Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Втрата ваги: що не працює

Поради від дієтологів для охочих схуднути: як здобути стрункішу фігуру, не піддаючись оманливим твердженням.

Стратегія «усього в міру» хибна

Насправді такий принцип може неправильно спрямувати вашу вагу, коли під «всім» розуміти в тому числі продукти, піддані тривалій обробці, з доданими цукрами та ін. Як з’ясували дієтологи під час недавнього дослідження, чим більш різноманітну їжу вживає людина, то більшу вагу вона набирає. Менша різноманітність у дієті – менше зайвих кілограмів. «Це суперечить тому, що ми постійно чуємо, та є сенс в тому, щоб дотримуватися раціону, багатого фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами, рослинними білками, замість продуктів, підданих тривалій обробці, з високим вмістом жирів і цукру», – говорить Келлі Прітчетт, спікер Академії харчування і дієтології США.
Це не означає, що ніколи не можна відхилятися від плану здорового харчування. Просто коли ви захочете спробувати щось нове, зверніть увагу на інгредієнти і метод приготування продукту, аби пересвідчитися, що він не зашкодить.

Чи схуднеш, як подруга, коли дотримуватися її раціону?

Кожен перетравлює їжу, навіть одну й ту саму, по-різному. Дослідники в Їзраїлі нещодавно з’ясували, що ідентичний сніданок приводить до різних змін рівня цукру в крові (що впливає на відчуття спраги і апетит) у 800 осіб, за котрими вони спостерігали. Тож коли ваша подруга скинула 5 кг на дієті з низьким вмістом будь-чого, це не означає, що ви матиме такий самий результат, навіть якщо їстимете геть те саме, що і вона.
Зважайте також на те, що кишкові бактерії можуть значно впливати на те, як рівень цукру в крові відповідає тому, що ви їсте. Обговоріть з лікарем вживання більшої кількості багатої на пробіотики їжі чи пробіотичну підтримку.

Натуральні солодощі так само впливають на набирання ваги, як і білий цукор

Калорії з цукру впливають на збільшення ваги незалежно від свого походження, організм засвоює їх як звичайний білий цукор. Завдяки мінімальній обробці натуральні солодощі справді містять більше корисних речовин, зокрема калій, залізо та інші, однак аби засвоїти їх у достатній кількості, людина мала б споживати величезні порції солоденького. А численні дослідження доводять, що солодощі збільшують ризик серцево-судинних захворювань, проблем з пам’яттю та інших недуг. Дієтологи радять звести до мінімуму усе солодке в раціоні, навіть мед, кленовий сироп і т.п.

Безглютенова дієта – хибний шлях до омріяної фігури

Люди прагнуть обмежити споживання вуглеводів, вдаючись до безглютенової дієти, і в такому разі спочатку їхня вага справді зменшується, адже скорочується калорійність раціону. Однак відбувається ще дещо. Людина стає вередливою і млявою, їй бракує енергії для достатньої рухової активності, натомість нав’язливо хочеться з’їсти щось калорійне, солодке, аби збадьоритися. Взагалі усунення з раціону цілих груп речовин не дає стійкого ефекту схуднення: щойно ви повернете вуглеводи у свою дієту, вага почне зростати.

Вживання спецій не впливає на метаболізм

Спеції можуть допомогти нам скоротити порції: вони надають їжі потужного аромату й смаку, тож відчуття ситості виникає швидше. Та кількість калорій, які спалює організм, коли ми вживаємо селеру, пекучий перець та інші додатки, замала, аби впливати на втрату ваги. Фахівці з дієтології та здорового способу життя радять єдиний вірний спосіб вплинути на обмін речовин: регулярно тренуватися й не пропускати прийоми їжі.