нас захищають, за що ми маємо бути їм дуже вдячними та висловлювати велику повагу!» – зазначила Машанєнкова.
Історичною стала «бронза» юних гімнастів Радомира Стельмаха та Анни Лащевської, які замкнули трійку найкращих у змаганнях змішаних пар, адже мікст вперше був представлений у програмі змагань.
І на завершення дня - одразу два представники України зійшли на п'єдестал пошани у плаванні. Денис Мялковський показав «бронзовий» час на 200-метрівці на спині. Микита Кудінов фінішував третім у фіналі на дистанції 50 м вільним стилем.
«В час, коли у нашій країні йде війна, налаштовувати нікого не треба. Попри свій юний вік, хлопці – вже професіонали та розуміють, що вони тут для того, щоб боротися і захищати честь України. Ми - усі воїни, кожен на своєму фронті, хлопці показали себе на фестивалі з найкращого боку і проявили свої бійцівські якості», - оцінив виступ спортсменів тренер нашої збірної з плавання Володимир Самчук.

29 липня. Продовжуємо дотримуватись настанови – ні дня без нагород


Попри те, що спорт річ непередбачувана, перемоги наших дзюдоїсток були очікуваними та беззаперечними. Чемпіонкою у ваговій категорії до 78 кг стала Єлизавета Литвиненко, яка у фіналі з легкістю здолала представницю Ізраїля Юлі Алма Мішинер. Це вже третя нагорода 18-річної дзюдоїстки з Дніпропетровщини у цьому році. Раніше підопічна Сергія Снілова та Андрія Блошенка виборола «золото» юніорського Кубку Європи в Афінах.
Якою б зібраною не видавалася Ліза на татамі, проте вона зізналася, що на початку війни ментально всім було складно: «Перші дні не могли концентруватися на тренуваннях. Проте надалі зрозуміли, що будемо боротися та захищати честь країни, тому зібралися з думками й готувалися до змагань. Щоразу налаштовуємося демонструвати, що Україна успішно бореться не тільки на фронті, а й на міжнародних спортивних аренах. Своє «золото» присвячую любій Україні».
Впевненим був і виступ 17-річної Діани Семченко у ваговій категорії понад 78 кг, яка у півфіналі достроково перемогла хорватку Марчеліну Враньєш, а в фіналі не залишила шансів суперниці з Франції Бінтібе Ланг. Для підопічної Віктора Кощавцева це третя золота медаль на міжнародних турнірах - після перемоги на Кубках Європи серед кадетів та юніорів у Румунії та Чехії.
Поповнили медальну колекцію збірної цього дня на три срібні нагороди гімнасти. Радомир Стельмах посів друге місце у фіналі вільних вправ та на коні, а компанію йому склав Дмитро Прудко. 17-річний спортсмен з Дніпра показав другий результат у вправах на кільцях.
А на завершення дня – «срібний» фініш на дистанції 100 м батерфляєм від 16-річного плавця з Луцька Івана Гарбарчука.

Сергій Бубка з срібними призерами з дзюдо в командній першості

30 липня. Всіх нагород не здобудеш, та медальну крапку поставимо


У заключний день на фінальний ривок юних спортсменів налаштовував президент НОК України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка. Саме із зустрічі з легендарним атлетом розпочався ранок нашої збірної.
Дві нагороди завоювали представники спортивної гімнастики. Радомир Стельмах здобув свою п'яту нагороду ЄЮОФ-2022, цього разу «бронзу» у вправах на брусах. Анна Лащевська зійшла на другу сходинку п'єдесталу у вправах на брусах. Таким чином, команда гімнастів поклала у медальну скарбничку збірної найбільше нагород – сім.
Команда дзюдоїстів Назар Вісков, Іван Казіміров, Станіслав Корчемлюка, Олексій Болдирєв, Федір Ярошенко, Тетяна Лімзаєва, Юлія Кузьменко, Єлизавета Литвиненко та Діана Семченко поставила крапку у виступах збірної України на цьому найпрестижнішому молодіжному мультиспортивному турнірі континенту. І вона стала «срібною».
На шляху до фіналу українці провели три зустрічі. У першій, дуже напруженій, наші дзюдоїсти з рахунком 4:3 перемогли Туреччину, далі взяли гору над Ізраїлем (4:1) та Грузією (4:2). Не до снаги їм виявився лише один суперник, з яким вони зустрілися у боротьбі за «золото», - Азербайджан (0:4).
Наші спортсмени подолали не лише фаворитів змагань та складних суперників, а й довели свій високий рівень попри суб’єктивність й прискіпливість суддів. Фінал був видовищним, напруженим і… драматичним.
Сергій Назарович відзначив гідний виступ усієї української збірної:
«Вважаю, це чудовий виступ нашої команди. В українського олімпійського спорту є чудове майбутнє, оскільки у нас талановита, яскрава, могутня молодь, яка, я впевнений, буде прославляти нашу державу.
Сподіваюсь, що цей фестиваль буде для них стартом великої спортивної кар’єри. І те, що в нас 18 медалей, – це все є, і ми це бачимо.
Тож, я дуже задоволений виступом юних атлетів і хотів би подякувати всім тренерам, всім хлопцям та дівчатам, їхнім батькам, усім, хто доклав дуже багато зусиль у цих непростих умовах для того, щоб команда приїхала і виступила на фестивалі. Це дуже важливо для всіх нас, для нашої держави».
Девіз літнього ЄЮОФ в Банській Бистриці - Ready To Shine. І наші юні олімпійці довели власним прикладом, щодня наполегливо працюючи, що здатні долати суперників і себе заради омріяної мети.
Впродовж змагального тижня ми бачили, як починали сяяти наші юні зірочки. Сподіваємося, що це світло буде все яскравіше з кожним стартом і на олімпійському небосхилі незабаром з’являться нові сузір’я.

Ірина КУШНАРЕНКО,
прес-служба НОК України