Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Новини НОК, ЄОК, МОК

Новини НОК, ЄОК, МОК
Дайджест найважливіших подій

Володимир Зеленський і Томас Бах обговорили підтримку українського спорту з боку МОК під час війни та після її завершення


Президент України провів у липні у Києві зустріч з президентом Міжнародного олімпійського комітету, а також з президентом НОК України Сергієм Бубкою та Міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом.
Глава держави наголосив, що російське вторгнення стало жорстоким ударом і по українському спорту:
«Понад сто тисяч українських спортсменів не мають змоги тренуватися. Сотні спортивних об’єктів зруйновані: це і великі об’єкти спортивної інфраструктури, і об'єкти на базі українських шкіл, університетів, спортивних клубів», – розповів він.
Крім того, за словами Президента, багато українських спортсменів пішли до лав Збройних Сил захищати нашу державу на фронті.
Володимир Зеленський подякував Томасу Баху за рішення виділити новий пакет підтримки для українських олімпійців.
Під час зустрічі сторони обговорили також відновлення спортивної інфраструктури в Україні. Це питання порушуватиметься як на конференції з відбудови України у швейцарському Лугано, так і на спеціальній донорській конференції, яка буде проведена під егідою МОК.
Президент України та очільник Міжнародного олімпійського комітету приділили увагу необхідності продовження міжнародних зусиль для того, щоб представники держав-агресорів не могли брати участі в міжнародних спортивних змаганнях.
«Я вдячний пану президенту за непохитну позицію щодо відсторонення російських і білоруських спортсменів від офіційних змагань під егідою Міжнародного олімпійського комітету. Поки Росія намагається знищити український народ і підкорити інші країни Європи, її представникам не місце у спортивній спільноті світу», – заявив Володимир Зеленський.
Зі свого боку президент МОК запевнив Главу Української держави у незмінності своєї позиції щодо продовження політики рекомендацій міжнародним федераціям не запрошувати російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання.
«Ще не настав час, щоб зняти таку заборону», – резюмував Томас Бах.
Володимир Зеленський і президент МОК обговорили також стратегію розвитку українського спорту після війни.
«Я не сумніваюся, що після нашої перемоги ми зможемо забезпечити всі необхідні умови для проведення в Україні міжнародних спортивних заходів на найвищому рівні. Наші спортсмени й спортсменки, наша країна вже зробила вагомий внесок у розвиток олімпійського руху. Але наші можливості значно більші, і ми обов’язково реалізуємо їх», – переконаний Президент.
Володимир Зеленський, зокрема, нагадав про намір претендувати в майбутньому на проведення Олімпійських ігор – у мирній, вільній і відбудованій Україні.
Томас Бах зазначив, що МОК вражений намірами нашої держави проводити в себе зимові Олімпійські ігри. Він запевнив, що в цьому питанні двері для України залишаються відчиненими, і вона може вести консультації з відповідними комісіями.
Президент МОК зазначив, що ця зустріч у такий непростий для України час є свідченням того, що наша країна залишається відданою цінностям спорту.
Томас Бах наголосив, що прибув до Києва висловити солідарність з українським народом, зокрема зі спортсменами.
«Вони не залишаються на самоті з бідою, ми на їхньому боці, ми пліч-о-пліч виступаємо з ними і серцем, душею, думками й справами підтримуємо їх. Підтримуємо таким чином, щоб ми могли побачити на літніх Олімпійських іграх 2024 року у Парижі та зимових Іграх у Мілані та Кортіні у 2026 році потужну, успішну, горду українську національну олімпійську збірну», – сказав він.
Зокрема, МОК потроїв фонд підтримки, створений з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і нині він становить 7,5 млн дол. За словами Томаса Баха, це дає змогу підтримати понад 3 тисячі членів олімпійського руху, олімпійських атлетів в Україні або тих, хто перебуває за кордоном.

Генеральна Асамблея ЄОК


У червні президент НОК України Сергій Бубка виступив на Генеральній Асамблеї ЄОК, що проходила в столиці Північної Македонії місті Скоп’є.
Головне з його виступу:
- Разом з керівництвом нашої держави, ми переконані в тому, що Україна має й надалі бути представлена на міжнародних змаганнях;
- Після початку війни в Україні Міжнародний олімпійський комітет негайно засудив порушення Олімпійського перемир’я і початок війни російською армією;
- Створено Фонд солідарності для підтримки олімпійської спільноти та спортивного руху України, роботу якого я координую. Завдяки Фонду ми реалізували понад 70 проєктів з індивідуальної підтримки та передали на це близько 1,3 мільйона доларів;
- Близько 3000 українських спортсменів та тренерів перебувають за кордоном;
В Україні, Італії та Швейцарії, відбулися зустрічі з нашими спортсменами та тренерами, під час яких зокрема дізналися, що необхідно зробити для них;
- Внаслідок бойових дій та ворожих обстрілів в Україні зруйновано або пошкоджено багато спортивних об’єктів;
- Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт передав президенту МОК Томасу Баху пропозицію щодо залучення представників світової олімпійської родини в якості спонсорів для відбудови спортивної інфраструктури в Україні. Президент МОК підтримав таку ініціативу та запевнив, що підтримка та велика хвиля солідарності з Україною не закінчаться;
- МОК продовжує моніторити ситуацію і підтримає санкції проти будь-кого, хто виступає за війну в Україні;
- Дякую усім європейським Національним олімпійським комітетам за потужну підтримку, яку вони надають українським спортсменам та Олімпійській спільноті України.

Обрання в комісію ЄОК


Президента НОК України Сергія Бубку обрали членом Координаційної комісії Європейських олімпійських комітетів «Європейські ігри у Кракові».
Перше засідання Координаційної комісії ЄОК з проведення ІІІ Європейських ігор планують провести 12-13 жовтня.
Нагадаємо, що Європейські ігри в польському Кракові пройдуть з 21 червня по 2 липня 2023 року. В програмі ігор – змагання з 23 видів спорту.

Допомога IWGA


Міжнародна асоціація Всесвітніх ігор (IWGA) передала Сергію Бубці 2 мільйони гривень для Фонду солідарності.
Президент НОК України продовжує координувати зусилля міжнародної спільноти з допомоги українському спорту.
В останній день ХІ Всесвітніх ігор в американському Бірмінгемі президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка отримав від організаторів спортивного форуму та президента IWGA Хосе Перурени чек на 2 мільйони гривень (54 тисячі доларів США).
Допомогу передали до олімпійського Фонду солідарності для підтримки українського спорту, яким опікується Сергій Бубка.
Усі кошти зібрали завдяки передачі 1 долара з кожного проданого квитка на змагання XI Всесвітніх ігор.

Спортивний форум ЄС


Очільник Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка взяв участь у традиційному Спортивному форумі Європейського союзу, що пройшов у червні у французькому Ліллі.
Президент НОК України разом з міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом виступили в рамках сесії «Солідарність з Україною – внесок спорту».
Присутні почули про необхідність продовжувати допомагати українській спортивній родині та підтримали заклик представників України допомогти нашому спорту у майбутній відбудові зруйнованої під час бойових дій спортивної інфраструктури.
Сергій Бубка наголосив на безпрецедентній солідарності з Україною, він подякував за величезну допомогу міжнародних спортивних федерацій, спортивних організацій, НОКів та Міжнародного олімпійського комітету, який створив Фонд солідарності для підтримки українських спортсменів та наполегливо рекомендував запровадити санкції проти представників країн-агресорів.
«Ми обов’язково переможемо, подолаємо усі виклики, адже ми робимо це разом. І пам’ятайте, Україна – це Європа» – сказав Сергій Бубка на завершення своєї промови.

Форум атлетів


На Форумі атлетів Європейських олімпійських комітетів (ЄОК) у Брюселі Україну представляли голова Комісії атлетів НОК України Ольга Саладуха, її заступник Дмитро Мицак, а також члени Комісії Ганна Різатдінова та Ілля Кваша.
Учсники мали можливість поділитися власним досвідом та активно долучитися до обговорення нових викликів, що стоять перед спортом на континенті.
Користуючись нагодою, українська делегація подякувала колегам за ту солідарність, яку спортивна спільнота проявила підтримуючи Україну та її народ у цей надскладний воєнний час.
Окрему подяку спортсмени висловили президенту МОК Томасу Баху та президенту НОК України Сергію Бубці за відстоювання інтересів українського спорту та спортсменів на міжнародній арені.
Наші атлети поінформували європейську спортивну спільноту, що нині українські спортсмени захищають честь держави не лише на спортивних аренах, а й на воєнних фронтах.
Бомбардуванню та руйнуванню піддаються не лише військові об’єкти, а й будинки мирних громадян, об’єкти цивільної інфраструктури.
«Йдеться не лише про прямі, але й про потенційні втрати. Зменшення наших можливостей у майбутньому успішно конкурувати на міжнародних спортивних аренах. Тому вимагаємо продовження та посилення спортивних санкцій проти агресора, а також просимо підтримки України на шляху до Європейського союзу. Сьогодні ми боремося за мир у Європі, тому гідні бути частиною великої європейської родини!», – наголосила голова Комісії атлетів України звертаючись до європейських колег.

Сергій Бубка зустрівся з Теміс Хрістофіду


Президент НОК України розповів про європейські прагнення нашої країни.
Очільник НОК та генеральний директор Єврокомісії з освіти, молоді, спорту та культури Теміс Хрістофіду, яка, нагадаємо, рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени Євросоюзу, обговорили вагому роль спорту в питанні виховання дітей під час війни. Пані Теміс Хрістофіду наголосила, що в Єврокомісії дуже цінують те, що Сергій Бубка є послом Європейського тижня спорту.
Президент українського НОК відзначив європейські прагнення усіх українців, які з нетерпінням чекають рішення щодо місця України в ЄС. За словами очільника нашого НОК, повноцінне повернення до європейської родини є одним з пріоритетів в роботі Президента України Володимира Зеленського.
Теміс Хрістофіду розповіла, що вона вражена рівнем консолідації навколо України і надзвичайно активно сама підтримує її.
Також пані генеральна директорка відзначила величезну важливість того, що українські спортсмени навіть під час війни продовжують виступати на міжнародній арені, на найбільших європейських і світових змаганнях.

Міжнародна Сесія в Олімпії


Президент Олімпійської академії України професор Марія Булатова взяла участь в роботі 15-ї Міжнародної сесії для керівників Національних олімпійських академій та Національних олімпійських комітетів, що проходив в Олімпії (Греція).
Цього року Міжнародна олімпійська академія відновила офлайн формат проведення сесій після тривалої перерви, спричиненої пандемією Covid-19. Понад 100 керівників НОК та НОА з різних країн світу зібралися в Олімпії, щоб обговорити тему «Цифрові стратегії просування олімпійських цінностей». Учасники Сесії висловили глибоку підтримку народу України.

Нарада з обласними відділеннями


Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка під час наради з представниками обласних відділень НОК України розповів про діяльність Комітету під час війни, потужну підтримку з боку МОК та про важливість єднання заради перемоги.
Головні тези виступу:
- Кожен з нас докладає максимум зусиль для перемоги. Штаб гуманітарної допомоги, який ми створили на початку березня, активно працює. Керівники наших відділень надали прихисток громадянам в тих регіонах, де це було потрібно. Вдячний усім і кожному за підтримку в прийнятті оперативних рішень, які ми разом з вами ухвалювали у перші ж дні війни.
- 28 лютого ми прийняли рішення надати допомогу ЗСУ від «олімпійської родини» на суму 1 млн грн. Протягом цього часу ми фінансово допомогли регіональним відділенням, загальна сума - близько 5 млн грн. Здійснили платежі по адміністративному гранту на 1,5 млн грн. Ми розуміємо, наскільки це важливо сьогодні.
- 25 та 28 лютого президент МОК Томас Бах терміново скликав виконком, де були прийняті дуже важливі рішення:
- засудження порушення олімпійського перемир'я;
- рекомендації міжнародним організаторам не запрошувати й не дозволяти участь російським та білоруським спортсменам та офіційним особам у міжнародних змаганнях;
- відкликання олімпійського ордена у російських високопосадовців;
- заклик до всіх міжнародних федерацій перенести або скасувати спортивні заходи в Росії чи Білорусі;
- відсторонення європейськими та міжнародними федераціями російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях, на ЧС та ЧЄ.
- Президент МОК Томас Бах створив Фонд солідарності для допомоги олімпійській спільноті та спортивному руху України. Жодна країна під час війни не мала такого фонду підтримки, це унікальний випадок. Томас Бах викликав мене до Лозанни, щоб координувати цю роботу.
- Для нас важливо зберегти український спорт та олімпійський рух, об’єднавшись у цій боротьбі. Разом ми зможемо перемогти. На сьогодні фонд витратив 1,3 млн доларів.