Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Сергій Бубка: «Усі разом ми доводимо, що Україна та український спорт обов’язково переможуть»

Про роботу НОК на початку війни
Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка спеціально для журналу «Олімпійська арена» розповів про зміни у житті українського спорту після початку російського вторгнення до нашої країни. Головне з інтерв’ю президента:

Про роботу НОК на початку війни


З перших хвилин війни НОК України та я особисто були в постійному контакті з керівництвом нашої країни, Міжнародним олімпійським комітетом та спортивною спільнотою світу.
Вже о восьмій ранку 24 лютого ми провели переговори з керівництвом МОК та ЄОК (Європейські олімпійські комітети) щодо найжорсткіших санкцій проти Росії та Білорусі.
25 лютого Виконком МОК закликав всі міжнародні федерації перенести або скасувати свої спортивні заходи, які планувались в Росії та Білорусі, а вже 28 лютого на позачерговому засіданні Виконкому МОК була прийнята резолюція, в якій МОК закликав міжнародні спортивні федерації та організаторів спортивних заходів не запрошувати, не дозволяти участь російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях. Також було прийнято спеціальне рішення про відкликання Олімпійського ордена від усіх осіб, які в даний час займають важливу посаду в уряді Російської Федерації або перебувають на іншій високопоставленій державній посаді.
Це був потужний сигнал всьому світовому спортивному співтовариству щодо того, що потрібно закрити шлях до міжнародних змагань російським та білоруським спортсменам. Його почули в переважній більшості організацій - і сталось безпрецедентне в історії спорту відсторонення.
Ми мали брати участь у міжнародних змаганнях, це навіть не обговорювалось, ми мали це робити, показуючи світу, що таке Україна і український народ.
В перші дні війни потрібно було скоординувати дії, пов’язані з безпекою спортсменів, їхньою евакуацією та їхніх родин, продовженням тренувань. Виконком НОК України виділив 12 575 000 гривень обласним та Київському міському відділенням НОК України для вирішення нагальних питань, 1 000 000 гривень ми відправили на допомогу армії, ще 1 500 000 гривень – олімпійській базі в Кончі-Заспі, де були наші спортсмени з родинами. Проінформували національні федерації щодо можливості допомоги спортсменам та тренерам від Фонду солідарності МОК, створили гуманітарний штаб НОК України.

Про Фонд солідарності для підтримки олімпійської спільноти та спортивного руху України


28 лютого Міжнародний олімпійський комітет та Олімпійська солідарність оголосили про створення Фонду солідарності для підтримки олімпійської спільноти та спортивного руху України, що є безпрецедентним рішенням в олімпійській світовій історії.
Президент МОК Томас Бах доручив мені координувати роботу Фонду. Створено робочу групу Фонду. До допомоги українським спортсменам долучилась майже вся спортивна спільнота світу.
За прикладом МОК були створені фонди допомоги і в багатьох міжнародних федераціях, які координують свої дії разом з Фондом. Окрім того, ми співпрацюємо з національними олімпійськими комітетами різних країн світу.
Національні олімпійські комітети Італії та Туреччини в перший місяць війни допомогли безкоштовно прийняти наших спортсменів на спортивних базах цих країн. Також Національний олімпійський комітет США запросив представників зимових видів спорту на повне забезпечення до штату Юта, на базу спортивних споруд зимових Олімпійських ігор у Солт-Лейк-Сіті, наші команди з фристайлу та з кьорлінгу зараз перебувають там на зборі. Напередодні чемпіонату світу з легкої атлетики, разом з Фондом солідарності та НОК США, організовано учбово-тренувальний збір для наших легкоатлетів на суму 75 000 доларів. Олімпійські комітети Польщі, Естонії, Австрії та Фінляндії допомогли нашим молодим олімпійцям, які, попри все, змогли взяти участь у зимовому Юнацькому фестивалі. НОК Угорщини та Словаччини допомогли у вирішенні логістичних питань з доставкою гуманітарного вантажу.
Понад 50 НОКів світу та міжнародних олімпійських федерацій відгукнулись на моє звернення про допомогу нашим спортсменам. Це безпрецедентний прояв солідарності олімпійської родини стосовно однієї країни. Спортивна спільнота світу об’єдналась навколо України.
Станом на сьогодні Фондом реалізовано більше 100 проєктів допомоги українському спорту. Бюджет Фонду збільшився втричі: з 2,5 мільйонів доларів до 7,5 мільйонів.
Також під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським Томас Бах запропонував допомогу у процесі відбудови української спортивної інфраструктури. МОК ініціює скликання донорської конференції НОКів, партнерів та спонсорів, щоб опрацювати усі необхідні напрямки у вирішенні цього питання.
Сьогодні основна мета Фонду – допомога у підготовці українських спортсменів до найближчих літніх та зимових Олімпійських ігор. МОК разом з НОК України, Міністерством молоді та спорту України, міжнародними федераціями з олімпійських видів спорту розробляють чіткі критерії щодо її отримання. Усі разом ми повинні показати, що Україна та український спорт обов’язково переможуть.

Про Гуманітарний штаб НОК України


На мій заклик про допомогу Україні відгукнулись друзі зі всього світу. Щоб оперативно вирішувати завдання, ми створили Гуманітарний штаб НОК України в Ужгороді. Потрібно було вирішити низку питань, щоб якомога швидше отримати та доставити вантаж людям.
Щодня ми надсилали листи світовій спільноті, опрацьовували логістичні питання – як швидше доставити вантаж, шукали транспорт для перевезення, адже не всі мали змогу доставити вантажі в Україну. Нам на допомогу прийшли олімпійські комітети Угорщини та Словаччини, які взяли на себе частину логістичних питань. Доставляти безкоштовно вантаж по Україні нам допомагають «Нова пошта» та «Укрзалізниця».
33 тони вантажу за цей час отримали українці в регіонах, які найбільш постраждали від вторгнення: Київська, Миколаївська, Закарпатська області, переселенці з Луганської області, Чернігова, Харкова, Одеси та Івано-Франківська. Завдяки регіональному відділенню НОК України Дніпра та Українській асоціації футболу допомогу отримали Дніпропетровщина, Сумщина і Полтавщина.
Продукти харчування, засоби гігієни, дитяче харчування, спортивні речі, зимові речі для дітей, – ми намагаємось якомога швидше передати тим, хто всього цього потребує.
Я вдячний усім і кожному, хто простягнув нам руку допомоги під час війни:
- Турецький Олімпійський комітет;
- пан Томо Іші (Японія);
- LS Networks (Південна Корея);
- пан Jae Youl Kim (президент International Skating Union (ISU);
- ASICS;
- Japan Airlines;
- Італійський Національний олімпійський комітет;
- Grupo Vall Companys (Іспанія) та Хуан Антоніо Самаранч (молодший);
- Ліга легкої атлетики Франції Hauts-de-France та Філіп Ламблін.
- Південно-корейський конгломерат YoungAn Hat Co (через афілійовану компанію CLARK Europe GmbH), пан Sung-Hak Baik;
- Athletes for Ukraine e.V. (Німеччина).
Вдячний нашим спортсменам, які активно долучились до роботи штабу. Це дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан та чемпіон світу Георгій Зантарая. А також регіональним відділенням, які весь час перебувають на зв’язку і допомагають у роботі штабу.
Всі, хто працює в Гуманітарному штабі НОК України, докладають величезних зусиль для того, аби допомогти українцям в цей важкий час, особливо внутрішньо переміщеним особам, а також тим, хто продовжує жити в регіонах, які найбільше постраждали від російського вторгнення.

Томас Бах відвідав спортсменів у Кончі-Заспі

Про візит до України президента МОК Томаса Баха


Візит президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха до Києва, який відбувся 3 липня, – важливий сигнал для всього спортивного світу: це прояв солідарності олімпійського руху з нашою країною.
Спілкуючись з нашими спортсменами на олімпійський базі в Кончі-Заспі, він вкотре наголосив, що МОК і надалі буде підтримувати олімпійський рух України: «Ми розуміємо, наскільки вам зараз важко, і ми хочемо не словом, а ділом показати нашу підтримку, хочемо дати зрозуміти, що Україна не наодинці зі своїми проблемами. Ми зробимо все, щоб реалізувати вашу олімпійську мрію», – сказав Томас Бах.
На зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським Томас Бах подякував за честь поспілкуватися в такі важкі часи для України.
У своїй заяві після зустрічі Томас Бах наголосив: «Ми разом з українським олімпійським рухом! Ми його підтримуємо і докладемо усіх зусиль. Хочемо запевнити, що ми вірні тій же позиції, яку ми сформували на початку цієї війни. Вона виразна та потужна. Ми рішуче засудили російську навалу і ми й надалі рекомендуємо не запрошувати російських спортсменів на міжнародні змагання. І ще точно не настав час змінювати таке рішення».
В мене також була нагода особисто запевнити президента Зеленського, що ми непорушні в цих принципах.
«Бажаю НОК України добра і щастя. Ми вам глибоко співчуваємо, бачимо вашу відданість. Так, у вас є гіркота, є невпевненість, але для нас це лише підстава діяти ще рішуче. Залишати нашу підтримку потужною, і тільки зміцнювати її. Щоб українці пишалися здобутками своїх олімпійців», – це ще одна важлива заява Томаса Баха.
Під час візиту президента МОК до Києва, разом з міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом ми також обговорили ситуацію зі спортивною інфраструктурою, з її відновленням після війни. Президент Бах після візиту до України планує організувати конференцію для партнерів та спонсорів, аби обговорити питання допомоги в реконструкції пошкоджених українських спортивних об’єктів.

Про досягнення спортсменів під час війни


Під час війни наші спортсмени проявляють неабиякий характер та волю до перемоги, незважаючи на те, наскільки їм складно готуватись до змагань та бути на них сфокусованими. У багатьох спортсменів, як і у інших українців, рідні та близькі люди знаходяться в небезпеці, під постійними обстрілами. Попри все, вони продовжують боротьбу на спортивному фронті.
На чемпіонатах світу та Європи, на етапах Кубку світу, на найбільших змаганнях планетарного масштабу, які зараз відбуваються, підіймається український прапор, наші атлети демонструють, що Україна – сильна, незламна, вільна, вона є і буде.
Впевнений, на майбутніх Олімпійських іграх в 2024-му та 2026-му роках в нас буде сильна, потужна команда. Кожен атлет розуміє, що спортсмени мають підтримувати моральний дух українців та на своєму спортивному фронті демонструвати силу України та її єдність.
Спортсмени – це амбасадори України в світі, які несуть правду про війну, правду про Україну, правду, про те, якою є наша держава, що вона справді є державою з європейської сім’ї та цивілізованого світу.
Світлим промінчиком надії для нас також стали виступи молодих українців на зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у Фінляндії, який пройшов в кінці березня. Тоді в нас були великі проблеми з відправкою команди до Вуокатті, але нам дуже допомогли Національні олімпійські комітети Польщі та Естонії, які всіляко сприяли тому, аби наші спортсмени змогли виступити на цих змаганнях. Тоді нам було дуже важливо взяти участь у них.
На нещодавньому літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі наші спортсмени зробили справжній фурор, завоювавши 18 нагород та посівши сьоме командне місце! Організатори тут також нам дуже допомагали, зокрема, на наше прохання, нам надали можливість організувати тижневий підготовчий збір в словацькому Шаморіні. Всі витрати на участь та перебування команди під час загань ЄЮОФ взяли на себе ЄОК. І це дало свій результат: 6 золотих, 6 срібних та 6 бронзових нагород – такий доробок українців на змаганнях в Банській Бистриці.
Такий виступ - це доказ того, що в України є юні спортивні зірочки, які вже зовсім скоро будуть підкорювати дорослі турніри, представляючи свою Батьківщину.
Цей успіх на ЄЮОФ-2022, напевно, найголовніший життєствердний момент для нашого спорту та олімпійського руху України за час війни!

Прес-служба
НОК України